• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Obsada bardzo wąskiego i długiego akwarium i problemy związane z takimi zbiornikami

Zawsze myślałam, że molinezje to dość agresywne ryby, nie będą im przeszkadzały ramirezy?? Lub czy ramirezom nie będą przeszkadzały molinezje? Proszę o odp

Ja mam ramireza z molinezjami i wszystko jest ok. Ale molinezje rozmnażają się tak samo szybko jak gupiki.

Wiec powiedzcie mi jedno, czy to że ryby sie rozmnażają to tak wielkie zło?? Wszyscy mówią tylko o minusach. Dlaczego aż tak zwracacie na to uwagę?

Nie chcę mieć w akwarium zupy rybnej ale tez nie chce mieć 2 rybek na takim litrażu.

Same minusy, ponieważ potem są żale na forum co zrobić z gromadą ryb bo nikt ich nie chce.
Rozmnażanie jest fajne ale gdy jest kontrolowane.

Zgadzam się z Tobą, to powinno być kontrolowane.

Wracając do tematu, jakie jeszcze rybki mogłabym dać do takiego akwarium. Jeżeli chodzi o molinezje, to dowiedziałam się że mogą mi pozjadać roślinki. Czy to prawda?? Bo znalazłam różne opinie na ten temat...

Aha jeszcze jedno, czy wszystkie rośliny będą rosły dobrze w takim akwa??[/align]

moim zdaniem mieczyki są już agresywniejsze od molinezji. najpiekniejsze molinezje (jak dla mnie) to żaglopłetwe, miałem kiedyś parke srebrnych takich rybek, prezentowały się ślicznie. mogę podgryzać roślinki więc zalecane jest podawanie pokarmu roślinnego, co w moim skutku pomogłoSmile pozdrawiam.

madziorm napisał(a):Aha jeszcze jedno, czy wszystkie rośliny będą rosły dobrze w takim akwa??[/align]

nie które roślinki np lotos rosną szeroko więc w wąskim akwa może sie im nie podobać. polecam nurzańca śrubowego, cabombe i jakis mech zaszczepiony na korzeniu

Mam okazję dostać akwarium od kolezanki, podobno małe i nie potrafi mi powiedziec jakie ma rybki... Jak juz bede miała to założę osobny wątek...

Wciąż nie jestem przekonana co zrobić z długim lecz wąskim akwarium.
Dlatego poprosze Was o opinię zarówno merytoryczną - w sensie, którym rybkom będzie wygodniej w takim awka - jak i że tak powiem artystyczną. Akwarium będzie miec wymiary 90x23x30 (dł szer wys), co daje ok 60l. Filtr wewnętrzny 400l\h. Oświetlenie naturalne - akwarium będzie stać na parapecie. Temp - w zależności od potrzeb rybek.

1. To mała tanganika z małymi muszlowcami (Neolamprologus brevis lub Neolamprologus multifasciatus lub Neolamprologus similis zależnie co znajdę w sklepie, bo ciężko w Łodzi o te rybki)
Wystrój - tu ciężko zaszaleć: oczywiście piasek, muszelki, kilka niedużych wapieni i kilka sadzonek sagittarii. Czyli będzie wyglądać mniej więcej tak:

Z mojej storny to będzie duże wyzwanie, bo nie miałam wcześniej rybek tego gatunku. Wystrój tez zupełnie inny od tego, do którego jestem przyzwyczajona.

2. Bojownikarium. Akwarium było by podzielone na 3 boksy po 30cm. Projekt podziału i przepływu wody mam już opracowany w oparciu o własne doświadczenia:
- przeźroczysta, sztywna folia grubości bloku technicznego, a w niej wycięte otwory dziurkaczem,
- lub bardziej tradycyjnie - przedziałki ze szkła, lecz pomiędzy przedziałką a tylna ścianą 1 cm szpara uszczelniona gąbką.

Coś w tym stylu, każdy boks z inną aranżacją, w każdym boksie bojownik innego koloru.

Bojowniki - wiem, już takie oklepane i wszędzie ich pełno, ale ja od tych rybek zaczynałam i uwielbiam je. Ta wersja na pewno będzie kolorowa i różnorodna

Na akwa z bojownikami napewno zawsze ktoś rzuci okiem i długo je zapamięta.
A na akwa z Muszlowcami no rzuci ktoś okiem i co zapamięta kamienie i piasek.
Moim zdaniem Bojowniki bo są ładne kolorowe i ładniej urządzisz to akwarium.

Skocz do: