• 8 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jakie podłoże jest najlepsze dla Twojego akwarium? - temat zbiorczy - tu pytaj

(14.11.2013, 19:52)Kusmiraz napisał(a):  Liczyłem, że da radę też chociazby cabomba karolianska. Niby potrzebuje duzego odwietlenia a wczesniej hodowalem ja w 0,30w/litr w low-techu. No i jeszcze jakis trawniczek bym chcial ;>

Cabomba karolianska? To jedna z najstarszych roślin akwarystycznych. Moim zdaniem da radę,tylko nie blisko filtra bo tego nie lubią.

Witam.
Moje pytanie jest takie mam zamiar przerobić moje dotychczasowe akwarium na roślinne a na podłoże chciałbym dać piasek i tak:
a)czy piasek utrudnia ukorzenienie roślin
b)o co chodzi z tymi strefami beztlenowymi
c)zmienia parametry wody
d)jakieś inne zastszerzenia
e)czy wystarczy 15kg piasku
akwarium 125l
neony innesa 20 szt
ślimaki helenki 5-8 szt

Witam, czy może być takie podłoże że na samym dnie około 3 cm ziemi ogrodowej a na niej piasek? Czy roślinki bedą rosły?

jeśli masz wymiary akwarium 100×40 i chcesz mieć np 6cm podłoża to policz 100×40×6÷1000 i ci wyjdzie 24l podloza

Aqua art substrate II do tego piasek na dno ,przejdzie coś takiego/

Aqua art substrate II jest samodzielnym podłożem. ps. wymaga wody RO

Za jakiś dłuższy czas będę planował restart w moim zbiorniku 50l wymiary:
65x26x33,5cm.
Rośliny jakie planuje dalej mnożyć to:
Hygrophila polysperma
Hygrophila corymbosa
Ceratopteris thalicroides
Anubias barteri
Nie mówię że to koniec, bo może jakieś łodygowe roślinki jeszcze dobiorę bo to dopiero wstępny plan.
Rogatek sztywny - na start warto go wrzucić więc pewnie go kupię po restarcie i wsadzę żeby stworzył grupkę.
I jakieś mchy na korzeniu i kokosie bo będę planował także wpuścić krewetki crystale albo rc.
Oświetlenie jakie jest teraz to świetlówka Osram 24W 6500K, rośliny rosną w miarę dobrze na żwirku. Póki co brak nawożenia, co się zmieni wraz z restartem.
Chciałbym zaplanować i wykonać baniak typowo roślinny z garstką krewetek.
Jakie podłoże i grubość najlepiej zastosować do tego celu ?
Myślę także uzupełnić podłoże kulkami gliniano-torfowymi bo to nie duży wydatek a podobno efekty są dobre.
Akwarium typu LT mnie nie interesuję i nie zamierzam tego stosować, dużo o tym czytałem i na tym LT się kończy.

Najtańszym rozwiązaniem jest położenie ziemi pod żwirkiem co daje bardzo dobre rezultaty, to że ziemia będzie pod podłożem nie czyni z niego LT.Wszystko zależy ile masz do wydania.
TE rośliny które wymieniłeś są bardzo proste w utrzymaniu i mało wymagające.

Dwa razy przykładałem się do ziemi pod żwirkiem i w obu przypadkach skończyło się błotem. Nie chcę już tego próbować bo wtedy miałem trochę problemów przez to.
Myślałem nawet o substracie AquaSubstrate II+ drogie nie jest, baardzo tanie i podobno nawet fajnie się sprawuje. Zasypałbym ten substrat żwirkiem bazaltowym 1-3mm.
Do wydania to sam nie wiem, nie chce zapłacić 100zł za podłoże, ale te 50zł jakoś się poświęci Wink

(07.03.2014, 17:33)edison napisał(a):  Aqua art substrate II jest samodzielnym podłożem. ps. wymaga wody RO

Skocz do: