• 6 Głosów - 3.83 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Wszelkie pytania dotyczące identyfikacji roślin proszę zadawać w tym temacie.

Co do czerwonej obstawiałabym Ludwigię Repens Smile

240 litrów

Nie, według mnie to na pewno nie jest Ludwigia...

Mi ta czerwona wygląda na roślinę którą kiedyś kupiłem.Pamiętasz może czy jest dość sztywna ? Rośliny akwariowe są po wyciągnięciu z wody bardzo giętkie itd. ta powinna być sztywna z tego co pamiętam.Jak tak to wyjmij już z wody ,posadź w doniczce i często podlewaj bo lubi błotniste podłoża.Lubi słonecznie miejsca bo inaczej zielenieje.W akwarium mi marniała a w uprawie doniczkowej szybko rosła Smile

SPRZEDAM - KLIK !
-270l - Malawi GG 3341234
-122,5l - Malawi
-112l - - Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water

A nie jest to Rotala macrandra ?
Sorry, że tak zgaduję, ale może w ten sposób dojdziemy do właściwej nazwy Smile

240 litrów

Nie... na 70% nie jest roślina akwariowa.

SPRZEDAM - KLIK !
-122,5l - Malawi
-112l - - Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water

Ta czerwona to może być Alternanthera reineckii lilacina, która ma bardzo wysokie wymagania. Roślinę tą można trzymać w akwarium jak i paludarium.

Pozdrawiam
Rafał

Dzięki za szybką odpowiedź.
Blackhawk to nie ta roślina, inaczej wygląda. rotala też raczej nie, może to być ta co napisał suseł, jest dość sztywna. Z wyglądu najbardziej przypomina Ludwige Repens....i raczej to ta roślina. Mam ją dopiero 2 dni i na razie nic się z nią nie dzieje zobaczymy jak będzie później. ta pierwsza Hygrophilia Polysperma taka jest bo kolega trzymał z welonami Smile Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi i Pozdrawiam Smile

Moje Czarne Wody-112l-Czarne wody
25l Bojownik

Mi w akwarium przetrwała 1,5 miesiąca ale nie rosła tylko gubiła powoli liście.W doniczce odbiła w kilka dni Smile

SPRZEDAM - KLIK !
-122,5l - Malawi
-112l - - Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water

Zobaczymy jak to będzie. Na razie wydaje mi się, że ruszyła troszkę Smile

Moje Czarne Wody-112l-Czarne wody
25l Bojownik

Ta czerwona to może nomaphila red strica..?? http://www.akwaswiat.net/nomaphila-red-s...484-3.html Sam ją miałem ok. miesiąc w akwarium, potem zrobiła się szara i dziurawa wcale nie rosła bardzo sztywna chyba roślina bagienna lub doniczkowa.

P.S. Może to być jeszcze ludwigia peruviana.

Skocz do: