• 2 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Filtr JBL e 900.

hudini napisał(a):hmmmm.... Do wyboru tetra tec ex700 albo JBL Crystal profi e900??
Kto na co stawia?? Zbiornik 200l Smile

hudini napisał(a):Hmmm Tetra daje też 4 lata a ja chciałem kupić w sklepie internetowym Rybarium.pl zamówiłem już u nich szafkę mają dowieźć w tym tygodniu. Teoretyczniej trochę pewniej niż na allegro ale zobaczymy za tetre tec ex700 235 zł za Jbl Crystal profi e900 256 zł zaraz zadzwonię i pogadam z tym gościem odnośnie gwarancji. A w Twoim przypadku to musi być coś nie tak i to najprawdopodobniej coś z wirnikiem, a może coś się poluzowało, niedokręcone?? Zdecyduje się chyba jednak na tetrę, ale odezwę się jak już wszystko będzie zainstalowane. Pozdrawiam

DawidK1 napisał(a):Ja też mam dylamat okło 400zł. to duzo wydać na filtra ja potrzebuje minimum 1000 l. przepływu, a nigdy nie miałem kubełka a zastanawiam się nad tetrą ex 1200 i jbl 1500. Piter_52 jak możesz to opisz mi działanie jbl i jaka jakość wykonania? a porównywałeś z tetrą bo ja patrząc na parametry, zauwazyłem tylko, że tetra mniej prądu pobiera a jbl ma wiekszy przepływ wody, ale nic mi to nie mówi? A boję się wydać nie mało kasy na filtr który będzie szfankował lub cza będzie kupić nowy?Poradzcie bo nie mam pojęcia i nie znam się na kubełkach gdyż jeszcze nie miałem zadnego pozdrawiam.

witek_1308 napisał(a):witam,
prosze o porade osoby ktore walczyly z tym filtrem - ciekawy jestem jak tam rezulaltaty, bo nie wszyscy napisali? czy udalo sie wszystkim rozwiazac problemy z czystoscia wody?
Moja woda po prawie 3 tyg nie jest krystaliczna (a tego bym oczekiwal), widac te wirujace paprochy i nie wiem jak to ostatecznie rozwiazac? Uszczelki, modyfikacja wkladow czy cos jeszcze?
Akwa ma 210 l puste czyli wody w tym pewnie bedzie ze 190l max nawet moze mniej, wiec e900 powinien dac rade. Bede wdzieczny za pomoc.

- użytkuję dwa filtry JBL e1500 już chyba drugi rok (bez żadnej wymiany uszczelki, serwisu itp.) i e900 od kilku miesięcy

- nie zgodzę się z żadnymi stwierdzeniami dotyczącymi rzekomego "przepuszczania" nieczystości. Takie same filtry (w większej ilości) i od długiego czasu użytkuje dwóch moich znajomych akwarystów oraz brat. Nigdy u nikogo nie wynikł żaden problem dotyczący przepuszczania nieczystości, czy też innych niepożądanych zdarzeń

- u mnie dwa stoją obok siebie pod zbiornikiem i stwierdzam, że są zupełnie bezgłośne, narazie obyło się także "odpukać" bez żadnych nieprzewidzianych awarii. W tej klasie jeżeli chodzi o stosunek jakość/cena nie mają konkurencji

Ja też mam dwóch znajomych, którzy posiadają owy filtr. Jeden ma uszczelkę taką jak ja (zrobiłem tak jak on ale on ma 5 mm) a drugi ma zrobioną z sylikonu.
Więc, może była jakaś trefna partia lub coś takiego. Polski importer "Badis" twierdzi, że użytkownicy nie zgłaszają takich problemów.
Ja jak podłączyłem po zakupie filtr i odpaliłem, to normalnie wylotem filtra leciały kawałki żarcia i brudu, zwłaszcza podczas karmienia, kiedy to niezjedzone kawałki pokarmu były wciągane w filtr.
Wniosek był jeden nieszczelność pomiędzy najwyższym koszykiem a korpusem silnika. Jak będziesz czyścił filtr to zobacz jaką powierzchnią dociska korpus silnika do kosza (grubość ścianki kosza ma ok 1mm?), tu są szanse że coś przeleci.
Uszczelka siedzi już jakieś 8 miesięcy i nie ma problemu.
Jedno jest pewne dla mnie w 100% filtr, jest bardzo dobry i godny polecenia również pod względem ceny.

Może rzeczywiście jakaś trefna partia. Cóż bywa Sad

U mnie kawalki zarcia nie leca, ale wiruja w wodzie drobniutkie paprochy i to szczegolnie w gornej czesci i to mnie wkurza. nie widze zeby sie podrywaly z dna wiec zakladam, ze to z filtra. wydaje mi sie ze po 3 tyg od kiedy akwarium stoi to juz sie powinno wyklarowac.

A mowiac wloknina co konkretnie miales na mysli? ja bym to chetnie tam wladowal.

Po jakim czasie zauwazyles poprawe? ja dzis otworzylem ten filtr zeby sprawdzic jak to u mnie przylega, ale trudno stwierdzic po otwarciu. Przy okazji (po 3 tyg od nowosci) go umylem bo chcialem rozgrzebac zeby sprawdzic co tam sie poosadzalo. Bylo w nim sporo paprochow, troche sie wahalem bo szkoda mi bylo flory bakteryjnej.
Powiedz mi jeszcze, na tych pierwszych fotkach ktore wkleiles te uszczelki wygladaly jakby z przecietego przewodu gumowego. Probowales tego moze, warto tak?
ja niestety dostepu do zadnej gumowej uszczelki teraz nie mam. Silikon mam zwykly wiec sie go boje tam pchac bo cholera wie co sie moze stac. Moze cos bym kupil w castoramie tylko jakos nie mam pomyslu co to mogloby byc. Moze jakas sugestia?

witek_1308 napisał(a):U mnie kawalki zarcia nie leca, ale wiruja w wodzie drobniutkie paprochy i to szczegolnie w gornej czesci i to mnie wkurza. nie widze zeby sie podrywaly z dna wiec zakladam, ze to z filtra. wydaje mi sie ze po 3 tyg od kiedy akwarium stoi to juz sie powinno wyklarowac.

Powiedz mi jeszcze, na tych pierwszych fotkach ktore wkleiles te uszczelki wygladaly jakby z przecietego przewodu gumowego. Probowales tego moze, warto tak?
No ja mam właśnie dokładnie to samo. Myślę, że możnaby kupić mięciutki wezyk o małej średnicy i go przeciąć.
Trzeba tylko taki węzyk dorwać Smile.

pozdrawiam

Zrób sobie proste doświadczenie.
Weź trochę żarcia dla ryb (płatki) w dłoń i wypuść tak aby jak najwięcej wpadło do rurki ssącej (oczywiście nie może być żadnej siatki zamontowanej) i patrz czy zaraz nie wyleci przez rurkę wylotową, jeżeli wyleci to masz odpowiedz. Oczywiście na gąbce w górnym koszu nie powinno być paprochów.
Silikon to raczej jest toksyczny, więc lepiej w akwarystycznym kup silikon do klejenia akwariów, ten jest bezpieczny.
A co do zrobienia uszczelki z silikonu to nie ładuj go do filtra tylko musisz sobie zrobić pomierzyć - rozmiar jaki będzie pasował na ten prostokąt w górnym koszu, zrobić jakiś szablon i ten szablon zalać silikonem na zewnątrz filtra do czasu aż zaschnie i dopiero włożyć.
Próbowałem zrobić uszczelkę z wężyka takiego jak ten z filtra, przeciąłem go wzdłuż, ale efekt był jeszcze gorszy to musi być w miarę miękki i giętki materiał.
A co do włókniny to jest i w akwarystycznych sklepach http://allegro.pl/listing/search.php?cat...C3%B3knina.
To ta włóknina robi wodę na kryształ ponieważ nic nie przepuszcza.
A może by i zrobił tą uszczelkę z jakiegoś materiału krawieckiego, tylko w nich tyle chemii więc lepiej nie ryzykować.

Powodzenia.

OK dzieki.
Doswiadczenie pewnie zrobie. Widze ze wloknine koniecznie musze kupic bo jedno drugiemu nie przeszkadza i na przyszlosc sie przyda.
z tym ze jesli jest przeciek w filtrze to oczywiscie nic do wlokniny nie doleci a z kolei jesli nie ma przecieku to az dziw bierze, ze tyle warstw roznych wkladow nie daje rady, tylko dopiero wloknina pomaga...

tiger_zaby fajny pomysł z tą wukliną.Chociaż mocno osłabiasz ten filtr ja u siebie mam prefiltr standard patrząc od dołu to jest podwójna gąbka a w środek zamiast tego koła wcisnąłem Keramzyt.Drugi kosz to ceramika , trzeci dwie gąbki a zamiast koła Zeolit , czwarty wypchałem watą firmy sera chociaż to nie ma znaczenia jaka to firma koszt około 12 zł za worek,a nie zużyłem jeszcze nawet połowy.Na to gąbka fabryczna ta najdrobniejsza w ten sposób bardzo nie osłabiam filtra i jego przepływu .Pracuje rok i dwa miesiące a otwierany był może ze trzy razy na czyszczenie chociaż węże czyściłem częściej głównie ten od wypływu z akwa.Moje akwa stoi tyłem do okna i węże są narażone na światło słoneczne i szybciej obrastają glonami.Jako uszczelka zastosowałem samoprzylepną taśmę samochodową taka piankowa do przyklejania listew bocznych.Jest idealna bynajmniej dla mnie jest porowata i dobrze się dociska no i oczywiście nie przesuwa się.Woda kryształ no i oczywiście parametry są stabilne a Keramzyt i Zeolit i ceramika jako filtracja biologiczna spisują się super.Podsumowując
w tym układzie filtracja biologiczna i mechaniczna równoważą się wszystko jest jak należy.

Ja posiadam JBL e1500 w 240L akwarium.
U mnie znajdowałem jeszcze zielone szczątki (niekiedy kawałki) roślin na górnej gąbce filtra więc nasuwały się tylko 2 ewentualności:
1. Albo podczas otwierania filtra z 2 bocznych (tych wstępnych komór) woda przenosiła te resztki,
2. Albo przepuszcza uszczelnienie.

Sprawę rozwiązało wycięcie i włożenie 2 pasków z pianki (takiej co się układa na niej panele podłogowe) o szerokości 1 cm i długości ścianki pomiędzy komorami.

Jeśli zależy Ci na leprzej filtracji to dołożyłem jeszcze dodatkową matę filtrującą (bo gąbki w zestawie mają stanowczo za duże oczka).

Akwarium 240 L
http://piter-52.fotosik.pl/albumy/578612.html
- JBL Cristal Profi e1500
- 38 rybki (ogólne przerybienie )
http://piter-52.fotosik.pl/albumy/578613.html
- 3 krewetki
- Anubiasy, kryptokoryny, Cabomba caroliniana, echinodorus, gałęzatka

Co do nieczystości wylatujących z filtra-sprawdzacie węże?U mnie robi się taki osad którego nie widać a wywalany jest w postaci drobinek przez filtr.Co 2 tygodnie czyszczę węże i nie ma problemu.Odnośnie włókniny-nie może być zbyt dużo bo jej przepustowość znacznie ogranicz przepływ.Jakim cudem wywal Ci pokarm?No sorry ale albo za dużo karmisz albo nie wyłączasz filtra podczas karmienia.

Skocz do: