• 16 Głosów - 3.38 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jaka obsada do Twojego akwarium?

A jaki jest ładny zbrojnik do tego akwa?
Wolałbym na maxa dużego oczywiście jak na wymiary akwa.

zbrojnik niebieski - to z najpopularniejszych, poza tym podobnych rozmiarów np. zebry i różnorodne L-ki (śliczne są takie w kropki, ale nie wiem, czy stać cię na rybe za ~200zł)

Witam!
Mam już "pozostałości" po kilku letnich przygodach z rybami z jeziora Malawi i chcę zmienić na akwa ogólne, takie, że tak powiem podstawowe ;p
Chcę do akwa (112l) wrzucić Gupiki, neony innesa i sie zastanawiam nad jakas pielegniczka, moja ulubiona jest barwniak czerwonobrzuchy. Proszę poradzić jaka pielegniczka się najbardziej nadaje do takiego ogólnego akwa. (zastanawiam się nad Ramireza, Kakadu i barwniakiem)

TEMATY POŁĄCZONE

Następnym razem używaj opcji szukaj, zanim założysz nowe tematy.

4xmm napisał(a):Witam!
Mam już "pozostałości" po kilku letnich przygodach z rybami z jeziora Malawi i chcę zmienić na akwa ogólne, takie, że tak powiem podstawowe ;p
Chcę do akwa (112l) wrzucić Gupiki, neony innesa i sie zastanawiam nad jakas pielegniczka, moja ulubiona jest barwniak czerwonobrzuchy. Proszę poradzić jaka pielegniczka się najbardziej nadaje do takiego ogólnego akwa. (zastanawiam się nad Ramireza, Kakadu i barwniakiem)

Barwniaki są terytorialne i średnio-agresywne, dla gupików są złym towarzystwem, natomiast kakadu, lub ramireza jak najbardziej.

obsada do akwa 112L
25 x neon innesia[?]
6 x kirysek pstry
1+2 x bojownik wspaniały
1+3 x pielęgniczka kakadu
5x gupik pawie oczko
7 x krewetka Red Cherry
co wy na to?

Witam, od 2 tyg. jestem szczęśliwą posiadaczką akwa- kupiłam calość z wyposażeniem
Dane akwa - 200l, temp 27
obsada 4 skalary, 10x zbroje (mam nadzieję,że dobrze napisałam)2 x kirys
1x molinezja (+ 3 młode w kotniku) 1x duch amazoński.
planuję dokupić ze 4 małe glonojady i 4 mieczyki. To chyba dobry pomysł?

Witam, mam akwarium 66l. Chciałbym zmienić obsadę na parkę mieczyków, trzy gupiki, z 4 neonki, 3 kiriśniki i bojownika. Co o tym myślicie ? Dodam iż roślinki mam sztuczne bo na naturalne niezbyt mnie stać. :/

witam,

Jestem na etapie wyboru sprzętu i obsady do akwarium. O sprzęt zapytam w innym temacie, tutaj chciałbym zapytać o obsadę. Będzie to moje pierwsze akwarium w życiu. Pojemność 200L (proste). Chcę uniknąć sytuacji doboru gatunków, które nie powinny pływać w tym samym zbiorniku dlatego proszę o poradę.

Na razie wybrałem dwa gatunki, które mi się podobają i wiem, że ten zbiornik będzie dla nich ok. Jest to BOCJA WSPANIAŁA i NEON CZERWONY. Z tego co czytałem to te dwa gatunki można trzymać razem. Bocji planuje kupić około 5-6 sztuk. Neonków czerwonych myślę ławicę około 20-30 sztuk.

Moje pytanie czy do takiego zestawu rybek mogę jeszcze dodać takie rybki: zbrojnik niebieski (lub złoty), Brzanka sumatrzańska, kirysek, jeśli tak, to które i w jakich ilościach. Podobają mi się jeszcze krewetki ale z tego co czytałem bocje mogą je "wchłonąć" czy tak jest naprawdę?

Ostatnie moje pytanie czy można mieszać neonki np. 20 neonów czerwonych + 20 neonów czarnych?

z góry dziękuje za odpowiedź :-)

Jako że to mój pierwszy post to przede wszystkim chciałem się przywitać ze wszystkimi forumowiczami więc tak po staropolsku i tradycyjnieSmile - Cześć!!!

Już od jakiegoś czasu przeglądam to forum i w sumie jest tu tyle informacji, że przy zakładaniu swojego pierwszego w życiu akwarium nie musiałem zadawać pytań, ale teraz proszę o radę a propos obsady SmileWłaściwie to już sie praktycznie zdecydowałem ale nie wiem do końca czy takie rybki mogą przebywać razem. Posiadam akwarium 54 litrowe i chce wpuścić tam takie rybki jak:
8 x neon inessa
4-5 x danio pręgowany lub czerwony
2 x pielęgniczka ramireza lub prętnik karłowaty(samiec i samica)
3 x otosek
2-3 x kirysek

Nie chce żeby było tych rybek za dużo a nie ukrywam,że zależy mi raczej na wartości estetycznej bo to jest moje pierwsze akwarium!Może coś doradzicie, czy tak może być czy może proponujecie jakieś inne rybki??Z góry wielkie dzięki Smile

Viola1109 napisał(a):Witam, od 2 tyg. jestem szczęśliwą posiadaczką akwa- kupiłam calość z wyposażeniem
Dane akwa - 200l, temp 27
obsada 4 skalary, 10x zbroje (mam nadzieję,że dobrze napisałam)2 x kirys
1x molinezja (+ 3 młode w kotniku) 1x duch amazoński.
planuję dokupić ze 4 małe glonojady i 4 mieczyki. To chyba dobry pomysł?
Witam wszystkich. Nie radzę Viola1109 trzymać 1 molinezji. To ryby stadne, a w Twoim akwarium starczy miejsca jeszcze na przynajmniej 5 (2 samce i 3 samice + Twoja samica). Mieczyków nie dokupuj, bo będą się krzyżować z molinezjami. Duch tu nie pasuje. Skalary chyba mogą być, a do tego może jakieś stadko kąsaczy, np. żwawików czerwieniaków dla ozdoby? Glonojadów nie kupuj więcej, bo ich wystarczyłaby parka, ale możesz mieć do 5 sztuk. Za to koniecznie kup więcej kirysków, są ławicowe. Ducha musisz sprzedać. Więc tak:
10-20 x żwawik
10 x kirysek
10 x zbrojnik (maksymalnie 10)
4 x skalar
2+4 x molinezja
Gratuluję maluchów molinezjiShyTongue!
Geralt napisał(a):Witam, mam akwarium 66l. Chciałbym zmienić obsadę na parkę mieczyków, trzy gupiki, z 4 neonki, 3 kiriśniki i bojownika. Co o tym myślicie ? Dodam iż roślinki mam sztuczne bo na naturalne niezbyt mnie stać. :/
Przykro mi, mieczyki, kiryśniki odpadają, za duże. Gupiki, bojowniki, neonki są OK. Roślinki możesz zakupić przez Internet albo w sieci sklepów Malawi (www.sklepmalawi.eu), tam są tanie roślinki, a roślinki są niezbędne do prawidłowego życia rybek (poza pyszczakami). Spróbuj taką obsadę, mam nadzieję, że Ci się spodoba:
20 x neon czerwony/10 x razbora klinowa
5 x kirysek pstry/5 x otosek przyujściowy
3+2 x gupik pawie oczko
1+2 x pielęgniczka kakadu
1+2 x bojownik karłowaty/1+2 x prętnik karłowaty
Powinno być dobrze. Neonów kup więcej, nie mają specjalnie ciekawych zachowań jak np. bojowniki, gupiki czy kakadu, ale za to ślicznie prezentują się w stadzie. Przykładowe roślinki dla Ciebie: Cabomba aquatica-7,00 zł, Cardamine lyrata-5,00 zł, Alternanthera reinecki-6,00 zł, Echinodorus Green Ocelot-7,00 zł, Cryptocoryna wendtii "Tropica"-7,00 zł, Hygrophila polysperma-5,00 zł. To naprawdę dobre ceny, a przy tych gatunkach, które zamierzasz kupić, ładnie Ci się rozrosną. Potraktuj to jako inwestycję niezależną od kryzysu światowegoWinkTongue...
dc12345 napisał(a):witam,

Jestem na etapie wyboru sprzętu i obsady do akwarium. O sprzęt zapytam w innym temacie, tutaj chciałbym zapytać o obsadę. Będzie to moje pierwsze akwarium w życiu. Pojemność 200L (proste). Chcę uniknąć sytuacji doboru gatunków, które nie powinny pływać w tym samym zbiorniku dlatego proszę o poradę.

Na razie wybrałem dwa gatunki, które mi się podobają i wiem, że ten zbiornik będzie dla nich ok. Jest to BOCJA WSPANIAŁA i NEON CZERWONY. Z tego co czytałem to te dwa gatunki można trzymać razem. Bocji planuje kupić około 5-6 sztuk. Neonków czerwonych myślę ławicę około 20-30 sztuk.

Moje pytanie czy do takiego zestawu rybek mogę jeszcze dodać takie rybki: zbrojnik niebieski (lub złoty), Brzanka sumatrzańska, kirysek, jeśli tak, to które i w jakich ilościach. Podobają mi się jeszcze krewetki ale z tego co czytałem bocje mogą je "wchłonąć" czy tak jest naprawdę?

Ostatnie moje pytanie czy można mieszać neonki np. 20 neonów czerwonych + 20 neonów czarnych?

z góry dziękuje za odpowiedź :-)
Dobrze, bocja i neon to fajne rybki, ale brzanki sumatrzańskie są wredne-gryzą płetwy innym rybkomSad. Zbrojnik OK. Kirysków bym już tam nie dawała, skoro chcesz bocje. Krewetki, ślimczki przy bocji nie pożyją-świeże Frutti di MareWinkTongue! Możesz mieszać neonki jeśli kupisz minimum 10 sztuk z każdego gatunku, ale kiedyś miałam mieszane stadko, było dobrze, dopóki czarny neon nie zmarł ze starości, ponieważ nie tylko było mi go żal, ale jego kolega zaczął gonić gupiki i danioSad. A piękniczki, pielęgniczki czy labiryntowce Ci się podobają? To spróbuj:
20 x neon czerwony (albo czarny)
6 x bocja wspaniała (albo karłowata)
2 x pielęgniczka boliwijska (Staecka)
2 x gurami mozaikowe (albo inne gurami)
4 x zbrojnik niebieski odmiana złota (albo np. pekolcja cętkowana-Cool)
2+4 x mieczyk Hellera/4+2 x gupik Endlera/2+4 x platka
Pozdrawiam!

Skocz do: