• 17 Głosów - 3.71 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

OBSADA 50l-90l - Wybierz coś dla siebie lub jeśli musisz pytaj tu.
Question 

które z wymienionych poniżej ryb nadaja sie do 54L i w jakich ilościach ....
RAZBORA GALAXY ? (NIEBIAŃSKI DANIO PERŁOWY)
RAZBORA HENGELA
RAZBORA KLINOWA
BORARAS BRIGITTAE, ROZBORA KARŁOWATA
BRZANKA PIĘCIOPRĘGA
CIERNIOOCZEK MYERSA (PISKOREK MYERSA)
KARDYNAŁEK CHIŃSKI
NEON INNESA
BRZANKA ODESKA
BRZANKA SUMATRZAŃSKA
PRĘTNIK KARŁOWATY
PRĘTNIK TRÓJBARWNY (PRĘTNIK MORELOWY, MIODOWY).
BOJOWNIK KARŁOWATY ( PLAMOOKI , ŁAGODNY)
BRZANKA WYSMUKŁA
BOJOWNIK SYJAMSKI (BOJOWNIK WSPANIAŁY)
KIRYSEK PANDA (PANDOWATY)
GUPIK PAWIE OCZKO
OTOSEK (OTOCINKLUS PRZYUJŚCIOWY)
ZMIENNIAK PLAMISTY I WIELOBARWNY (PLATKA)
ŻAŁOBNICZKA ( TETRA CZARNA )
BYSTRZYK OZDOBNY
KIRYS PIGMEJ (CORYDORAS PYGMAEUS)

PIELĘGNICZKI
PIELĘGNICZKA RAMIREZA
PIELĘGNICZKA AGASSIZA
PIELĘGNICZKA BOLIWIJSKA (DŁUGOCIERNIOWA)
PIELĘGNICZKA KAKADU
PIELĘGNICZKA NIJSSENA, PIELĘGNICZKA PANDA
PIELĘGNICZKA ŻÓŁTA (BORELLA)
PIĘKNICZKA BŁĘKITOOKA

i czy jeszcze jakieś są odpowiednie do mojego baniaka...

Tematy zostały połączone.
Korzystaj proszę z opcji SZUKAJ albo przynajmniej przeglądaj tematy podwieszone w poszczególnych działach - Kejdi

Wiadro 54L

"bit kreuje moją świadomość"

Ja bym proponował:1. neon innesa 10szt. harem prętnika karłowatego i otosek 6szt.
2.razbora klinowa 10szt pielęgniczka ramireza para i otosek 6szt.
3. kardynałek chiński 10 szt. harem bojownika i kirysek pigmej 6szt.
Czyli możesz wybrać jakąś małą ławice ryb i do tego harem albo pare czegoś większego i jakieś ryby przydenne tylko pamiętaj że prawie wszystkie są rybami stadnymi więc min.6 sztuk musisz miećSmile

odświeżam temat , sorki ale muszę.

1.Z jakimi rybkami w 60l mogę hodować pseudomugil furcatus lub gertrudae?
2.Czy pseudomugil gertrudae i furcatus krzyżują się ze sobą?, czy można z pomyślnością rozmnażać razem i nie będzie krzyżówek ?
3.Z tego co wyczytałem to pseudomugil chyba żyją w stadach w których przypada samiec na kilka samic tak?
Można zrobic sobie układy tak jakby parowane? np. 3+3 ps. gertrudae i 2+2 ps. furcatus?
Czy lepiej dać sobie np. 1+4 furcatus i 1+4 gertrudae?

Kujawsko-Pomorskie Forum Akwarystyczne

Nie udzielam porad na PW.

Obecna obsada:

4x ramirezy
12x neonki
5x kiryski pigmeje
5x otoski
5x krewetki amano
8x krewetki RC

Chcę oddać parę ramirezów a dokupić parę bojowników.
Akwarium ma 60l, sporo kryjówek, roślinności więc krewetki raczej sobie poradzą tylko czy nie będzie wojny z pielęgnicami?
Jeśli nie bojowniki to jakie inne można wpuścić ryby (parę)?

Czy warto do neonków czerwonych dokupić 6 szt czarnych?

Tematy zostały połączone.
Korzystaj z opcji SZUKAJ albo przynajmniej przeglądaj tematy podwieszone w poszczególnych działach.
Kejdi

Gatunki same w sobie mogłyby ze sobą żyć, aczkolwiek w twoich 60l byłoby po prostu zbyt gęsto. Masz 2 parki ramirezek, co już spokojnie wystarczy do twojego litrażu. Nie wydaje mi się aby te pielęgniczki pływały w stadzie, więc gdy dorzucisz parkę bojków (będę 3 "strony") może dojść do niebezpiecznych spięć. BTW lepszy byłby harem 1+2 lub 1+3 z przewagą samiczek.

Jeżeli chodzi o neony IMO lepiej prezentują się w jednej odmianie barwnej.

Pozdrawiam!

- Paweł - 54l - Akwarystyka - Muzyka - Gry komputerowe

Ramirezy połączyły się w dwie pary, składają ikrę, zjadają ją i piorą się aż się inne ryby chowają po kontach. Mam problem którą parę oddać, jedna para zwykła druga welonowa.
Wymienił bym właśnie dwie ramirezy na bojowniki.

Teoretycznie jest bardzo ciasno już. Koniecznie musisz pozbyć się jednej parki ramirezów i krewetek amano, kiryskom i otoskom też może być ciasno Jak to uporządkujesz będzie ciasno, ale parka bojowników może się wciśnie. Nigdy bym tego nie polecił (7 piwek hehe), ale obsada jest w miarę uporządkowana. Prócz bojowników obsady już nie powiększaj.

Ramirezy oddaję na pewno, amano faktycznie urosły niczego sobie ale w ciągu dnia ciężko je odszukać więc nie wchodzą w drogę rybą.
Zaryzykuję kupno bojowników jednak jeśli będzie coś się złego działo na pewno je oddam i nie będę męczył.
Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły i uwagi to piszcie.

Osobiście bym bojowników nie wrzucał. ( choć to może być subiektywność w czystej postaci - nie znoszę ich Rolleyes ) Myślę, że po oddaniu jednej parki pielęgniczek (ja bym oddał "weloniaste", gdyż nie są one naturalną odmianą, a sztucznie wyhodowaną) będzie wszystko OK, nawet z bojownikami.

Pozdrawiam!

- Paweł - 54l - Akwarystyka - Muzyka - Gry komputerowe

Teraz mi narobiłeś ... miałem oddać te zwykłe ...

Skocz do: