Znalazłem w necie zdjęcie robaczków, które wyglądają tak samo jak te w moim akwarium
. Poza tym, te małe kropeczki po tygodniu czasu, jakoś nie chcą urosnąć i przypominać ślimaki.
Witam, zauważyłem moim akwarium robaki. Unoszą się w wodzie i czasami pełzają po szybie. Są to dwa rodzaje robaków. są bardzo małe ta taka kropka nie ma nawet milemetru a ten taki podłużny jest strasznie cienki. W akwarium nie mialem zadnych zwierzątek, ponieważ dojrzewa do krewetek. Wpuściłem teraz 3 neonki żeby mi te ustrojstwo zjadło. Wiecie co to moze być i jak tego się pozbyć pomocy !!! Aka ma 25 litrów, narazie oświetlenie jest 9W a ph w graniach 7.
"wirki i wypławki - należą do częstych gości przynoszonych z żywym pokarmem - białe, żółte lub brunatne robaki długości do kilku mm, mogą rozwijać się masowo, pełzają po szybach, roślinach, a nawet rybach. wprawdzie nie są zbyt szkodliwe dla ryb i roślin, ale psują estetykę zbiornika. Jeżeli chcemy hodować narybek, to stanowią dla nich zagrożenie. Usunięcie tych robaków z akwarium bez niszczenia wszystkiego to proces trwający około 2 miesięcy."
Masz wypławki.
Usuwanie mechaniczne - po zgaszeniu światła wrzucamy do baniaka przywiązaną na nitce i obwiązaną gazą klukę zmielonej wołowiny - po pół godzinie wyławiamy energicznym ruchem kulkę obrośniętą wypławkami. Mało skuteczne.
Usuwanie farmakologiczne - kupujemy od weterynarza tubkę Flubenolu - odmierzamy porcję - dawkę na 3kg psa na 100l wody, czyli u Ciebie 1/4 takiej dawki, mieszamy z wodą i wlewamy do zbiornika. Operacje powtarzamy trzy lub cztery razy w odstępie dwóch dni i w tym czasie nie podmieniamy wody. Skuteczność 100%. Nie szkodzi rybom i krewetkom.
Uwaga! - Flubenol zabija również ślimaki, więc ze zbiornika należy usunąć wszystkie helenki, świderki czy ampularie.
Ja polecam helenki na 240 wpuściłem 10 sztuk najpierw wyjadły te większe a jak się rozmnożyły to małe helenki jadły te malutkie i problem mam z głowy, teraz problemem są helenki ale to mały problem bo w zoologu chętnie je biorą
a mnie się pojawiło w akwarium takie coś nie wiem co to, może jakiś ślimak z roślinkami przywędrował?? pełza to po szybach i liściach?? czy to stworzonko jest niebezpieczne?? proszę o identyfikację...