• 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

400 Litrów MORSKIEJ PRZYGODY START / FINISH

g64, boli prawda Wink No bo miękkie są złe! To dla plebsu ;p Już nie negujesz tego że można coś zrobić tylko nagle zatroskałeś się o los pokolców ^^
Jakież to bohaterskie!
Gdybyś przypadkiem nie zauważył w tym baniaku są euphylie i alveopory... LPS ale było nie było koralowce twarde Wink
I w kolejnym moim baniaku, następnym również i kolejnym jest w planach nie ma miejsca na sps. Dlaczego ? Dlatego że mnie to nie kręci: statyczne patyki które poza kolorami nic sobą nie prezentują, no może poza podnoszeniem ego właściciela. Dwa że nie lubię onanistyki i pomiaru parametrów dwa razy dziennie, ataku paniki bo któryś parametr skoczył o 0,01... Dla mnie akwarium nie jest wyzwaniem przy którym trzeba zapieprzać, dla mnie jest to odpoczynek (czytaj jak najmniej roboty). To teraz przejdziemy sobie do mojego następnego baniaczka:

Nie chce mi się pisać setupu, tak wiec przekleję ile mnie to kosztowało.
Cytat:Akwarium 120x60x50 OW Komin 50zł+70 transport (Trzmiele dali cynk na FB że jakaś dobra dusza ma do oddania, tak więc szkło w bardzo dobrym stanie dostałem za plecaczek piwa)
Stelaż - własny, jeden z regałów akwarystycznych miał idealne wymiary pod akwa. Po skróceniu robi za stelaż.
Sump 80x40x40 - 90zł: Giełda zoologiczna we Wro. U producenta zawsze taniej Oczko
Odpieniacz 300zł: Używka
2x belka t5 2x54w 420zł: Giełda zoologiczna we Wro
Cyrkulatory x3 własne
New jet 2300 x2 własne
Hydraulika 100
Grzałka własna
Wychodzi 1030zł. Zdaję sobie sprawę że fartło mi się z akwa, jednak czasami można dostać okazyjnie ładne szkło za dobrą kasę.
Sól: 4 worki po 80zł: 240
Skała + korale: 1500zł. Wypatrzyłem ogłoszenie typa likwidującego akwarium który za wymienioną kwotę oddał wsio żywe z 500l. Skały w ogóle mam nadwyżkę jakieś 20-30kg tak więc będzie zwrot.
Ryby i inne gady:
Licząc po obecnych cenach: Żółtek 200, hepatus 180, 2x nemo 130, Chlorek 60, Rozdymka 120 (wszędzie drogie ostatnio) Komplet babek 60+60+80, strzykwa 120, chromisy 56, wężowidła 80, krewetki 80, mandaryn 70
Czyli całość mogę podsumować kosztem 4 tyś zł .Owszem, były też inne koszta, ospa w początkowym okresie mojej fascynacji akwarystyką morską zabrała ze sobą ok 1000zł, nie liczę też kosztów utrzymania akwa itp

I mówisz że trzeba mieć patyki aby akwa ładnie wyglądało ?
Jak będziesz dalej tak fajnie pisał to pokaże Ci kosteczkę w produkcji, 64l ale same rare zoa Wink Podejrzewam że w tym 64l życie jest obecnie więcej warte niż to co Ty w to swoje wsadziłeś ^^

Cytat:Tu Ci ufam. Ale prawidlowo wszystko dzialalo ? Jak klopoty z glonami na starcie ?
Sam bym sie pokusil ale jak sobie zrobilem wstepna kalkulacje na potrzebny sprzet to odpuscilem i zostaje przy slodkich, bardziej wybaczaja bledy Tongue
Widzisz, ja już dawno zauważyłem że większość solniczkarzy uważa się za elytę itp. Wszystko trudne, drogie i w ogóle... Gdybym chciał komentować własne wyczyny z solniczkami to z miejsca ukrzyżowano by mnie na nanoreefciu Wink Poszukaj sobie topicu Noviny na w/w forum który jedzie na kranówie i bez odpieniacza ^^ Piękne akwa jednak mimo wstawiania dziesiątek zdjęć akwa było złe! Bo nie było wg świętego pisma takich g64.
Znam jeszcze paru ludzi którzy prowadzą solniczki na tzw hardcore... Akwa działają, mają się świetnie, jednak są przemyślane.
ps: Kolego g64, w tym 360l od jakiegoś 1,5 roku żyje sobie strzykwa pseudocolochirus violaceus która wg proroctw świetych mężów z nr żyje już co najmniej o rok za długo^^ Nie jest dokarmiana, łażą po niej ukwiały, czasami babka ją zasypie i nic...

odpowiem tak nigdy nie napisałem ze miekie są złe,każdy od nich zaczynał,ale ja jaki większość moich znajomych postawiło sobie wyższy cel niż miękasy,przy takich koralach niektórzy leją kranówę,i ty wiesz o tym, korale to są zwierzęta,nie wiem czy Ty wiesz o tym,w każdym moim poście przytaczałem słowa o koralach twardych sps ,jeślibymwiedział zeTy piszesz tylko o miekich to nie zawracał bym sobie Tobą głowy,każdy lubi to co chce,albo no własnie i tu zaczyna się coś co dle Ciebie może być zbyt trudne do zrozumienia, nie piszę że jest tylko że może być,jest to zupełnie inna liga, w taki sposób prowadzisz baniak ijeszcze tym się chwalisz,czego oczekujesz pochwał? tylkomozna zganić,znęcasz się na zwierzętach,a bohaterskość zostaw na inną okazję,na innych forach poza opierniczem za sposób prowadzenia zbiornika niczego byś nie otrzymał,proszę nie pisz więcej postów odnoszących się do mnie pozdrawiam

Pocieszy jesteś. Poczytaj się, potem przeczytaj to co napisałeś powyżej, postaraj się zrozumieć. Zaprzeczeń sobie samemu tyle iż nawet nie chce mi się liczyć czy cytować.

No ale pora na merytorykę. Widzisz, ja nigdy nie chodziłem utartymi ścieżkami, nie czytam podobnych Tobie "wszystkowiedzących expertów" których wiedza sprowadza się do tego co wyczytają w google. Akwarium bez osprzętu było zrobione świadomie, na podstawie dosyć dużej porcji literatury (nie, nie NR) i rozmów z ludźmi którzy mają pojęcie o solniczkach.

Hmm zarzucasz mi znęcanie się nad zwierzętami...Spoko, jak wiemy obaj koralowce w niesprzyjających warunkach dosyć szybko giną, obojętnie czy miękkie czy twarde. Jednakże wiemy (bynajmniej ja wiem) że większość miękkasów zdecydowanie woli podwyższony poziom azotu czy fosforu. Znacznie zwiększa to ich przyrost, wybarwienie etc. Tak więc z zachowaniem odpowiednich proporcji, obserwacji można zbudować swoiste perpetum mobile w którym nie potrzebujemy całej masy sprzętu, zaś przyrosty korali są obłędne. Dla Twojej informacji, podczas likwidacji tego akwa zrobiliśmy testy: Wynik był ciekawy, jedyną wartością która była podwyższona było no3. Tak więc po raz kolejny okazuje się iż Twoja wiedza jest tyle warta co zeszłoroczny śnieg. Jak widać niektóre fakty są dla Ciebie za trudne do zrozumienia Wink

ps: Prosiłem Cię o pokazanie swojego akwa Wink
Dziękuję i pozdrawiam.
Sepher

Czy moderacja mogłaby wydzielić tą dyskusję w inne miejsce ? Niepotrzebnie zaśmiecamy topik koledze Snajper

chłopie o czym ja mam z tobą porozmawiać,inną naprawdę inną ligę prezentujesz,moja wiedza tyle warta co śnieg no cóż niech tak zostanie

Mówisz nie pokażesz akwarium ? Czyżbyś się wstydził ? Big Grin A może.... g64 to tak zwany ekspert "nie mam ale i tak się wypowiem!" ?

dowartościowany musisz się czuć po tych uszczypliwościach,co?

Nie, bawisz mnie Smile
To co z tym Twoim akwa ? Wink

czytaj chłopie PW

Dyskusja nie potrzebna bo nic sie z niej nie dowiedzialem oprocz tego ze fajnie sie poklocic :p
Moze lepiej porozmawiajmy o Jezusie ?
Moze i oboje macie racje ale proponuje reszte wyjasnic na priv. Chyba ze zaczniecie rzucac informacjami z ktorych sie ktos cos dowie o morskich.

A Ps. O tych ekspertach. Nawet jak ktos nie ma solniczki to nie znaczy ze nic nie wie Smile
Bo znam osoby ktore duzo czytaly rozne pisemka i fora a potem pierwsze akwarium zalozyly bez dwoch zdan bezblednie - mowie tu o slodkich.

Jestem pozerem który wszędzie pcha się do odpowiedzi jako pierwszy i mam zero pojęcia. To niestety prawda. Dziękuje dobranoc, koniec imprezy :)

sory zaśmieciłem niepotrzebnie Twój wątek,to się jużnie powtórzy

Skocz do: