raqu93 napisał(a):Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu rośliny !
Mam jej pełno w akwa. i nie wiem jak się nazywa :/
Ceratopteris cornuta (Paprotnica szerokolistna)
Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.
Strasznie późno odpisuję. Jest to faktycznie Trichomanes javanicum z grupy tzw. paproci błoniastych (filmy ferns), które rosną w lasach deszczowych w warunkach 100% wilgotności i przy bardzo słabym oświetleniu (np. w jaskiniach). Nie słyszałem nigdzie i nigdy, aby to były rośliny wodne. Nadają się one tylko do wilgotnych terrariów w ciemniejszym miejscu, ale nie za ciemnym. To są trudne rośliny. Trzeba je lubić. Przy okazji: BARDZO CHCIAŁBYM KUPIĆ TĘ ROŚLINĘ.
Tatarak trawiasty pod wodą wytrzymuje około 3-4 miesiące latem lepiej trzymać na głębokości 5-6cm bo inaczej zginie. dorasta do wys. 100cm(liście) może zimować na dworze.
Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.
"Mówiąc pokrótce, się lenię
mogę siedzieć w fotelu tak długo aż zapuszczę korzenie,
wtedy czuję jak spada co sekundę ciśnienie,
luz mam od rana, może pojutrze się zmienię "