Hejka
I tutaj jest problem w tym, że skoro zdecydowałaś się dokupić więcej samiczek, powinnaś ich dokupić więcej niż jedną.
Bojowniki są terytorialne - jak stwierdziłaś wcześniej, parka zachowywała się normalnie i akceptowała się nawzajem. I tu jest jasne, ze oboje dominowali na tym terytorum.
W chwili wpuszczenia nowej samiczki, dla nich to jest ryba która zapędziła się nie na swoje terytorium - dlatego ją przeganiają. Jak się przyglądnąć, głównie biała samiczka, która jest dominującą się na nią stroszy - te ruchy ogonem, to takie przepychanki, pokazywanie kto jest silniejszy.
Przy większym stadzie, zawsze będziesz mieć tylko jedną samiczkę dominującą, która będzie najsilniejsza.
Dlaczego błędem było dokupienie tylko jednej? Ponieważ Twoja parka uznała akwarium za swoje terytorium i jeden nowy osobnik jest łatwy dla nich do przegonienia - w ich rozumowaniu.
Przy kupnie większej ilości, wciąż będą się "przepychać" z dominującą samiczką o dominację, jednak reszta będzie się trzymać razem, będzie mniej agresji, ponieważ będzie ich więcej i trudniej będzie się im skupić na dokuczaniu jednej.
Tutaj też muszę wspomnieć, abyć czasami nie kupowała większej samiczki niż Twój samiec - samce walczą do śmierci, gdzie samiczki jak słabsze to uciekną - więc jak samiczka będzie silniejsza, nie będzie miała dla niego litości - niestety, wiem to z własnego doświadczenia. Ale zdołałam odratować poszarpanego samca i musiał przejść strzyżenie płetw, miał tak poszarpane.
Mam nadzieję, że to pomoże

Jak masz więcej pytań, wal śmiało, z checią pmogę gdzie mogę