• 3 Głosów - 3.67 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

czym karmić skalary?

u mnie też jedzą wszelkiego rodzaju płatki i mrożony wodzień ale przypadła im rownież do gustu tabletka dla ryb przydennych. najpierw pochłaniane są płatki a później zaczynają się poszukiwania owych tabletek Tongue

Siemka.Powiuem wam,że mam 2 skalary i jedzą one tylko ochotkę...nic więcej...platkowanegonawet nie ruszaja...i nie wazne czy roslinne czy jakies inne.

Nie ma się czym chwalić, wręcz przeciwnie.
Jeśli je rozpuściłeś to tak jest.
Pokarm musi być "na maxa" urozmaicony.
Ochotka jest bardzo niezdrowym pokarmem i powinna być tylko urozmaiceniem. Jest tłusta i ciężkostrawna. Zacznij karmić ryby różnego rodzaju pokarmami roślinnymi. Zastosuj 24h głodówkę(lub dłuższą) a po tym czasie zacznij podawać inny pokarm.

Radomskie forum akwarystyczne:
http://www.akwarystyka-radom.ugu.pl

Wielkie dzięki.Mam nadzieje ,że głodówka im dobrze zrobi.

Witam mam 2 skalary kupione wczoraj które trzymam z innymi rybami(akwarium mam dopiero 4 dni). Wieczorem zauważyłam ze jeden skalar siedzi w rogu gdzie jest grzałka i nie chce nic jeść a drugi wręcz przeciwnie pływa po całym akwarium i normalnie je z innymi rybami suchy pokarm. nie wiem co mu jest czy może po prostu nie jest głodny albo nie odpowiada mu pokarm proszę o pomoc

krzakoslawa napisał(a):Witam mam 2 skalary kupione wczoraj które trzymam z innymi rybami(akwarium mam dopiero 4 dni). Wieczorem zauważyłam ze jeden skalar siedzi w rogu gdzie jest grzałka i nie chce nic jeść a drugi wręcz przeciwnie pływa po całym akwarium i normalnie je z innymi rybami suchy pokarm. nie wiem co mu jest czy może po prostu nie jest głodny albo nie odpowiada mu pokarm proszę o pomoc

Kiedykolwiek wcześniej, miałeś styczność z rybami słodkowodnymi?!:O Woda w akwarium pochodzi ze zbiornika, który funkcjonował? Czy stało i klarowało się przez 2 tyg. przed wpuszczeniem ryb do akwa?

Nie lubię kul, do kuli włóż sobie suszone
płatki róż albo cukierki! Staż 8 lat :)
Służę pomocą!:P
Piszę poprawnie po polsku.

Linki z niepotrzebnymi tematami lub powtarzającymi się, wysyłajcie na PW do moderatorów!! Ułatwicie moderatorom pracę a przy tym pomożecie utrzymać porządek na forum!

powiesz mi coś konkretnego czy mam sobie poszukać odpowiedzi na innym forum?

krzakoslawa napisał(a):powiesz mi coś konkretnego czy mam sobie poszukać odpowiedzi na innym forum?

Jaki dajesz im pokarm?Ja teraz mam 5 skalarów i jedza normalne platkowane jedzenie, i daje im jeszcze 2 lub 3 razy w tygodniu ochotkę.A jakie masz jeszcze rybki w akwarium?Ja wczesniej mialem 2 skalary to zachowywały sie tak samo.

u mojego sasiada zerzarly polowe populacji neona Tongue bo czasem zapominal o akwarium ... (i trzebyby sobie przyklnac) ale to sie juz nie zdazy, bo skalary oddane do sklepu a akwarium u mnie wyladowalo Big Grin

Skalary są mięsożerne, więc lubią mięso, ale jedzą wszystko, co im dasz.

Skocz do: