18
co to to helsei ???
Ludzie udzielajcie pomocy tak żeby innych do akwarystyki przekonać i jej nauczyć a nie tak żeby, od niej odstraszyć.
20
Jak mogę połączyć te rybki:
Mogłobybyć tak:
-Samica bojownika
-10 lub 5 neonów Innesa
- 5 kirysków(jakie najlepsze i najmniejsze)panda?
- 2 samce gupików
Mam pytanie czy dobry będzie ten wybór. Mam 35l. Czy samica nie będzie podgryzać innych ryb? I jaką temperaturę utrzymać? Ph i twardość? Mam wszystkie potrzebne rzeczy. I ile tych neonów?
To narazie tyle.
Czekam na odpowiedź, Z góry dziękuje.
10
Neony z bojownikami nie będą.
26
Gupik + bojownik= się śmierć gupika, obgryziony ogon i zbyt duży stres.
Zamiast neonów(są za duże) daj jakieś małe razborki
Neony i bojownik mogą być spokojnie tylko nie w tym akwa. hmm czemu akinom.93 mówisz, że nie mogą być???
Kiryski najmniejsze to karłowate i pigmejki

maja 2,5 cm
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
20
a co może pływać z bojownikiem?
Nawet z 5 neonów nie może być?
10
http://www.bojownik.pl/KATALOG-RYB-KTORE...t2316.html tu znajdziesz wszystko. Ponieważ bojowniki nie lubią 'odznaczających się ryb'. Oczywiście zależy też na jaki charakterek się trafi. Jednak ja bym nie ryzykowała.
26
neony są dość duże. i bardzo ruchliwe więc nie dotego są stadne 5 to nie stado.
Jakie rybki hmm może drobniczki jednodniówki? Poczytaj o nich.
mikrorazbory.
Akinom może własnymi słowami powiesz? Ja nigdy nie miałam problemu z bojownikiem i neonami, zawsze mam takie połączenie. Bojownik jest agresywny, ale nie zwraca uwagi n neony.
Brawo od kiedy gurami i prętnik moga być z bojownikiem????
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
10
No właśnie one mogą być. Nie wiem co masz na myśli pisząc własnymi słowami, jeżeli chodziło o doświadczenie, to raczej słowami przyjaciół. Przecież nie tylko ja w swoim gronie mam akwaria. No nie.
Pisz po prawnie.
Bercia289
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.03.2010, 17:23 {2} przez
bercia289.)
20
to jak neonków nie mogę to może bojownika z kiryskami
tylko ile tych ryb
albo gupiki i kiryski i ile
0
Witam, 3 dni temu dostałem akwarium od znajomej, gdyż chciała zlikwidować. Powodem była nadmierna liczba rybek, z którą znajoma nie mogła sobie poradzić. Akwarium nie wyglądało za ciekawie - czarny szlam na dnie pod warstwą kamyczków, mętna woda, glony, osad, kamień na ściankach. Po prostu żal rybek.
A więc przeglądnąłem forum i znalazłem kilka porad jak "odświeżyć" akwarium - gdyż jest to moje pierwsze akwarium - po czym przystąpiłem do jego oczyszczenia. Po wyłowieniu wszystkich rybek okazało się, że w tym niewielkim 45l (50x30x30cm) akwarium było o zgroza: około 30 zbrojników niebieskich - od 2cm do 6cm oraz 5 "dorosłych" gupików + 20 szt. narybku, ponadto jedna samiczka jest w ciąży.
Dodam że znajoma dostała to akwarium w prezencie, z parką zbrojników i parką gupików. Nie wiem jakie są idealne warunki rozmnażania tych rybek, ani czy łatwo do tego dochodzi. Akwarium ma pokrywę z oświetleniem 14W, filtr wewnętrzny całozatapialny Atman At-f302 (50-100l), podłoże ze żwirku kwarcowego o uziarnirniu 5-8mm i żwirku marmurowego 10-15mm, 3 sztuczne roślinki i jakieś ozdoby (zameczek, muszle, itp.), akwarium utrzymywane w temperaturze pokojowej 20-22stC (bez grzałki) w zacienionym miejscu.
Jak dotąd udało mi się wydać znaczną część zbrojników, trafiły do większych zbiorników 300l i 700l, zostało mi jeszcze 7 takich rybek, spróbuje je jeszcze gdzieś oddać.
I teraz moje pytanie, czy oddać wszystkie zbrojniki, czy mogę zostawić 1,2 sztuki? Co z gupikami, chciałbym zostawić 5 szt. ale nie wiem co z narybkiem, czy może zostać, czy będzie przepełnienie? Nie chciałbym żeby rybki się męczyły jak poprzednio - chociaż z drugiej strony w takich warunkach tyle się ich namnożyło.
Z góry dziękuję za pomoc