Miałam okazję użytkować kilka rodzajów filtrów wewnętrznych (chyba nie dorosłam jeszcze do zewnętrznych). Przy dwóch filtrach zostałam, bo jestem bardzo z nich zadowolona. Przeglądając temat nie zauważyłam by ktokolwiek je opisał.
Filtr ATMAN - Głowica At-200 + Gąbka Bio nr 2 (taka niebieska)
- Bardzo dobry filtr mechaniczny - głowica jest super-trwała i naprawdę wydajna (400 l/h). Korzystam z niego w akwarium 125 l. Niebieska gąbka jest wystarczająca, by osiedliły się w niej kultury bakterii, dlatego z biologią w akwa nigdy nie miałam problemów. Głowica jest łatwa w czyszczeniu i praktycznie bezawaryjna (może mi trafił się dobry model, ale słyszałam też inne dobre opinie). Gąbka po włożeniu trochę razi - bo jest jaskrawo niebieska, ale po krótkim czasie matowieje. Po włożeniu filtra do akwarium 80 cm robił się straszny wir wody - moim zdaniem ta głowica dobrze sprawdziłaby się w większym akwa. U siebie musiałam założyć regulację no i oczywiście dyfuzor, wszystko super funkcjonuje i nie mam żadnych problemów z czystością wody. Dodatkowo głowica kosztuje poniżej 40 zł plus gąbka za ok 20 zł więc nie jest to moim zbyt wygórowana cena. Atman to czeska firma, ale głowica robiona jest w Chinach i wcale im źle nie wyszła.
System filtracyjny Juwel Bioflow 3.0/ 600l/h - korzystam też z filtra Juwel, bo mam ich kompletny zestaw Rio 125. W akwa był ten filtr oryginalnie wklejony na silikonie (bo akwarium jest ze wszystkim w komplecie - świetlówki, pokrywa, grzałka itd.) Na początku nie za bardzo mi się to podobało, ale potem przekonałam się do tego. W kominie filtra znajduje się wszystko - grzałka, pompa, różne wkłady filtracyjne. Woda zaciągana przez pompę jest jednocześnie ogrzewana przez grzałkę przez co w całym akwa mam jednakową temperaturę. Dodatkowo, górą woda przelewa się przez kratkę w filtrze - na lustrze wody nie tworzy się osad - super rozwiązanie. Najpierw zdawało mi się, że tak zabudowany filtr, nie da rady w akwa z glonojadami, molinezjami i mieczykami. Jednak woda jest naprawdę czysta, nie mam też problemów z biologią. Bardzo łatwo się też filtr czyści - wkłady są umieszczone w koszyczkach, które można wyciągnąć bez moczenia rąk

. Zawsze czyszczę filtr przy okazji podmian wody i jak spuszczę wodę poniżej górnej kratki w filtrze to brudna woda z wyciąganych wkładów nie dostaje się do zbiornika, tylko zostaje wewnątrz komina filtra. Naprawdę korzystanie z tego filtra jest wygodne. Polecam