• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rośliny i zwierzęta ze stawu w akwarium, przygotowanie do wprowadzenia.

tylko uważaj na larwy ważek bo one się rzucają na rybki... wykończą je...

No będę musiał każdą roślinkę po kolei oglądnąć i oczyścić. Dziś wybieram się w łono natury to wieczorem wstawie fotySmile

"Dziś temperatura wynosi 0*C jutro ma być dwa razy cieplej czyli ile???"

Może sie spóźniłam ale jeśli jeszcze nie wsadziłeś tych roślin do zbiornika to zdecydowanie namawiam do zarzucenia tego pomysłu. Pominę ślimaki, bo one nie są największym problemem.
Mateuch01 napisał(a):No będę musiał każdą roślinkę po kolei oglądnąć i oczyścić.
A jak dojrzysz gołym okiem i oczyścisz przetrwalniki bakterii chorobotwórczych, jaja nicieni, płazińców, skorupiaków pasożytniczych, spory grzybów itp. Z roślinami ze stawu czy rzeki możesz "przywlec" naprawdę wszystko.
Nie twierdzę, że tak się na pewno stanie, ale zastanów się czy warto ryzykować choroby i liczenie strat w obsadzie, czy lepiej wydać kilka złotych i kupić roślinkę z pewnego źródła. Co prawda nie ma źródeł w 100% pewnych, ale trzeba minimalizować ryzyko.
Pozdrawiam.

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

a może zrobić kąpiel w nagmananie potasu ?? Shy niech ktoś bardziej doświadczony powie czy tak czy nie . Tongue

To samo co z nowo zakupionymi roślinkami:
http://nyzio.com/artyk/postepowanie_z_no...inkami.htm

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

wikiii napisał(a):a może zrobić kąpiel w nagmananie potasu ?? Shy niech ktoś bardziej doświadczony powie czy tak czy nie . Tongue

To bardziej plaster na sumienie i dobre samopoczucie akwarysty niż rzeczywista dezynfekcja roślin. Słabe stężenia nie uszkodzą roślin, ale na pewno nie zabiją form przetrwalnikowych, silne uszkodzą rośliny - bo to też żywe komórki, co z tego, że otoczone celulozą - np jaja pasożytów mają lepszą ochronę niż komórki roślinne.

Rafał

ja mam z rowu jest tam czysta woda roślinki są piękne ładnie rosną i ja tylko je przemywam podcinam korzenie czyszcze z mułu i wsadzam do akwarium póżniej wlewam fmc do odkażenia wody i jest ok Smile

Akwarium 126l - towarzyskie

aquadesign, to co jest piękne.

Hej !
Mam pytanie , 20m. od mojego domu jest staw w którym rośnie mnóstwo roślinek bardzo podobnych do moczarki , czy to JEST moczarka ale dzika? Czy jest możliwość że to glon? Mogę to wsadzić do akwa?

werka123 napisał(a):Hej !
Mam pytanie , 20m. od mojego domu jest staw w którym rośnie mnóstwo roślinek bardzo podobnych do moczarki , czy to JEST moczarka ale dzika? Czy jest możliwość że to glon? Mogę to wsadzić do akwa?

Nazywa się to moczarka kanadyjska. Prawdopodobnie będzie rosła u Ciebie w zbiorniku bez żadnych problemów, choć - jak w przypadku każdej moczarki - warto zadbać o stosunkowo mocne światło.

Pozostaje kwestia pasożytów ryb, ew. drapieżnych owadów, ślimaków etc - ale to już do własnej decyzji.

Rafał

rafalw napisał(a):Nazywa się to moczarka kanadyjska. Prawdopodobnie będzie rosła u Ciebie w zbiorniku bez żadnych problemów, choć - jak w przypadku każdej moczarki - warto zadbać o stosunkowo mocne światło.

Pozostaje kwestia pasożytów ryb, ew. drapieżnych owadów, ślimaków etc - ale to już do własnej decyzji.

Rafał

Co znaczy ew. drapieżnych owadów , ślimaków etc << chodzi mi o "etc" od czego to skrót?
I jeszcze jedno , jeśli przy brzegu są one zielone , a trochę dalej już brązowe to znaczy że są jakieś chore czy dalej od brzegu jest po prostu za mało światła?

Skocz do: