• 8 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jakie podłoże jest najlepsze dla Twojego akwarium? - temat zbiorczy - tu pytaj

No to podłoże wybrane tylko teraz jest problem bo wiem że jest mi potrzebne 12 kg (do akwa 200 l wymiary dna 100 x 40) tylko ile to będzie litrów? Czy potrafi to któś obliczyć? Aha a czy podłoże dla roślin też się tak płucze jak normalny żwir?

buziaczek555 napisał(a):a czy podłoże dla roślin też się tak płucze jak normalny żwir?

NIGDY W ŻYCIU- wypłuczesz to co najcenniejsze w tym podłożu Smile
Płukasz żwirek i tak bedziesz miał co robić!

A jak obliczyłeś te 12 kg???

buziaczek555 napisał(a):No to podłoże wybrane tylko teraz jest problem bo wiem że jest mi potrzebne 12 kg (do akwa 200 l wymiary dna 100 x 40) tylko ile to będzie litrów? Czy potrafi to któś obliczyć? Aha a czy podłoże dla roślin też się tak płucze jak normalny żwir?

Proponuje zapytać sprzedawce Smile

Ważyłem teraz worek florana 4L=2,5 kg a więc licz 3L aquagruntu ok. 1,5-2 kg

mlody84-07 napisał(a):Ważyłem teraz worek florana 4L=2,5 kg a więc licz 3L aquagruntu ok. 2 kg

nie orientujesz się może ile potrzebuje podłoża do akwarium 250l? Jeśli chcę dać je na dno i przysypać żwirkiem.

wally91 napisał(a):
mlody84-07 napisał(a):Ważyłem teraz worek florana 4L=2,5 kg a więc licz 3L aquagruntu ok. 2 kg

nie orientujesz się może ile potrzebuje podłoża do akwarium 250l? Jeśli chcę dać je na dno i przysypać żwirkiem.

Też aquagrunt? Smile

Dam Ci mój przykład:
-akwarium 80x40
-4x4L biogruntu (worek taki sam jak floran) dało mi warstwe 3 cm z przodu i ok. 6 cm z tyłu
-5x4L floran i mam przód- 6-7cm tył 10-11cm

Więc przy 3 litrach samego aquagruntu?- blisko 6-7 worków + żwir

dzięki bardzo za pomoc Smile

tylko to nie na mój budżet Sad

mlody84-07 napisał(a):
buziaczek555 napisał(a):a czy podłoże dla roślin też się tak płucze jak normalny żwir?

NIGDY W ŻYCIU- wypłuczesz to co najcenniejsze w tym podłożu Smile
Płukasz żwirek i tak bedziesz miał co robić!

A jak obliczyłeś te 12 kg???

Obliczyłam to tak że najpierw jak wiadomo chciałam kupić z Tetry podłoże a na wiaderku 5,8 kg pisze że jest do akwarium od 100-120l więc do 200l akwa potrzeba 12 kgSmile BARDZO DZIęKUJĘ ZA ZWAżENIE żWIRKUSmile

Czyli tego podłoża wogóle się nie płucze tak?

Nie porównuj tetry do filtusa. Tetra ma swoje właściwości w wiadrze 5,8l na 100-120l akwarium (i bedzie to ok 1-1,5cm na 80x35 profil) bo go miałem. Ale filtus może powinien mieć np. warstwe 3cm- i co wtedy??
Warstwa biogruntu powinna mieć ok właśnie 3 cm, musisz sie dowiedzieć ile potrzeba tegeo podłoża na twoje akwarium i wtedy dopiero kupić odpowiednią ilość.
Jak kupisz za mało to nic Ci nie pomoże a natomiast za dużo -zaszkodzi

a dobrze że powiedziałeś ze za duzo nie wolno Big Grin bo ja za zwyczaj wszystkiego za duzo tylko nie kasy Big Grin

Skocz do: