krzychu777 napisał(a):Ruummuun. Myślę że trochę za mocno napierasz ze swoimi gustami. Osobiście nie chciałbym aby ktoś przystawiał mi lufe do skroni i mówił "żwirek rzeczny albo rób sobie sam". Akwarystyka jest piękna dlatego że możemy stworzyć niepowtarzalne piękne krajobrazy. Własne. Jesteśmy Panami tego małego świata i walczymy o jak najlepsze warunki dla naszych podopiecznych. A to czy będzie żwirek rzeczny czy czarny bazalt, lub inne substraty to jest na prawde decyzja "władcy" tego akwarium. I poza tym każdy się uczy i nabiera doświadczenia i widać że blazio nie jest z tych mega amatorów co chcą welona w kuli i zameczek. I po 3 to akwarium się rozwija, krytyke że to źle, tamto źle i wgl lepiej zamienić na rady co można zrobić aby było dobrze.
a do rzeczy. Jak dobrze pamietam ktoś wcześniej radził substraty i takie tam podobne. Do substratu Już jakaś wiedza ze sfery zaawansowanej jest potrzebna. Nie pakowałbym chłopaka na głęboką wodę. Niech na razie zrobi swoje wymarzone akwarium, ale "mało wymagające". Po prostu wrzuci roślinki, jakiś korzonek i niech stara się utrzymać dobre warunki. A jak nabierze doświadczenia i zechce czegoś bardziej wymagającego to wtedy to zrobi.
i jeszcze ktoś mówił że zero nawozów. Tamta moczarka jest nieźle zdewastowana, 100% objaw nawozu. troszkę go raczej nie zaszkodzi. Podkreślam troszkę. Adekwatnie do warunków w akwarium.
Ależ ja nie przystawiam lufy, napisałem toć że nie miałem a polecam to, to , to bo to właśnie miałem ;p Może nie jest chłopak jakiś welon+kula, jednak wypada cokolwiek wiedzieć nim ruszy się maszynę

A tu wiedzy brak.
Nawóz, nawóz, nawóz. . . na razie nie masz zbytnio czego nawozić
. Polecam to
http://www.allegro.pl/item982850565_symf...arium.html
Złota symfonia koniecznie z k2so4 i Fe.
Tanie i dobre na start
W swoim nawozach takich "w płynie" macie bardzo bardzo mało zwiazków potrzebnych dlatego takie nawozy sa po 1 okropnie drogie po 2 nieoplacalne. . .
Ale jesli juz uzywasz wychodze z zalozenia ze nie ma się co szczypać wal 3-4 razy wiecej niz zalecana dawka, ostatnio odpalałem u znajomego baniak 54 i chcial w płynie nawozić kazałem lać mu 3 x wiecej niz pisze i nic się zlego nie działo a roslinki troszkę ruszyły.
Generalnie wychodze z zalozenia jesli światło ,co2 są ok to z nawozami nie przesadzisz
Za cenę 1l płynnych zrobisz xxl takiego samego płynu z soli