• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Karmienie narybku Pielęgnic Zebr

Ja z powodu braku karm, rozcierałem w stronę małych Meek kostki np. samoprzylepne na szyby. Rybki zjadały cały drobny był, który się tworzył.

a rozdrobniony szpinak, tarta marchewka? mit czy prawda?

Witam,
Jestem nowym użytkownikiem tego forum i moją uwagę przykuł głównie ten artykuł który "wygooglowałem".

Mam parę pytań dotyczących maluchów Zebr.
Dzisiaj (dosłownie parę minut temu w akwarium znalazłem masę malutkich rybeczek). Widziałem co prawda ikrę, ale ta szybko zbrązowiała i byłem przekonany że nici z tego szczególnie że rybki mają po ok. 5cm.

Ale do rzeczy...
Czy rybki już pierwszy dzień po tym jak zaczely plywac mam karmic?
Gdzieś czytałem że rodzice niszczą rośliny by dać malym karme z tego co z nich zgnije (mi zniszczyly wszystko zielone co mialem)

Pozdrawiam!
I prosze o odpowiedz, bo nie ukrywam ze jestem bardzo podniecony faktem ze zostalem "tatusiem" a nie chcialbym czegos zepsuc, szczegolnie ze to moje pierwsze tarlo zebr (mam je od jakis 2tys. wczesniej hodowalem inne gatunki)

No to gratuluje "potomstwa" Big Grin
Skoro zaczęły samodzielnie pływać możesz zacząć karmić.
Podziel się z nami informacją jaki masz zbiornik, sprzęt, podłoże itp.

Tutaj sie rozpisalem o tarle: http://www.akwaswiat.net/rozmnazanie-pie...719-6.html

Natomiast baniak 120l, podloze żwirowe (tak wiem... ;-(), temperatura ok 28.
A obsada 2 parki zebr.

Sprzet, to tradycyjna pompka napowietrzająca i zewnetrzny filtr tetry ex700.

Jeśli dobrze zrozumiałem to w akwa masz 4 pielęgnice zebry z czego jedna dobrana parka złożyła ikrę,
Dwie pozostałe siedzą w koncie,
A narybek zaczął już samodzielnie pływać,
Tak?

(18.06.2011, 12:10)kaflot napisał(a):  Jeśli dobrze zrozumiałem to w akwa masz 4 pielęgnice zebry z czego jedna dobrana parka złożyła ikrę,
Dwie pozostałe siedzą w koncie,
A narybek zaczął już samodzielnie pływać,
Tak?

Tak, narybek juz sam plywa.
Druga parka tez jest dobrana i wydaje mi sie ze gdyby nie rezim pierwszem szykowalo by sie im tarlo(samica ma bardzo intesywne kolory)

Jeśli masz drugie akwa to przenieś te dwie zdominowane zeberki,
Za jakiś czas pielęgnice rodzice przestaną się opiekować młodymi i zaczną przygotowywać do kolejnego tarła, a wtedy maluchy staną się łatwą zdobyczą dla pozostałych ryb,
A teraz to karmić i jeszcze raz karmić np. artemia, nicienie mikro.

(19.06.2011, 09:03)kaflot napisał(a):  Jeśli masz drugie akwa to przenieś te dwie zdominowane zeberki,
Za jakiś czas pielęgnice rodzice przestaną się opiekować młodymi i zaczną przygotowywać do kolejnego tarła, a wtedy maluchy staną się łatwą zdobyczą dla pozostałych ryb,
A teraz to karmić i jeszcze raz karmić np. artemia, nicienie mikro.

No i tu właśnie jest problem... Nie bardzo mam gdzie je przeniesc...
Szczególnie że zauwazylem ze mlode juz zaczely opuszczac swoje stanowiska i plynąc na terytorium "wroga". Co prawda one ich nie ruszają ale kto wie co bylo gdyby....

Co radzisz zrobić z tą jedną parą, która została zdominowana?

Pozdrawiam!

EDIT:
Właśnie zauważyłem ze samica z samcem przenosi mlode w drugi kat akwarium...
upadl mi filtr i balem sie ze stworzy zagrozi rybka i wsadzilem reke... Skutek - samica z mlodymi wrocila do poprzedniego miejsca bardzo blisko terytorium drugiej parki...

Z pielęgnicami postępuje się tak, iż kupuje się stadko młodych i w trakcie hodowli czeka, aż się dobierze para,
Resztę się sprzedaje/oddaje - nie koniecznie oczywiście Big Grin
Rada: jeśli zależy Ci na maluchach sprzedaj zdominowane pielęgnice np. do zoologa,

Skocz do: