19.04.2011, 22:32
03.05.2011, 14:12
Jest to mój pierwszy post więc pragnę się gorąco przywitać, zatem CZEŚĆ 
Teraz przejdźmy do tematu:
Mój problem polega na rozmnażaniu zbrojników niebieskich
W skrócie opisze historie mojej przygody z akwarium przez ostatnie około 2 lata posiadałem akwarium 25 litrów w którym gościło parę neonków i parka zbrojników niebieskich (samiec i samica) i o dziwo zbrojniki regularnie co około 2-3 miesiące się rozmnażały. W akwa był jakiś chiński filtr z deszczownią. Wodę dolewałem tylko to co wyparowało nie robiłem żadnych podmian byłem z tego zadowolony bo miałem stałego odbiorce zbrojników więc zawsze jakiś grosz wpadł i z odłożonych pieniędzy kupiłem większe akwa ma około 60 litrów jest to akwa robione. Do parki zbrojników dokupiłem 2 samice zatem w sumie jest 1 samiec i 3 samice poza tym 4 gupiki (2 samce i 2 samice) 2 neonki 2 mieczyki (parka) i około 17 krewetek red cherry. Akwarium funkcjonuje od około 4 miesięcy jest domek z kokosa, inkubator dla glonojada z allegro, kamienie piaskowca, gałąź z drzewa (nie wiem jakiego) podłoże żwirek i piasek oczywiście rośliny java moss i wiele innych których nazw nie znam. Filtr nadal chiński z deszczownią oraz dodatkowo aquael fan mini plus oczywiście grzałka z termostatem.
I niestety ryby w ogóle się nie rozmnażają gupiki wcale ani raz nie miałem młodych miałem więcej samic ale z niewiadomych mi przyczyn poumierały. Zbrojniki wcale przestały się rozmnażać mieczyki też nic. W czym tkwi problem? Woda jest krystalicznie czysta. Samiec zbrojnika ciągle siedzi pod piaskowcem ale ikry wcale tam nie ma ciągle sam tam siedzi i mało kiedy wypływa.

Teraz przejdźmy do tematu:
Mój problem polega na rozmnażaniu zbrojników niebieskich
W skrócie opisze historie mojej przygody z akwarium przez ostatnie około 2 lata posiadałem akwarium 25 litrów w którym gościło parę neonków i parka zbrojników niebieskich (samiec i samica) i o dziwo zbrojniki regularnie co około 2-3 miesiące się rozmnażały. W akwa był jakiś chiński filtr z deszczownią. Wodę dolewałem tylko to co wyparowało nie robiłem żadnych podmian byłem z tego zadowolony bo miałem stałego odbiorce zbrojników więc zawsze jakiś grosz wpadł i z odłożonych pieniędzy kupiłem większe akwa ma około 60 litrów jest to akwa robione. Do parki zbrojników dokupiłem 2 samice zatem w sumie jest 1 samiec i 3 samice poza tym 4 gupiki (2 samce i 2 samice) 2 neonki 2 mieczyki (parka) i około 17 krewetek red cherry. Akwarium funkcjonuje od około 4 miesięcy jest domek z kokosa, inkubator dla glonojada z allegro, kamienie piaskowca, gałąź z drzewa (nie wiem jakiego) podłoże żwirek i piasek oczywiście rośliny java moss i wiele innych których nazw nie znam. Filtr nadal chiński z deszczownią oraz dodatkowo aquael fan mini plus oczywiście grzałka z termostatem.
I niestety ryby w ogóle się nie rozmnażają gupiki wcale ani raz nie miałem młodych miałem więcej samic ale z niewiadomych mi przyczyn poumierały. Zbrojniki wcale przestały się rozmnażać mieczyki też nic. W czym tkwi problem? Woda jest krystalicznie czysta. Samiec zbrojnika ciągle siedzi pod piaskowcem ale ikry wcale tam nie ma ciągle sam tam siedzi i mało kiedy wypływa.
03.05.2011, 14:34
[/quote]
Zbrojniki niebieskie potrzebują napewno o wiele większego akwa... W twoim 60l nie możesz trzymać nawet jednego osobnika, a co dopiero 4! Oddaj je do zoologa.
Co do pozostałych ryb:
Neonki mogą zostać, ale to ryby stadne, więc dobrze byłoby abyś je dokupił.
Mieczyki oddaj, potrzebują większego akwa.
Gupiki i krewetki mogą zostać.
Wstaw koniecznie zdjęcie zbiornika to postaramy się lepiej pomóc.
[/quote]
Zbrojniki niebieskie potrzebują napewno o wiele większego akwa... W twoim 60l nie możesz trzymać nawet jednego osobnika, a co dopiero 4! Oddaj je do zoologa.
Co do pozostałych ryb:
Neonki mogą zostać, ale to ryby stadne, więc dobrze byłoby abyś je dokupił.
Mieczyki oddaj, potrzebują większego akwa.
Gupiki i krewetki mogą zostać.
Wstaw koniecznie zdjęcie zbiornika to postaramy się lepiej pomóc.
Vincit Omnia Industria
Mój Baniaczek:
http://www.akwaswiat.net/moja-kaluza-140l-t-24535.htm
Rozwijająca się Kreweciarnia:
http://www.akwaswiat.net/-35l-krewetkarium-t-26786.html
03.05.2011, 15:18

03.05.2011, 22:15
Witam, po raz pierwszy rozmnażam zbrojniki i niestety nie powiodło się to..
Szukam przyczyny, dla której młode nie przetrwały.
Zakupiłem popularne grotki, w których po paru dniach pojawiła się ikra. Gdy młode się wykluły, nadal pilnowane przez samca, przeniosłem grotę do innego specjalnie przygotowanego akwarium(25l). Tam samiec, najwyraźniej zdezorientowany, nie wpłynął pilnować młodych(kiedy chciałem przenieść grotę również uciekał, nie pilnując młodych - choć czytałem, że zażarcie pilnują). Wodę wziąłem z ogólnego, dodałem odrobinę Mycocidu, podłączyłem grzałkę na 26 stopni a także bąbelki aby napowietrzyć wodę. Włożyłem także kokos, zabrany z ogólnego, jako przyszłą kryjówkę dla młodych. Miało to miejsce wczoraj około 14. Dziś gdy wróciłem do domu, około 20, zauważyłem martwe zbrojniczki. Co mogło być przyczyną zgonu? Czy prawdopodobne jest, że młode zużyły ciałko żółte i zdechły z głodu?
Czekam na odpowiedzi aby następnym razem nie popełnić podobnych błędów.
Połączone.
Ostrzeżenie:
dublowanie wątków - 10%
100% = ban
korzystaj z opcji SZUKAJ i przeglądaj tematy podwieszone w poszczególnych działach.
Kejdi
Szukam przyczyny, dla której młode nie przetrwały. Zakupiłem popularne grotki, w których po paru dniach pojawiła się ikra. Gdy młode się wykluły, nadal pilnowane przez samca, przeniosłem grotę do innego specjalnie przygotowanego akwarium(25l). Tam samiec, najwyraźniej zdezorientowany, nie wpłynął pilnować młodych(kiedy chciałem przenieść grotę również uciekał, nie pilnując młodych - choć czytałem, że zażarcie pilnują). Wodę wziąłem z ogólnego, dodałem odrobinę Mycocidu, podłączyłem grzałkę na 26 stopni a także bąbelki aby napowietrzyć wodę. Włożyłem także kokos, zabrany z ogólnego, jako przyszłą kryjówkę dla młodych. Miało to miejsce wczoraj około 14. Dziś gdy wróciłem do domu, około 20, zauważyłem martwe zbrojniczki. Co mogło być przyczyną zgonu? Czy prawdopodobne jest, że młode zużyły ciałko żółte i zdechły z głodu?
Czekam na odpowiedzi aby następnym razem nie popełnić podobnych błędów.
Połączone.
Ostrzeżenie:
dublowanie wątków - 10%
100% = ban
korzystaj z opcji SZUKAJ i przeglądaj tematy podwieszone w poszczególnych działach.
Kejdi
04.05.2011, 13:37
(09.04.2011, 13:58)Lipa96 napisał(a): Ja w swoim akwarium mam 5 zbrojników ( wiem że za dużo ale nie mogę ich oddać ) Największy ma około 8 cm i nie ma tych wyrostków, drugi największy ma około 7 cm i także ich nie ma. Czym może być to spowodowane ?
Są to samice, które nie muszą mieć wyrostków, choć zdarza się, że mają szczątkowe.
05.05.2011, 14:46
Czy 5,5 cm zbrojniki mogą się rozmnażać czy są za małe i jakie minimalnie musi być zbiornik by swobodnie rosły i się rozmnażały?
08.05.2011, 20:12
Witam
Dzisiaj zbrojniki zlożyly mi ikrę. Nie byloby w tym nic dziwnego ale zlożyly mi na szybie pod testem na co2. Czy mam jakies szanse na potomstwo? Co w takiej sytuacji mam zrobić.
foto w załączniku
Dzisiaj zbrojniki zlożyly mi ikrę. Nie byloby w tym nic dziwnego ale zlożyly mi na szybie pod testem na co2. Czy mam jakies szanse na potomstwo? Co w takiej sytuacji mam zrobić.
foto w załączniku
08.05.2011, 22:56
Jestem amatorka co do akwarystyki, więc mam pytanie, czy jeśli zbrojnika złotego połączy się z niebieskim to wyjdą niektóre niebieskie a niektóre złote, czy będą łaciate, lub np. złote z niebieskimi płetwami, niebieskie z żółtymi oczami itd.
?
Niektórym może się wydac to pytanie głupie, no ale potrzebuje odpowiedzi
.
?Niektórym może się wydac to pytanie głupie, no ale potrzebuje odpowiedzi
.
« Starszy temat | Nowszy temat »