• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[63l] ogólne (podsumowanie str. 4)

bardzo ładnie urzadzone akwarium jestem pod wrażeniem..

podoba mi sie ten korzeń, szukam cos właśnie w tym stylu ale w zadnym sklepie u mnie w okolicy takowego ni ma...

Ja już bym sobie odpuścił te danio;p

Bardzo mi się podobaWink
Widzę po obsadzie, że masz ślimaki heleny, nie podstawiają się do krewetek? Chciałam je kupić, ale właśnie bałam się o krewetki, bo one żywią się skorupiakami...
To pod korzeniem to taka wielka gałęzata??? hehe, sama ją wychodowałaś czy już taką kupiłaś?

Gałęzatkę kupiłam trochę mniejszą ale się rozrosła Smile Trzymam pod korzeniem, bo mi się on przekrzywia a nie mam ostatnio czasu porozwalać łupków i tam dorzucić. Jeśli chodzi o Helenkę to mam jedną od wczoraj i na razie nie zauważyłam znikania krewetek. Za to znikają mi zatoczki Wink

edit:

Czas na kolejną odsłonę. Akwa w ciągu ostatniego czasu przeszło dużo zmian. Oto obecny wygląd plus krewetki oraz helenka:

Samuel Johnson:
Są dwa rodzaje wiedzy: kiedy posiadamy wiedzę w jakimś przedmiocie lub wiemy, gdzie znaleźć potrzebne informacje

Podsumowanie

Baniak:
63L

Sprzęt:
Grzałka z termostatem RESUN RH9000-50W
Filtr zewnętrzny TetraTec Ex600
Termometr elektroniczny
Elektroniczny tygodniowy wyłącznik czasowy

Oświetlenie:
15W T8 6500K
15W T8 Sylvania Aquastar 10000K
8W T5 Sylvania Gro-Lux 8500K
razem 38W czyli 0,6W/L

Tło:
Ciemny granatowy pognieciony brystol

Parametry wody:
pH - 7,0
NO2 - 0
NO3 - 12,5
PO4 - 0,05

Flora:
-Bacopa caroliniana
-Ludwigia repens
-Microsorium pteropus
-Vesicularia dubyana
-Vallisneria
-Samolus valerandii
-Echinodorus parviflorus
-Echinodorus bleheri
-Elodea (Egeria)
-Chladoflora aegagropila
-Rotala macrandra
-Pistia stratiotes
-Lemna

Nawożenie:
Symfonia Złota
Tabletki Sera Florenette A

Technika CO2:
Bimbrownia

Fauna:
10 Paracheirodon innesi
3 Otocinclus affinis (tyle zostało, więcej nie kupuję - rezygnuję z hodowli)
1 Brachydanio rerio (nie mam komu oddać...)
5 Neocaridina denticulata sinensis
5 Caridina japonica
1 Antenome Helena

Fotorelacja jak zmieniał się mój baniak od założenia Big Grin

Dzień 1 - założenie baniaka

Dzień 4 - woda już przejrzysta i sobie szybciutko dojrzała dzięki dodaniu dużej ilości wody z poprzedniego akwa oraz bakterii nitryfikacyjnych. Poza tym spora część podłoża była z poprzedniego akwa a to przecież najważniejsze Big Grin Parametry ok więc ryby wpuszczone.

Dzień 10 - ludwigia repens szaleje

Dzień 19 - ludwigia przycięta, inne rośliny zaczynają ładnie rosnąć, szczególnie mech Big Grin

Dzień 30 - pierwszy remont akwa.... ojj nie wyszło mi to ładnie... Dużo nowych roślinek, ludwigii prawie nie ma.

Dzień 42 - drugi remont akwa... byłam zła, że poprzedni remont nie wyszedł i teraz jest łyso... ale zaczęłam nawozić symfonią złotą to się rozrośnie...

Dzień 65 - mam mały problem z zielenicami i okrzemkami. Nie nawożę. Niektóre rośliny bardzo zmarniały a niektóre pięknie rosną. padła mi też specjalna świetlówka dla roślin.

Dzień 73 - Mimo glonów, braku nawożenia i dobrego oświetlenia, część roślin mocno rośnie

Dzień 86 - Zmiana korzenia, lekkie przesadzenie kilku roślin. Nowe oświetlenie.

Dzień 99 - Od tygodnia pracuje bimbrownia oraz znów dodaję nawozy. Efekt taki, że z akwa zrobił się busz

Dzień 103 - Akwa zostało wysprzątane, wywaliłam całkowicie nadwódkę.

Dzień 118 - Akwa trochę znów zarosło, niestety powrócił problem z glonami.

Dzień 127 - W akwa znowu zmiany, lekkie porządki Wink

Samuel Johnson:
Są dwa rodzaje wiedzy: kiedy posiadamy wiedzę w jakimś przedmiocie lub wiemy, gdzie znaleźć potrzebne informacje

najlepszy jest wystrój z dnia 103 i z 118.
Baniak bardzo ładny i widać zadbany.

Czym karmisz krewetki? są bardzo czerwone Wink

ładne akwarium też chciałbym mieć taki busz Big Grin
mam jedno pytanie: jak podajesz Co2 masz jakiś dyfuzor lub coś takiego że bąbelki lecą bez problemu?? ??

jbc Moje GG 13663938

Cytat:Czym karmisz krewetki? są bardzo czerwone Wink
Dostają Tropical Shrimp Sticks Smile

Cytat:mam jedno pytanie: jak podajesz Co2 masz jakiś dyfuzor lub coś takiego że bąbelki lecą bez problemu?? ??
CO2 podaję przez kostkę lipową.

Samuel Johnson:

Roppy napisał(a):najlepszy jest wystrój z dnia 103 i z 118.
Baniak bardzo ładny i widać zadbany.

Czym karmisz krewetki? są bardzo czerwone Wink

Zgadzam sie z Roppy xD Najładniej wtedy wyglądały ,ani busz ,ani pustka ,poprostu w sam raz xD Ślicznie !!! PzDr.

W akwa niedługo nastąpią spore zmiany. Zamówiłam olbrzymi zestaw roślin. Będą również trawniczki. Korzeń zniknie całkiem, dojdą skały. Za tydzień przyjedzie również do mnie nowa pokrywa i będzie dołożona kolejna świetlówka 15W. Akwarium będzie dążyć do typu holenderskiego.

ps. Jak dla mnie, to najbardziej mi się podobała pierwsza aranżacja... Wink

Samuel Johnson:

Skocz do: