10
Tak na pewno. Nie muszę się tłumaczyć. Ale dla jasności i nie słusznego oddawania. Swoich gurami mam od zarania i trochę. Skoro zabrałam od koleżanki gurami i rybki więc one też są na zbyciu nie. Więc proszę tutaj nie osadzać i ze swojego podwórka się tłumaczyć nie muszę.
Może nie czytałaś. Tylko, że rzadko się zdarza żeby gupiki w akwarium dorastały do 6cm, wtedy ma większy litraż nie. A bojowniki i inne z wyżej wymienionych ryb <prętniki, kiryski, bojowniki, małe pielęgniczki> nie trzymamy w takich ilościach jak ktoś powyżej kombinował 5-6, przynajmniej zdrowy człowiek, bo mogą być haremy, ale nie tak duże w takim baniaku. I kiryski nie każde jak wiadomo nadają się na ten litraż.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.03.2010, 23:34 {2} przez
akinom.93.)
10
Godleś napisał(a):Masz może jakiś link do niej, albo masz ją w domu i możesz dodać jej zdjęcia ? Szukałem na allegro i nie znalazłem, a nie chce kupić jakiejś złej co mi rybki potruje...
Poczytaj o twardości wody, zastanów się jaką masz w swoim akwarium a jakiej wody wymagają interesujące Cię ryby.
Poczytaj o zależności między twardością wody (węglanową, niewęglanową) i dwutlenkiem węgla (widziałam po tematach, że chciałbyś, aby Twoje rośliny mogły z niego korzystać).
Poczytaj o wpływie na twardość wody skał wapiennych i muszli.
akinom.93 napisał(a):Tak na pewno. Nie muszę się tłumaczyć. Ale dla jasności i nie słusznego oddawania. Swoich gurami mam od zarania i trochę. Skoro zabrałam od koleżanki gurami i rybki więc one też są na zbyciu nie. Więc proszę tutaj nie osadzać i ze swojego podwórka się tłumaczyć nie muszę.
Może nie czytałaś. Tylko, że rzadko się zdarza żeby gupiki w akwarium dorastały do 6cm, wtedy ma większy litraż nie. A bojowniki i inne z wyżej wymienionych ryb <prętniki, kiryski, bojowniki, małe pielęgniczki> nie trzymamy w takich ilościach jak ktoś powyżej kombinował 5-6, przynajmniej zdrowy człowiek, bo mogą być haremy, ale nie tak duże w takim baniaku. I kiryski nie każde jak wiadomo nadają się na ten litraż.
No co Ty... nie chcesz się pochwalić swoim litrażem ? Skoro w tak radykalny sposób wypowiadasz się o męczeniu ryb w zbyt małym litrażu, to powinnaś chyba mieć obsadę na piątkę...
Jak dla mnie kłamstwem zalatuje z Twojej wypowiedzi na kilometr.
Skoro nie widzisz potrzeby tłumaczenia się ze swojej obsady, to nie zabieraj też głosu w sprawie cudzej, bo wypisujesz głupoty i wprowadzasz ludzi w błąd.
Z iloma gatunkami na których temat zabierasz głos masz doświadczenie ?
Czekam na odpowiedź na pozostałe pytania.
I pisz na litość boską tak, żeby dało się jednoznacznie zrozumieć co masz na myśli...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.03.2010, 23:52 {2} przez
Kejdi.)
16
Ale wy się macie z tymi platynkami...

ja swoje platki trzymałem w 60 l akwarium i było im w nim całkiem dobrze. Co prawda nie dorosły mi w tak małym akwarium do 6 cm (miały około 4cm samice i 3 samce), ale miały dużo przestrzeni do pływania i były zawsze "żywe".
Akwaria obecnie nie posiadam, będę miał nowe na początku wiosny :P
10
Godleś napisał(a):akinom.93 napisał(a):Idziesz do sklepu, oczywiście zoologa i prosisz o kostkę wapienną. Kosztuję grosze, chyba ok. 3zł. Uniwersalna dla zwierząt z skorupą na plecach 
Masz może jakiś link do niej, albo masz ją w domu i możesz dodać jej zdjęcia ? Szukałem na allegro i nie znalazłem, a nie chce kupić jakiejś złej co mi rybki potruje...
Na allegro raczej tego nie znajdziesz. Nie mogę dać Ci zdjęcia, ponieważ to nie ja kupuję te kostki tylko kolega. W każdym zoologicznym dostaniesz. Jeżeli jednak, w co wątpię być nie dostał, może to być poprostu wapień lub muszla innego ślimaka.
Kejdi napisał(a):Godleś napisał(a):Masz może jakiś link do niej, albo masz ją w domu i możesz dodać jej zdjęcia ? Szukałem na allegro i nie znalazłem, a nie chce kupić jakiejś złej co mi rybki potruje...
Poczytaj o twardości wody, zastanów się jaką masz w swoim akwarium a jakiej wody wymagają interesujące Cię ryby.
Poczytaj o zależności między twardością wody (węglanową, niewęglanową) i dwutlenkiem węgla.
akinom.93 napisał(a):Tak na pewno. Nie muszę się tłumaczyć. Ale dla jasności i nie słusznego oddawania. Swoich gurami mam od zarania i trochę. Skoro zabrałam od koleżanki gurami i rybki więc one też są na zbyciu nie. Więc proszę tutaj nie osadzać i ze swojego podwórka się tłumaczyć nie muszę.
No co Ty... nie chcesz się pochwalić swoim litrażem ? Skoro w tak radykalny sposób wypowiadasz się o męczeniu ryb w zbyt małym litrażu, to powinnaś chyba mieć obsadę na piątkę... 
Jak dla mnie kłamstwem zalatuje z Twojej wypowiedzi na kilometr.
Skoro nie widzisz potrzeby tłumaczenia się ze swojej obsady, to nie zabieraj też głosu w sprawie cudzej, bo wypisujesz głupoty i wprowadzasz ludzi w błąd.
Z iloma gatunkami na których temat zabierasz głos masz doświadczenie ?
Czekam na odpowiedź na pozostałe pytania.
I pisz na litość boską tak, żeby dało się jednoznacznie zrozumieć co masz na myśli...
Piszę zrozumiale. Po prostu nikt mi nie będzie mówił co mam robić. Jak będę chciała, pewnie wkrótce zaprezentować swoje akwarium, to to zrobię, na pewno nie na czyjś rozkaz. Nie będę się tak samo powtarzać. Pisałam już w niektórych tematach na temat gatunków i doświadczenia, nie moja wina, że nie jesteś na bieżąco. Dla Ciebie zalatuje. Forum jest od tego żeby pisać i do rozmów, a to, ze tak uważam i, że inni chcą wcisnąć 6 ryb po 6cm do 50l i prócz tego jeszcze jakieś rybki, to nie moja wina. Głupoty, nie Tobie to osądzać. Pisze jednoznacznie, to że Ty nie rozumiesz to nie moja wina, to czytaj ze zrozumieniem. Są przecinki i nie ma błędów. Czyli jest jasno.
Godleś napisał(a):Ale wy się macie z tymi platynkami...
ja swoje platki trzymałem w 60 l akwarium i było im w nim całkiem dobrze. Co prawda nie dorosły mi w tak małym akwarium do 6 cm (miały około 4cm samice i 3 samce), ale miały dużo przestrzeni do pływania i były zawsze "żywe".
Dla mnie temat zakończony. Ale kultura wymaga odpisać.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.03.2010, 23:52 {2} przez
akinom.93.)
10
akinom.93 napisał(a):Piszę zrozumiale.
(...)
Pisze jednoznacznie, to że Ty nie rozumiesz to nie moja wina, to czytaj ze zrozumieniem. Są przecinki i nie ma błędów. Czyli jest jasno.
Proszę, więc wytłumacz mi co na przykład to zdanie miałoby znaczyć w tej konkretnej sytuacji:
akinom.93 napisał(a):Skoro zabrałam od koleżanki gurami i rybki więc one też są na zbyciu nie.
? To jest Twoim zdaniem w pełni poprawnie i zrozumiale napisane ?
akinom.93 napisał(a):Dla Ciebie zalatuje. Forum jest od tego żeby pisać i do rozmów
(...)
Głupoty, nie Tobie to osądzać.
Zastanów się więc jeszcze raz do czego jest forum.
Każdy może wyrazić swoje zdanie. Równie dobrze Ty swoje jak i każdy inny swoje jeśli się z Tobą nie zgadza.
akinom.93 napisał(a):Dla mnie temat zakończony. Ale kultura wymaga odpisać.
Więc spróbuj kulturalnie odpowiedzieć na pytania skoro już odpisujesz
akinom.93 napisał(a):Po prostu nikt mi nie będzie mówił co mam robić. Jak będę chciała, pewnie wkrótce zaprezentować swoje akwarium, to to zrobię, na pewno nie na czyjś rozkaz.
Nikt Ci nic nie rozkazuje. Skoro radzisz komuś w sprawie obsady, to zapytana o swoją własną powinnaś chyba odpowiedzieć bez zażenowania

To, że ryby są u Ciebie od dawna nie jest usprawiedliwieniem niczego.
Może powiesz mi jak to jest z tą twardością i wahaniami parametrów wody ? Na co ta wapienna kostka miałaby wpływać konkretnie ? Z ciekawości pytam
10
No skoro zabrałam od koleżanki gurami i inne rybki, a swoją obsadę mam wiec one też są na zbyciu.
Przecież ja nie zaprzeczam temu, że każdy inny może wyrażać swoje zdanie, a to, że komuś nie pasuje, to mnie mało, mam prawo wyrazić swoje poglądy i doświadczenia lub przemyślenia.
Nikt nie pisał, że są u mnie ryby od nie dawna, bo trzymam je w awaryjnym zbiorniku. Nie jestem zażenowania, na moją prezentację przyjdzie czas. Nie napisałam, ze kostka wapienna służy do parametrów. Tylko, że ampularią jest potrzebny wapień, jako stałe źródło składników budulcowych. Kostki są tak 'skonstruowane', że nie psują wody, nie wpływają na ich parametry ani nie szkodzą rybą. Nie wiem jak to jest ze wszystkimi gatunkami, ale to pewnie mniejszość.
Samo to, że odpisuję na zarzuty jest kulturą. Zachowuję się kulturalnie. Widzę, że ktoś tu musi doczytać pewną definicję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.03.2010, 00:31 {2} przez
akinom.93.)
0
Witam!
Zakładam pierwszy raz akwarium dużo czytam na tym forum posty dla początkujących mam taki plan:
Akwarium 60x30x30 na początek po paru miesiącach dużo większe, Filtr wewnętrzny HJ-611b z deszczownią.Grzałka z termostatem 50W Tło akwarystyczne foliowe.
A co do obsady to może :
10x neon inessa
8x otosek
2x pielęgnica
i może jeszcze proszę o podpowiedź.
Nie mam pojęcia jakie podłoże zrobić i roślinki oczywiście jakieś ozdoby proszę o pomoc.
16
blaszka85 napisał(a):Witam!
Zakładam pierwszy raz akwarium dużo czytam na tym forum posty dla początkujących mam taki plan:
Akwarium 60x30x30 na początek po paru miesiącach dużo większe, Filtr wewnętrzny HJ-611b z deszczownią.Grzałka z termostatem 50W Tło akwarystyczne foliowe.
A co do obsady to może :
10x neon inessa
8x otosek
2x pielęgnica
i może jeszcze proszę o podpowiedź.
Nie mam pojęcia jakie podłoże zrobić i roślinki oczywiście jakieś ozdoby proszę o pomoc.
Jakie pielęgnice ? Kakadu czy Ramireza ? 10 Neonów i 8 Otosków może być. I jak chcesz możesz dać parkę Kakadu LUB parkę Ramirezek. Podłoże ciemne (bazalt bym dał), a na same dno daj ziemie ogrodniczą. Ozdób ceramicznych oszczędź. A rośliny daj takie jak Ci się podobają.
Akwaria obecnie nie posiadam, będę miał nowe na początku wiosny :P
14
Ozdoby naturalne, np. korzenie, obejrzyj naszą galerię jest wiele ciekawych zbiorników. Roślin dużo i z niewielkiej ilości gatunków, nie kupuj zestawów na allegro.
[182l] Wkrótce - Bojownikowo.
[60l] Ogólne - Ramirezy ;)
[25l] Krewetkarium ~~<33
http://www.akwaswiat.net/-25l-pierwsze-k...140-3.html
3
akinom.93 napisał(a):No i ja problemu nie widzę. Nie muszę się tłumaczyć. Nie napisałam w jakim akwarium mam na zbyciu. Spaliłeś.
Nie musiałeś pisać,obsada jest fatalna do każdego akwarium.Spaliłeś.
-.-'