55
Najlepszy sposób to ślimak helenka.
Możesz zrobic kąpiel w MFC. Gdzieś kiedyś czytałem, że ludzie urzywają do tego wybielacza

Na necie poszukaj.
Ale helenka plus liście sałaty na noc i plagę zażegnasz w mgnieniu oka.
14
(10.05.2011, 09:44)muminek napisał(a): Hej .
Jeszcze nie dostałem odpowiedzi w czym wymoczyć roślinki i żwir aby pozbyć się wszystkiego syfu z nich.
Planuje przemeblowanie zbiornika i pozbycie się nieproszonych gości.
Jeżeli masz ślimaki i rośliny drobnolistne to nie ma szans się pozbyć tych pierwszych ..., już wielokrotnie próbowałem różnych metod przy restartach (akwa tarliskowe), zawsze jakieś ślimunie przetrwały ... jedyny skuteczny sposób to wrzucić do akwa coś co zjada ślimaki.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.05.2011, 09:51 {2} przez
top2107.)
12
No wlasnie slimak jak wiemy z biologji to obojniak nie potrzebuje partnera by sie rozmnozyc jeden maly skorupiaczek lub kilka malych jajeczek ktore nie zostaly dokladnie opukane z nowo nabytej rosliny.Jeden to pikus ale wystarczy bardzo krotki czas a bedzie ich jak torkow w niemczech
Lisc salaty wrzucic na noc pomaga 100%
Slimak Helena zjada inne slimaki i sie nie rozmnaza, Bocja tez sobie z tym problem dobrze radzi
Dzis na rynku dostępne sa gotowe( w ostatecznosci) preparaty zwalczające slimaki oraz pułapki.
2
Ślimak anentome helena się nie rozmnaża? Bzdura... Co prawda jest rozdzielnopłciowy, ale się rozmnaża. Wiadomo, że nie w takim tempie jak zatoczki, ale się rozmnaża
55
Po pierwsze nie wszystkie ślimaki to obojniaki np. ampularia.
Po drugie helenki się w akwarium rozmnażają.
12
Oki jest wisnia0384 z obliczen wynika ze masz racje i ja mam racje ze slimaki to obojniaki i rozdzielnoplciowe,co do helenki to sie zgadzam szczelilem gafe, rozmnazaja sie ale nie w takim tepie.Obrocilem kilka slimakowych forum kreci mnie ten temat

2
a ja mam małe helenki, wyglądają zajebiscie

czy małe od razu atakują zatoczaki ??
2
(14.07.2011, 21:22)kidzio napisał(a): a ja mam małe helenki, wyglądają zajebiscie
czy małe od razu atakują zatoczaki ??
Ja również polecam Helenki zalecaja min. jedna na 10 litrów ewentualnie możesz pomyśleć o rybkach, które w swoim menu maja ślimaki np. bocje, podobno gurami również.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.07.2011, 09:04 {2} przez
mephisto13.)
5
Jestem w trakcie zmiany akwarium na trochę większe ( 112l ). Mógłbym przełożyć podłoże, media filtracyjne i przelać wodę aby przyspieszyć okres " dojrzewania ". Niestety moj stary zbiorniczek 54l jest opanowany przez małe ślimaczki. Nie wiem czy u Was tez tak jest ale u mnie wieczorem i przez całą noc aż do rana mam wysyp ślimaków przez kilka dni z podłoża na szyby a później przez kilka dni jest spokój ( pojawiają się sporadycznie ). I tak na okrągło. Zawsze znajduje je w filtrze podczas czyszczenia. Nie jest to dla mnie wielka tragedia ale wolałbym jednak się ich pozbyć a ciężko o lepszą okazję niż przeprowadzka. Może przeniosę wszystko i wleje jakiś preparat na ślimaki co by je wykosił. Później trochę pojadę na węglu i wpuszczę rybki. A może jednak nie przekładać podłoża i nie przelewać wody ... w takim razie co z korzeniami i roślinkami które mam ? Korzenie wystarczy wygotowac w soli ?
Proszę o jakieś sugestie ...
Co do obsady to w 54 l były
1+1 Ramirez
5 kirysek panda
9 otosek
2 ślimaki helenki
kilka krewetek RC
no i plaga małych ślimaczków
teraz dojdą:
zbrojnik niebieski
1+2 kakadu
i jakieś stadko ( razbora klinowa, neon, tetra cesarska )
Ostrzeżenie:
dublowanie wątków - 10%
100% = ban
korzystaj z opcji SZUKAJ i przeglądaj tematy podwieszone w poszczególnych działach.
Kejdi
"I think I'm a pig. I have this uncanny ability to look at myself in the mirror and say, 'This is a pig. You are a f***ing piece of s**t.'" - Mike Tyson
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.08.2011, 10:09 {2} przez
Kejdi.)
2
Kup sobie kilka ślimaków Anentome Helena i będziesz miał problem z głowy

Helenki zjedzą te wszystkie małe, które masz - oczywiście nie w tydzień, ale po pewnym czasie

Ja kupiłam 4 sztuki, potem się rozmnożyły i było dobrze ponad 20 i po około dwóch miesiącach po pladze zatoczków (chyba tak się te małe nazywają) nie było śladu a nadmiar helenek po prostu sprzedałam