0
Kivi, przeczytałam wszystko dla nowicjuszy, oraz wszystkie opisane zakładane zbiorniki, poczytałam o gotowych zestawach, o sumpach z kilkoma komorami i mnóstwem sprzętu (za cholerę nic z tego nie potrafię pojąć...).
Gotowy zestaw to dla takiej blondynki jak ja byłaby fajna sprawa, tylko że raz, mały, a dwa, zrozumiałam, że nie wszystko w nim jest dobre, no i co z tego że gotowy zestaw, jak trzeba w nim coś dokupić, a co gorsza, przerabiać.
A więc myślę, że byłoby to raczej własnoręcznie robione akwarium, tak od 200 do 300 litrów, jak najniższe. Może, chętnie, używane, tylko żeby wiedzieć czego szukać muszę to wszystko jakoś pojąć...
Ty piszesz, że najpierw miałeś odpieniacz w sumpie a potem go wymieniłeś na ten prosty, który jest w akwarium. A więc podejrzewam, że tak byłoby chyba najbezpieczniej zacząć... I teraz wybacz pytania, bo ja bym chyba to musiala zobaczyć żeby coś pojąć - miałeś najpierw sump, jaki, gdzie, pod akwarium? I jak to działało? - z akwarium rurką woda przelewała się do sumpa (czyli, jak rozumiem, małego roboczego akwarium), gdzie był zainstalowany odpieniacz? Z odpieniacza wypływają nieczystości, które się systematycznie usuwa? Do czego wypływają, do jednej z komór sumpa czy do jakiegoś zbiorniczka w odpieniaczu? I co dalej, woda oczyszczona rurką wpływa z powrotem do akwarium? Cos takiego, jak filtr kubełkowy (w przybliżeniu)?
A jeśli ktos ma sump złożony z kilku komór, to co tam się wkłada? Woda przepływa z komory do komory i na końcu wraca do akwarium? Czy może woda w ogóle tam nie wpływa? Widziałam w ofercie kogoś kto sprzedawał sump, listwę ze świetlówkami do sumpa - to sump musi być oświetlany???
Czy mając sump liczy się pojemność akwarium razem z wodą, która jest w sumpie?
A teraz, kiedy masz prosty odpieniacz w akwarium to gdzie on wylewa te nieczystości?
I jeszcze, w jaki sposób, gdzie masz zainstalowaną tę pompę cyrkulacyjną? Czy to jest taki wiatraczek zanurzony w wodzie czy jakoś inaczej to działa? Piszesz, że masz jedną, a lepsze byłyby dwie - to są takie pompki które powodują ruch wody? Czy ten ruch jest taki jak fale, czy jednostajny?
Jeśli odpowiesz mi na te pytania w sposób jasny i zrozumiały, to Cię chyba ozłocę! Możesz się nawet obśmiać z mojej ignorancji, nie obrażę się, ale co ja poradzę, jak sprawy techniczne są dla mnie czarną magią. Zanim zainstalowałam w akwarium CO2 z butli, nie byłam w stanie zrozumieć jak to ma wyglądać, ale w końcu jest, i działa, i jeśli dobrze zrozumiem o co chodzi z tymi sumpami i pompami, to może jest szansa na to że i morskie mi kiedyś zaszumi...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.10.2009, 19:28 {2} przez
sla.)