• 10 Głosów - 3.7 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie ZBROJNIKÓW (glonojadów), ikra i narybek

(25.05.2011, 21:59)Nelaw2 napisał(a):  Jestem amatorka co do akwarystyki, więc mam pytanie, czy jeśli zbrojnika złotego połączy się z niebieskim to wyjdą niektóre niebieskie a niektóre złote, czy będą łaciate, lub np. złote z niebieskimi płetwami, niebieskie z żółtymi oczami itd. Shy?
Niektórym może się wydac to pytanie głupie, no ale potrzebuje odpowiedziRolleyes.

Zbrojnik złoty to albinotyczna (bezbarwna) odmiana niebieskiego. Potomstwo mieszanych rodziców będzie albo albinotyczne albo wybarwione normalnie, z przewagą raczej w kierunku niealbinotycznym.
Natomiast co do niebieskości tego zbrojnika to bym aż tak bardzo nie przesadzał Smile

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

Aha thx. =)

u mnie zbrojniki urodziły się miesiąc temu i 2dni temu znów złozyły ikre, w moim przypadku wygląda to tak ze przenoszę samca z grotą i jajeczkami do wiaderka z wodą około 5litrów, 1raz dziennie zmieniam wodę w tym wiaderku z jajeczkami około 1,5litra, nie używam do tego żadnej pompki lub filtra, jak młode zaczynają pływać bez woreczków to samca przenoszę do ogólnego akwarium a młode trzymam we wiaderku około 5-8dni i robię im kilka kryjówek ponieważ sa bardzo płochliwe jak się urodzą, później po 8dniach wkładam do ogólnego akwa małe wiaderko 2litry wraz z młodymi, wiaderko musi mieć na górze kawałek firany aby glonki miały powietrze, dno wiaderka dziurawie cienkim gwoździem(papiakiem) wiaderko pływa sobie równo na wodzie, 1raz dziennie unoszę wiaderko w górę tak aby gówienka które są na dnie wyleciały dołem i zatapiam spowrotem wiaderko i w ten oto sposób glonki mają świeżą wodeSmile teraz mają one około 1-1.5cm i niebawem wpuszczę je do swojego ogólnego akwaSmile
teraz walczę nad wchowaniem ikry skalarków lecz jest to troche trudne, ikra bardzo szybko gnijeSad jeżeli ktoś zna na to jakiś super sposób to prosze pisac gg1910721

co ile zbrojniki składają ikre? prosze o odp na gg 1910721

Witam wszystkich. Mam akwarium 100 litrowe. Wczoraj samica zbrojnika niebieskiego złożyła ikrę w grocie. Boję się że małe glonojadki mogą nie przeżyć w akwarium ogólnym. Mam też małe akwarium 15 litrowe i do niego filtr Aqua fan mini 260l/h i grzałke bez termostatu która utrzymywała temperature w tym akwarium na poziomie 26-28st. Co zrobić żeby wszystkie glonojadki przeżyły? Czy do osobnego akwa dawać jakieś podłoże, piasek albo żwirek czy lepiej nie? Proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam
Mam jeszcze pytanie czy jak będę przenosił grotę z ikrą i samcem do mniejszego akwarium to może się do niej dostać powietrze czy muszę zrobić to tak żeby ikra była cały czas zamoczona w wodzie? Woda w mniejszym akwarium będzie oczywiście przelana z większego akwarium żeby miała takie same parametry.

nie musisz ich odławiać, ale lepiej to zrobić. Małe akwa zapełnij wodą z docelowego, włóż tam filtr, jakąś grzałkę i to wszystko. Nie dawaj żadnego podłoża, w akwarium niech bedzie tylko filtr, grzałka, jakaś kryjówka i ewentualnie jakieś roślinki w doniczkach. Pzdr

Samemu to się można ogolić ;)

Dzięki za odpowiedź. Samca razem z grotą w której jes ikra już przełożyłem. Jest tam grzałka, filtr, roślinka i malutki korzeń. Czy samca opiekującego się ikrą trzeba czymś karmić i zzym karmić małe glonojadki po skończeniu się im woreczka żółciowego. Dzięki.

Witam. Mam bardzo duży problem. Przeniosłem ikrę z glonojadem do osobnego akwa 15 l i samiec przestał pilnować ikry i goni po calym akwarium. Co mam teraz robić? Pomóżcie.

Jakie są rozmiary ryby, a jakie rozmiary ma akwarium? On ma się jak obrócić... ?

Glonojad ma około 6-7 cm. Jest filtr, grzałka, malutki korzeń i grota w ktorej byl glonojad z ikra a teraz jest sama ikra Sad Czy jest taka opcja że wszytsko będzie ok?? W tym momencie glonojad wrócił do groty ale boję się że znów z niej wyjdzie i z ikry nic nie zostanie Sad Czy to normalne że mógł sobie zrobić chwilowy odpoczynek od pilnowania ikry? W tym akwarium nie ma żadnych innych rybek.
Akwarium jest malutkie. Ma wymiary 35x18x23. Ale jak tylko beda wieksze przełożę je do akwarium ogolnego 100l.

Skocz do: