• 17 Głosów - 3.71 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

OBSADA 50l-90l - Wybierz coś dla siebie lub jeśli musisz pytaj tu.

Bardzo proszę:

- Altolamprologus sp. compressiceps "shell"
- Telematochromis vittatus "shell"
- Lamprologus ocellatus
- Lamprologus meleagaris
- Lamprologus speciosus
- Lamprologus ornatipinnis
- Neolamprologus brevis
- Neolamprologus multifasciatus
- Neolamprologus similis
- Neolamprologus caudopunctatus

Wystarczy przejrzeć ten dział, żeby znaleźć mnóstwo gotowych, właściwych obsad i porad.

Proponowana Obsada:[Zbiornik 54l+]

Ameryka:

- Ławica do wyboru:
x10-12 Neon inessa
x10-12 Bystrzyk Amandy lub Ozdobny
x10-12 Bystrzyk barwny
x10-12 Drobnoustek Obrzeżony
x10-12 Zwinnik Jarzeniec

- Na dno:
x5/6 - Kirysek Lamparci/Panda/Spiżowy
x5 Otosek

- Większa rybka:
parka Pielęgniczki Ramireza
harem 1+2/3 Pielegniczki Borelli

Azja:

- Ławica do wyboru:
x15-20 Microrazbora galaxy
x15-20 Razbora karowata
x12-15 Razbora Hengela
x12-15 Razbora Espei
x10-12 Razbora klinowa

- Większa rybka:
harem Bojownika 1+2/3

ethnix już cię uwielbiam... miałam problem taki, że nie potrafiłam znaleźć takiego gatunku do ławicy, który by mi się jakoś wizualnie podobał. bo nie lubię neonków :/ a Razbora klinowa jakoś do mnie nie przemawia. gdyby nie ty, zapewne nie dowiedziałabym się o istnieniu Microrazbora galaxy, które wyglądają wprost bosko Big Grin

wie ktoś może gdzie w okolicach trójmiasta można kupić te rybki?

a odnośnie bojownika - nie chce haremu, ktoś doświadczony w temacie mi opowiadał, że trzymał harem bojownika, a kiedy samice złożyły jaja samiec zrobił się tak agresywny, że je atakował, i wszystkie inne ryby w akwarium, że niby w obronie ikry. jedną samicę zamęczył :/ nie chce chyba oglądać takich akcji... czy samiec nie może być w akwarium sam?

a więc:
15x Microrazbora galaxy
1x Bojownik
1x otosek
5x krewetka Babaulti
może być?

(14.06.2010, 00:21)trilia napisał(a):  czy samiec nie może być w akwarium sam?

a więc:
15x Microrazbora galaxy
1x Bojownik
1x otosek
5x krewetka Babaulti
może być?
Samiec jak najbardziej może być sam Wink
Wszystko pięknie, ale otoski są stadne. Minimum 6 szt Wink

(14.06.2010, 00:21)trilia napisał(a):  ethnix już cię uwielbiam... miałam problem taki, że nie potrafiłam znaleźć takiego gatunku do ławicy, który by mi się jakoś wizualnie podobał. bo nie lubię neonków :/ a Razbora klinowa jakoś do mnie nie przemawia. gdyby nie ty, zapewne nie dowiedziałabym się o istnieniu Microrazbora galaxy, które wyglądają wprost bosko Big Grin

wie ktoś może gdzie w okolicach trójmiasta można kupić te rybki?

a odnośnie bojownika - nie chce haremu, ktoś doświadczony w temacie mi opowiadał, że trzymał harem bojownika, a kiedy samice złożyły jaja samiec zrobił się tak agresywny, że je atakował, i wszystkie inne ryby w akwarium, że niby w obronie ikry. jedną samicę zamęczył :/ nie chce chyba oglądać takich akcji... czy samiec nie może być w akwarium sam?

a więc:
15x Microrazbora galaxy
1x Bojownik
1x otosek
5x krewetka Babaulti
może być?

Galaxy są malutkie, ale naprawdę wdzięcznie. Świetnie nadają się do krewetek i gęsto zarośniętych zbiorników roślinnych. Cieszę się, że coś z powyższych propozycji podoba ci się.

Witam,
planuję na dniach odnowić swoje akwa i chciałbym je zrobić w miarę profesjonalnie, bo na razie rybki były dobierane na: "ta mi się podoba biorę ją..."
Ze starego Akwa ostały się tylko Guramin (kolor pomarańczowy), i zbrojnik...

Mam pytanie jaka obsada nadawała by się do tego bądź co bądź malutkiego akwa... i od razu jakie roślinki by się nadały???

Tematy zostały połączone.
Korzystaj proszę z opcji SZUKAJ - Kejdi

Podaj parametry wody: pH, TWO,TWW.

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Że tak powiem mogą być jakie będą potrzebne bo akwa będzie zakładane od nowa... może się wcześniej nie dokładniej wyraziłem z tym "odnawianiem"...

Ryby i rośliny dobiera się do parametrów wody i wielkości akwarium.
Ryby i rośliny preferujące miękką wodę nie przeżyją w twardej jak te, które wola wodę twardą nie przeżyją w miękkiej.
Chcesz dobrać obsadę to podaj parametry.
Jeżeli nie masz testów nie będziesz mógł też wpływać na parametry wody w przypadku gdy zdecydujesz się na obsadę, która wymaga innej wody niż to co leci Ci w kranie.

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Ph 5-8, GH 20-30, temp ok 24-28... Powiedzmy że w takich parametrach bym szukał obsady i roślin

Skocz do: