Temat zamknięty
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Zaczerwienione nasady łusek, biały punkcik

Chętnie bym tak zrobił, jest jedno ale - odpowiedzi ludzi
http://www.forum.akwaswiat.net/viewtopic...&highlight=
jet ich tak niewiele że postanowiłem tu zapytać....
A i zobaczcie na daty napisania pytania i odpowiedzi.

Ale ok - nie pogniewam się a wręcz wdzięczny byłbym gdyby ktoś bardziej rozwinął tamten temat. Jak by nie było - kilka odpowiedzi daje jakiś obraz.

Pozdrawiam

No to póki co, to odpowiem pytającemu już tutaj.
Generalnie nie ma zasady, która narzucałaby ci jakąś kolejność. Ale są pewne zasady, którymi dobrze się kierować przy ustalaniu wkładów. Napiszę jak to wygląda u mnie. Na rurę ssącą założyłam grubą gąbkę, w ten sposób nie muszę do filtra zaglądać częściej niż dwa razy do roku. Gąbkę czyszczę, co tydzień przy podmianach. Co jest w środku? Znowu pierwszy wkład to gruba gąbka, wbrew pozorom gęsta nie jest najlepsza. Jako drugi umieściłam ceramikę, trzecim wkładem jest „Eheim Ehfi Lav”, porowata lawa wulkaniczna ostatnim wkładem jest Eheim Ehfi Aktiv. Mam swoje zdanie na temat wkładów węglowych, może nie za bardzo popularne w śród naszych akwarystów, ale uważam, że niektóre z nich świetnie nadają się jako podłoże dla bakterii. Oczywiście nie podczas leczenia ryb i nie w filtrach z wkładem torfowym. W komponowaniu masz zupełną dowolność z czasem sam wypracujesz sobie układ, który najlepiej sprawdza się w twoich warunkach.

Więc póki co w moim akwa przerwane leczenie - podmiana wody 1/tydz jakieś 15l z AquaSafe.
Ale rybciom raczej gorzej. Dwie padły (po jednej nawet bym sięniespodziewał) Żonka mówiła że miała jakby dziurę przy skrzelach, ale jak to wygladało to nie wiem bo tego nie wiedziałem. Druga ponoć w ostatnim stadium leżała na dnie brzuchem do góry..

Teraz niektóre mieczyki mają coś białego przy pyszczku (jakby gnicie pyska), i chowają się przy dnie szybko poruszając skrzelami(a wcześniej leczyłem Mycopoorem ze wzgledy na przywry). Jeden gurami (dwuplamisty) ma biały punckik (co najmniej jeden) na ciele. NAprawdę nie wiem co to jest i czy przeczekać czy jednak leczyć. Dziś niedziele a ja jutro znów wyjeżdżam na tydzień. W tym czsie żonka troszczy się o rybki. CO mamy robić??

widzę, że masz cały czas problem z chorobami... polecam więc to kompedium: http://www.akwarystyka.com.pl/forum/view...php?t=5385

przestudiuj je, porównaj z tym co masz i zastosuj odpowiednie leczenie...

u mieczyków jest to raczej pleśniawka, a białe kropki to może być ospa

pamiętaj, że choroby są efektem, a ten jest zazwyczaj spowodowany [najczęściej] złymi warunkami w akwarium.

powodzenia w dalszej walce

Dzis wyłowiłem klejną nartwą rybkę (miecvzyk)
Na części ciała nie miała łusek a tylko białe ciałko... może ją koleżanki oskubały

Po rozcięciu brzucha w środku była tak a biała maź... jakby galaretwata

Może to coś wnosi?

NO to kolejne dwie - ładny duży Gurami - objawy miał podobne do poprzedniego. Od ponad tygodnia nie jadł
I mieczyk. - ten w brzuszku też mial białą maź... i nienarodzone małę Sad
Czy to takie białe w środku to normalne ??
Temat zamknięty

Skocz do: