28
Nawet użycie środka bakteriobójczego na pleśnienie ikry nie pomoże jeżeli Ph jest sporo powyżej 7 zaś obie twardości do niskich nie należą
Rozmnażałem skalary "przemysłowo" w litrowym pojemniczku na lody ale to jest nieopłacalne jeżeli pózniej 1,5 miesięczne podrostki trzeba sprzedawać po 70 gr
7
witam.dzisiaj zakączyłem chodowle.cała ikra spleśniała(szkoda).następnym razem przygotuje się lepiej(środek antybakteryjny i filtr)Jeśli chodzi o usuwanie spleśniałej ikry to czym to robić?ja na początku nie usówałem tylko była na liściu,potem próbowałem gruszką do nosa lecz wciągałem ikre spleśniałą i dobrą.A filt wystarczy że będźie miał samą gąbke?
14
inkubacja ikry w pojemniku szklanym 2l (łatwo zapanować nad ikrą, małe zużycie bakteriobója)
przydatne :
http://images.okazje.info.pl/p/zdrowie/2...o-oczu.jpg
ikrę spleśniałą trzeba delikatnie zeskrobać, nie ma co oszczędzać, sąsiednie ziarenka też usuwać ...
przydatne do tego celu elementy z przybornika do manicure
w pojemniku 2 l wystarczy mocne napowietrzanie, ważne jest utrzymanie odpowiedniej temperatury, woda powinna mieć takie parametry jak woda, w której młode będą się wychowywac.
gdy narybek ruszy w toń trzeba go przelać do akwarium hodowlanego.
Przy pewnej dozie praktyki ten pierwszy etap jest stosunkowo łatwy, schody zaczynają się dalej.
Opłacalność hodowli skalara zaczyna się gdy można zachować ciągłość przez około 5 miesięcy.
Czyli ikra jest regularnie co miesiąc składana i jest na tyle zbiorników podchowowych, że można w nich te ryby przetrzymać (sprzedaż 5 miesięcznych ryb). Sprzedawanie młodzieży wcześniej jest nieopłacalne ... jeżeli wogóle uda się je sprzedac.
20
ja splesniala ikrę usuwałem szpilka

bardzo łatwo schodziła
6
Cześć!
Trochę przeglądałem temat, ale nie dogłębnie. W każdym razie nie spotkałem się z sytuacją podobną do mojej. Po krótce postaram się opisać i powiedzieć jakim "sprzętem" dysponuje.
Wiec tak. Wiadomo, ikra się dzisiaj w akwarium pojawiła, na liściu Echinodorusa, około 50 jajeczek i już wiem czemu dwa Skalary dzielnie broniły tego terytorium przez ostatnie trzy dni (co ciekawe ryby wrzuciłem w piątek) stresując mi resztę rybek, głownie Gurami.
Powiem od razu, że nie zamierzałem raczej bawić się w hodowle. Główny bankak i tak jest za mały na to co mam teraz i wymaga to duzo roboty. Wiec podstawowym pytaniem będzie to, czy w ogóle mam coś robić czy zostawić i niech ikra spleśnieje bądź zostanie pożarta przez inne ryby? Czy może po prostu ją wyciągnąć i niehumanitarnie spuścić w kibelku?
Jeżeli miałbym "próbować" i wsadzić ikrę do innego akwa to posiadam małe, nie wiem 20-40 litrów i jakiś tam filtr, który pamiętam że dawał radę. Problem w tym, że nie mam drugiej grzalki, zgubiłem albo wyrzuciłem. Jak będę miał przenosić to czy razem z parą rodziców?
No i pytanie ciut inne - mam się liczyć z tym, że co miesiąc mogę mieć taką "niespodziankę"?
Będę super wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Początkujący akwarysta |
Zbiornik 160 litrów
4
Zostaw w akwarium. "Niespodzianka" będzie dużo częściej.
6
A ta pleśń nie wpłynie negatywnie na wodę w baniaczku?
I czy ta agresja parki wobec innych ryb minie? Bo mi troszeczkę stresuje
Początkujący akwarysta |
Zbiornik 160 litrów
4
Ikra nie zdąży spleśnieć, zostanie zjedzona. To są pielęgnice, normalne, że bronią swojego terytorium szczególnie ze złożoną ikrą.
14
(17.09.2013, 20:21)adamsarba napisał(a): ...
I czy ta agresja parki wobec innych ryb minie? Bo mi troszeczkę stresuje 
Skalary są rybami agresywnymi ...
6
Szybkie pytanie. Białe jajeczka to spleśniałe? I jeżeli tak to należy je wyjmować, tak?
Początkujący akwarysta |
Zbiornik 160 litrów