Sonda: Jakiej firmy filtry poleciacie ?
AquaSzut
AquaEl
Tetra
Eheim
JBL
Fluval
Sera
Atman
Hailea
Inne
    Wyniki sondy

• 4 Głosów - 2 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Filtry opinie, zalety i wady.

JBL CristalProfi e[tu numer]. Ja mam 900 i 1500 chwale je sobie bardzo. Chicha praca, wydajne. Polecam jeżeli ktos ma wiecej pieniedzy Smile

Ja mam kaskade n300 AquaSzut I bardzo polecam, ale do zbiorników o pojemności gdzieś od 40-60l.
Jest w miarę ok, ale robi słaby ruch tafli wody.
Zalety:
1Bardzo cicha praca.
2.Łatwa w obsłudze.
3.Nie zajmuje miejsca w akwarium.
4.W miarę duża powierzchnia gąbki, przez co filtra nie trzeba często czyścić.
5.Cena nie jest wysoka, można powiedzieć że jest tania.
6.Regulacja przepływu wody (zresztą jak w większości filtrach).
7.Ładnie wygląda przy czarnej pokrywie.
Wady:
1.Trzeba ciąć dziurę w orginalnej pokrywie.
2.Trudno czyścić rułkę, przez którą przepływa woda.
3.Nie jest, mocna, max do 60l.

Mam ten filtr w 54l, i daje radę.

Miałam okazję użytkować kilka rodzajów filtrów wewnętrznych (chyba nie dorosłam jeszcze do zewnętrznych). Przy dwóch filtrach zostałam, bo jestem bardzo z nich zadowolona. Przeglądając temat nie zauważyłam by ktokolwiek je opisał.

Filtr ATMAN - Głowica At-200 + Gąbka Bio nr 2 (taka niebieska)
- Bardzo dobry filtr mechaniczny - głowica jest super-trwała i naprawdę wydajna (400 l/h). Korzystam z niego w akwarium 125 l. Niebieska gąbka jest wystarczająca, by osiedliły się w niej kultury bakterii, dlatego z biologią w akwa nigdy nie miałam problemów. Głowica jest łatwa w czyszczeniu i praktycznie bezawaryjna (może mi trafił się dobry model, ale słyszałam też inne dobre opinie). Gąbka po włożeniu trochę razi - bo jest jaskrawo niebieska, ale po krótkim czasie matowieje. Po włożeniu filtra do akwarium 80 cm robił się straszny wir wody - moim zdaniem ta głowica dobrze sprawdziłaby się w większym akwa. U siebie musiałam założyć regulację no i oczywiście dyfuzor, wszystko super funkcjonuje i nie mam żadnych problemów z czystością wody. Dodatkowo głowica kosztuje poniżej 40 zł plus gąbka za ok 20 zł więc nie jest to moim zbyt wygórowana cena. Atman to czeska firma, ale głowica robiona jest w Chinach i wcale im źle nie wyszła.

System filtracyjny Juwel Bioflow 3.0/ 600l/h - korzystam też z filtra Juwel, bo mam ich kompletny zestaw Rio 125. W akwa był ten filtr oryginalnie wklejony na silikonie (bo akwarium jest ze wszystkim w komplecie - świetlówki, pokrywa, grzałka itd.) Na początku nie za bardzo mi się to podobało, ale potem przekonałam się do tego. W kominie filtra znajduje się wszystko - grzałka, pompa, różne wkłady filtracyjne. Woda zaciągana przez pompę jest jednocześnie ogrzewana przez grzałkę przez co w całym akwa mam jednakową temperaturę. Dodatkowo, górą woda przelewa się przez kratkę w filtrze - na lustrze wody nie tworzy się osad - super rozwiązanie. Najpierw zdawało mi się, że tak zabudowany filtr, nie da rady w akwa z glonojadami, molinezjami i mieczykami. Jednak woda jest naprawdę czysta, nie mam też problemów z biologią. Bardzo łatwo się też filtr czyści - wkłady są umieszczone w koszyczkach, które można wyciągnąć bez moczenia rąk Smile. Zawsze czyszczę filtr przy okazji podmian wody i jak spuszczę wodę poniżej górnej kratki w filtrze to brudna woda z wyciąganych wkładów nie dostaje się do zbiornika, tylko zostaje wewnątrz komina filtra. Naprawdę korzystanie z tego filtra jest wygodne. Polecam Smile

Przypominam, że temat dotyczy opinii o filtrach, proszę trzymać się wątku.
Proszę nie zamieszczać tutaj pytań w stylu, który filtr wybrać, czy jak filtr obsługiwać tylko założyć sobie osobny temat.

Wątki poboczne zostały oddzielone.

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

unimax 700 jak do tej pory same plusy 21 litrów 5 koszy na media filtracyjne możliwość dołożenia grzałki co czyni go termofiltrem cicha praca minusów nie zauważyłem

zapraszam wszystkich miłośników ziemiojadów http://www.geophagus.ugu.pl
w razie jakichkolwiek pytań GG 2580613

na + Filtr wewnetrzny Fluval 2+ Swietnie filtruje... Woda krysztal
na - AquaEl 280... Nawet w akwarium 15litrow nie dawal sobie rady... Co chwila sie brudzil i nie filtrowal dobrze.

Ja posiadam filtr JBL CristalProfi e900 jak dla mnie filtr wystarczającySmile zbiorniczek mam niecałe 220l. Dlaczego akurat ten miałem wybór ten albo Tetratec, jak zawsze zdania były podzielone trudno powiedzieć komus kto ma np Tetre ze Jbl lepszy i na odwrót heh, w każdym bądź razie jest cichy i to nie żadna ściema, wydajny i ładny z wyglądu
Wady hmm zbyt krótka deszczownia innych jak na razie nie znalazłem

375l - Roślinne
http://www.akwaswiat.net/-375l-greg3or-r...23370.html
Zapraszam !! Zlikwidowane na okres przeprowadzki ( 1 - 5 m-cy )

30l Aquael - Aktywne
http://www.akwaswiat.net/-30l-greg3or-t-34114.html

(11.08.2010, 20:58)greg3or napisał(a):  miałem wybór ten albo Tetratec, jak zawsze zdania były podzielone

Dobrze zrobiłeś wybierając filtr inny niż Tertarec. Mam akwa 200l i tetratec ex700 i własnie chodzę załamana a pod szafką z akwarium mam mokrusieńką wykładzinę. Po prostu filtr zaczął przeciekać przy uchwytach i podobno nie jest to pojedyńczy incydent - te tetry tak mają. I nie mam zamiaru nic w nim wymieniać - kupuję nowy. I tak właśnie ciągnie mnie w stronę JBL Cristal Profi e900 - sporo dobrego o nim przeczytałam.

200 l. towarzyskie
5x skalar
7 x zwinnik Blehera
1 x mieczyk
5 x razbora klinowa
5 x bystrzyk
4 x kirys
5 x zbrojnik
1 x gurami dwuplamiste
2 x gurami mozaikowe
4 x neon (pozostałość po 20 szt.stadku)

A ja z całą pewnością mogę polecić filtr AquaEL UNIFILTER 500. Mam go już od kilku lat w akwarium 75l. Jest cichy, wydajny, nie zapycha się, nie miałem z nim żadnych problemów.

Ja posiadam filtr wewnętrzny Fluval U3 w akwarium 125L, a w drugim mam filter również wewnętrzny Fluval U2 w akwarium 64L.
Co można poniwedzić, są bardzo ciche, łatwe w czyszczeniu wkładów i posiadzają możliwość ustawiania rodzaju wypływu, czyli góra, dół ewentyalnie wzdłóż osi pionowej małymi dziurkami. Górny wypływ można połączyć z napowietrzaniem, które daje się regulować.

Skocz do: