No właśnie obserwując je juz w akwarium, pomyślałam nad 5 właśnie dodatkowo, ale to dopiero po otoskach i kreweciach, gdzieś za 14 dni, ale to jeszcze temat do przemyślenia
BTW wymiarów: 60x30x30
Rośliny już sięgają tafli.... wąkrotka i bakopa ostro poszły do światła. Bakopa aż wystaje ponad wodę... Nie wiem czy to w sumie ma tak być....
dbamian ... napisałeś na innym wątku cyt: "Najlepsze natlenienie wody daje ruch tafli wody a nie bąbelki z filtra"
ja mam w swoim Aquaszut'cie ustawione min bąbelki na tylna szybe, to całkiem je zlikwidować? (bąbelki i ustawienie widac na fotach na 1-szej stronie)
bąbelki są zbędne, wytrącają tylko CO2 z wody, skieruj wylot do góry pod taflą wody, tak żeby robiły się lekkie "fale", to najlepszy sposób natleniania
asz32.... wyłączyłam bąbelki... Niestety Aquaszut ma dość nisko wylot umieszczony i ten ruch nie jest aż tak duży, jak przy bąbelkach (chociaż te tez były na min). Nie robią się fale, tylko widać ruch wody na tafli. Jedyną wskazówką, że coś się dzieje , to to, że roślinki leżące na tafli poruszają się delikatnie.
wiesz mi nie chodziło o sztorm a nie możesz filtra umieścić wyżej? albo odwrócić ten plastyk-wylot do góry nogami i skierować pod samą taflę?- nie wiem jaki masz tam wylot, może kup na niego nasadkę, albo najlepiej deszczownię i będzie najlepiej :], a może trzeba zwiększyć przepływ?
Pokombinowałam trochę i myślę, że jest ok..... Wycięłam z głównej foty nasadkę (teraz skierowana jest tak aby były małe "fale Dunaju") , jest dobry prąd teraz....
BTW... za sztorm to ja podziękuje.... Mamy go nad morzem czasem za nadto
prawie idealnie, wyjąć/odłączyć jeszcze ten wężyk (dziurkę-z Venturiego, czymś zatkać) i obrócić zupełnie do góry nogami końcówkę- wtedy będzie OK
Edit, aha, to jest wcześniejsze zdjęcie, więc rozumiem, że wężyka już nie ma
Witam, ładne akwa i rozsądna obsada Mam podobne akwarium i ten sam filtr, proponuje aby zdjąć całkiem ten plastikowy koszyk i dodać pokaźną gąbkę. Lub zrobić tak jak ja jak ja - czyli dokupić 2 koszyk (można, są w sklepie po ok 10 zł), dać na dole (po kolei) gąbka - wata - gąbka a w górnym koszyku dać ceramikę. Sprawdza się bardzo dobrze, woda czysta rybki uśmiechnięte pozdrawiam.
[quote='Kasik' pid='278694' dateline='1329573063']
asz32.... Nie pomyślałam o odłączeniu wężyka, tylko nie wiem czym za bardzo zatkać ... hmmmmm
nawet zwykłym sylikonem akwarystycznym, zdejmij tą końcówkę, zaklej, niech wyschnie 24h i już, chyba, że całkiem możesz to zdjąć i zostawić samą końcówkę, ta którą obróciłaś
Więc tak - nie mam potrzeby ściągać tego wężyka, gdyż go zakręciłam i tylko sobie jest - fizycznie nieczynny Wylot juz skierowany równolegle do powierzchni - troszkę zwiększona moc wylotu.
Poniżej parę fotek nowych mieszkańców - "rozbójników" innesa