• 17 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Obsada 100l-150l - Wybierz coś dla siebie lub jeśli musisz pytaj tu.

Z tego co zrozumiałam w 112l masz:
2x bocja wspaniała
2x gurami dwuplame
xxx gupik
1x kirys (jaki?)

Obsada bardzo kiepska. Jak chcesz tą obsadę doprowadzić do porządku oddaj:
- bocje - chyba zdajesz sobie sprawę, że to ryby na litraże 250 i więcej;
- gurami - potrzebują 2x większego zbiornika;

Dopiero później możesz obsadę uzupełniać. Proponuję:

6-8x Kirys panda/pigmej
1+1 p. Ramireza
15-20x bystrzyk czarny/neon innesa/n. czerwony/razbora klinowa
6x otosek

(19.02.2011, 22:17)JACKJ39 napisał(a):  Witam wszystkich.
Pytam bardziej doświadczonych akwarystów o opinię na temat mojego akwarium. Mam 112 litrowy zbiornik a w nim :
parkę mieczyków,parkę czarnych molinezji,pięć danio,dwa kirysy,dwie gurami,trzy glonojady w tym jednego albinosa oraz jedną bocję.
Chciałbym zapytać czy może być taki zestaw czy coś dołożyć czy usunąć czy dobrze zestawiłem rybki pod względem temperamentu i zachowania.
podkreślam że chcę mieć akwarium wielogatunkowe.
dziękuję za cenne uwagi , pozdrawiam.

Na mieczyki to za małe akwarium.Dla gurami też zalecane są większe zbiorniki.Po oddaniu tych rybek dokupiłbym 5-10 danio i cztery kiryski tego gatunku który masz teraz.Jakie to "glonojady" i bocje?

112l Malawi,54l kotnik dla młodych Saulosi Coral

(20.02.2011, 12:36)black_fox napisał(a):  Witam już jestem praktycznie pewien, że kupie sobie akwarium 112l moja obsada ma wyglądać tak:

15x Neon Inessa
4 x kirysek spiżowy
2 x Mieczyk - parka
2 x Zbrojnik niebieski - parka(jak odróżnić małego samca od samicy ?)
2 x pielęgnica kakadu/ramireza - parka (również jak odróżnić płeć?)

coś zmienić jakieś rady ?

Lepiej będzie:
15x neon inessa
6x kirysek spiżowy
1x zbrojnik niebieski lub 6x otosek przyujściowy
3 x pielęgniczka kakadu lub 2x ramireza

Pielęgniczki dostępne w sklepach są prawie zawsze bardzo małe i trudno jest rozróżnić płeć.Jednak można próbowaćSmile W przypadku ramirezek samce mają wydłużone pierwsze promienie płetwy grzbietowej,wydłużone płetwy ogonowe i odbytowe.Są też przeważnie bardziej kolorowe.Można czasem zaobserwować w sklepie że "walczą" między sobą.Samiczki są mniejsze z mniejszymi płetwami i czerwonawym brzuszkiem.

W przypadku kakadu jest podobnie.Samce większe od samic,bardziej kolorowe i mają wydłużone pierwsze promienie płetwy grzbietowej.
Najlepiej już przy kupnie wynegocjować sobie możliwość zamiany,w przypadku gdy okaże się że nie trafiliśmy.

właśnie bylem wczoraj po sklepach i okazało się ze nigdzie nie dostane pielęgnic ;p więc co jeszcze można dodać?

Ramirezki i kakadu to pielęgniczki,nie pielęgniceWink.Może parkę prętników karłowatych albo barwniaki czerwonobrzuche 1+2,albo bojowniki 1+2...

Mam akwarium 102l jakie ryby polecacie?
Myślałem o:
15 neon innesa, 4 Pielęgniczka Ramireza (2 parka), 4 Kirysek Pstry (2 parki)?

Co to za pytanie ? przeczytaj temat od początku i wybierz co Ci się podobna w kryteriach Twojego litrażu...

SPRZEDAM - KLIK !
-270l - Malawi GG 3341234
-122,5l - Malawi
-112l - - Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water

(28.02.2011, 17:15)domestos70 napisał(a):  Mam akwarium 102l jakie ryby polecacie?
Myślałem o:
15 neon innesa, 4 Pielęgniczka Ramireza (2 parka), 4 Kirysek Pstry (2 parki)?
15 neon innesa,parka pielęgniczki ramireza i 6-8 kirysków pstrych.Jeśli te rybki Ci się podobają, to taka obsada do 100l będzie dobra.

Dzięki Rafskix

Witam jestem świeżym akwarystą i jestem tutaj nowy wiec proszę o wyrozumiałość.
Właśnie zakupiłem akwa 112 litrów wcześniej miałem duzo mniejsze.
ostały mi sie takie rybki:
2 glonojady 3 neonki 2 danio i 2 mułojady
Moje pytanko brzmi jakie rybki moge do tego dokupic.
Czy muszę oddawać neonki jeśli chciałbym kupić razbore galaxy.
Jeśli nie to w jakiej liczbie kupić.
Jakie większe rybki mogę kupić żeby się wyróżniały. np parkę - Najlepiej mało agresywne miałem już bojownika 1+2 i obgryzał ogony innym rybką np gupikowi. atakował nawet neonki.
w ogóle jakie jeszcze rybki do tego polecacie. Odnośnie tych wiekszych rybek
mojej żonie bardzo podobają sie skalary czy dwa mogły by być w takim akwarium. Czytałem już wiele wypowiedzi np: że potrzebują min 50 cm wysokości inni piszą ze dwa mogą być wiec sam już nie wiem. A i czy znacie może jakąś całkiem żółtą rybkę którą mógłbym hodować wtym akwa razem z tymi co juz mam i innymi zaproponowanymi przez was

Tematy połączone

Ostrzeżenie :

-10% dublowanie wątków

-100% = BAN

susel

Skocz do: