Sonda: Jak Ci się podoba mój Chaos?
Podoba mi się Bardzo
Podoba mi się
Jest średnio
Nie podoba mi się
    Wyniki sondy

• 21 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[200l ogólne]- Mój prywatny Chaos - czyli pierwszy baniak .

Nowe, lepsze ciut fotki.

teraz jak? Kilka gałęzatek pójdzie do krewetkarium więc są przejściowo.

Widzę ziele ładnie rośnie Smile Ogólnie bardzo fajnie wygląda. Tylko tak jakoś wszysko jednej wielkości, tylny plan dorośnie wyżej mam nadzieję?

ethnix napisał(a):Widzę ziele ładnie rośnie Smile Ogólnie bardzo fajnie wygląda. Tylko tak jakoś wszysko jednej wielkości, tylny plan dorośnie wyżej mam nadzieję?
Ja też mam nadzieję ze wyrośnie, bo tam przeważnie nurzańce, troszkę kabomby i moczarki i jeszcze czegoś czego nie znam nazwy ( dostałam) i ponoć rośnie wysokie Wink Chciałabym od razu wielkie posadzic, ale trzeba czekać Wink Sadzonki w sklepach niewysokie... A jak juz wielkie to ceny z kosmosu. No i wychodzę z załozenia ze rosliny akwariowe tak jak i te normalne- czym młodsze tym lepiej się przystosowują Wink Prawda? Wink

Inaczej miało być, ale bałam się przesadzać sporej ilości roślin. Zmieniłam więc tylko trochę Wink

Potrzebuję rady jaki pokarm kupić dla mojej planowanej obsady. Muszę przed zakupem ryb zaopatrzyć się w potrzebne dla nich papu. Najlepiej różne pokarmy żeby niczego pupilom w pożywieniu nie brakowało Wink Mam trochę czasu więc moge kupić powoli droższe ale lepszej jakości pokarmy. Tylko jakie?

I tak się jeszcze zastanawiam.... Rybki mam środkowej i dolnej strefy w planie. Może 25 szt. neonków czerwonych, 1+2 kakadu, 6 kirysków, 5 otosków, zbrojnik niebieski i pstrążenice Myersa do tego? Tylko czy ja je kupię gdzieś? I ile ich trzeba aby się dobrze czuły? O pstrążenicach marmurkowych więcej jest wiadomosci, ale one więsze są. Czy może te? Zgadzałyby się z resztą? Pisze że to spokojna rybka.

Nie będzie żadnych pstrążenic. Będzie obsada :
Neon czerwony - 40 szt.
Kirysek pstry - 6 szt.
Zbrojnik niebieski- 1 szt.
Pielęgniczki kakadu- 1+ 2 ( lub 1+3..nie wiem jeszcze... czekam na opinie maji Wink )
Otosek - 5 szt. ( z tym problem bo nie mogę znaleźć pewnego źródła gdzie go kupić aby zdrowy był...)
Krewetki Red Cherry - 10 szt.

Zabroniono mi też mięszać w roślinkach i przestawiać. Czyli muszę patrzeć na to co mam i poczekać sporo czasu na kolejną zmiane Smile
Parametry wody śliczne. Roślinki rosną dosłownie w oczach. Zwłaszcza kabomba i moczarka. Nurzaniec też ciut większy. I jakaś roślinka której nazwy nie pamiętam. Jest tuż przy magnetycznym czysciku ( na fotce jeszcze " pod" czyscikiem bo urosła ) . Ogólnie wrażenie jest takie, że ziele rośnie.

Nikt nie pisze Sad Dosłownie nie mam z kim podzielić się radością z akwarium...

Rośliny łodygowe jeśli już dorosły do lustra wody możesz przycinać do połowy, a odciętą część zasadzać w podłożu. W ten sposób ładnie zagęścisz kępy. Nie ruszaj na razie echinodorusów i kryptokoryn, one potrzebują nieco więcej czasu na aklimatyzację i po przesadzeniu muszą czasem "odchorować".
Zwiększ trochę ilość kirysków i otosków.
Niedługo roślinki zróżnicują się wzrostem i będzie bardzo ładny zbiorniczek.
Roślina pod czyścikiem to bakopa.

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

Ładne akwarium, tylko ten korzeń jak by był ciut wyższy.

PS: Maja jak przycinać rośliny bo jak np. kabomba dorośnie do lustra wody to obciełem połowe, i to obcięte wsadziłem w podłoże to rosło, a tamto które było w podłożu cały czas jakby zmarniało i nie rosło

maja napisał(a):Rośliny łodygowe jeśli już dorosły do lustra wody możesz przycinać do połowy, a odciętą część zasadzać w podłożu. W ten sposób ładnie zagęścisz kępy. Nie ruszaj na razie echinodorusów i kryptokoryn, one potrzebują nieco więcej czasu na aklimatyzację i po przesadzeniu muszą czasem "odchorować".
Zwiększ trochę ilość kirysków i otosków.
Niedługo roślinki zróżnicują się wzrostem i będzie bardzo ładny zbiorniczek.
Roślina pod czyścikiem to bakopa.
Kirysków mogę, ale z otoskami chyba będzie spory problem. Nigdzie ich nie ma... Dowiedziałam się że są tylko z odłowów a ostatni calutki transport padł jeszcze w hodowli. Nie uświadczy się otosków w sprzedazy... Chyba że mi ktoś swoje odsprzeda Sad
Czyli na razie mogę kupić 8 kirysków. Jako że mam dostęp to pewnych pstrych- to będą one.
Gdzie kupić w okolicach śląska ( zagłębie śląsko-dąbrowskie) zdrowe kakadu? Moze ktoś wie?

Dzisiaj moje akwa wygląda tak:

Mam ślimaki... Coraz więcej ich widzę. Malutkie, ale nie zapraszałam ...

Okropna fotka Smile

Akwa

Robalek

Moje robalki dzisiaj Smile

I dzisiejsze akwa po kolejnej podmianie wody ( 25%. Parametry w normie Smile Krewetki się wybarwiaja jak widac. Zbrojnik niebieski okazał się plectosomusem i szuka nowego domu. Ten dla niego jest za mały

Posty zostały połączone, nie piszemy posta pod postem, korzystaj proszę z opcji EDYTUJ - Kejdi

Pysia napisał(a):Mój zbrojnik okazał się plectosomusem skubany. Zjada mi liście roślin Sad Szukam mu domu większego.
Nie sądzę. Jest to IMO jakiś Liposarcus lub jak kto woli inne określenie Pterygoplichthys. Niestety często mylnie są określane jako plecostomusy. Nie wiem czy ktoś w Polsce ma prawdziwego Plecostomusa. Nie zmienia to faktu, że rośnie do dużych rozmiarów Smile
Pysia napisał(a):KH mam niskie. W kranówce jest wyższe, wiec chyba roślinki pobierają.
To, że w akwarium masz niższe KH niż w kranówce wcale mnie nie dziwi. Ale co rozumiesz przez "chyba roślinki pobierają"? Masz objawy odwapnienia biologicznego?
Pysia napisał(a):Na razie mam do wyboru albo PlantaMin albo to: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=751728611 . Nie wiem od czego zacząć.
Zacznij od K2So4. Na początek daj 10ppm na cały litraż zbiornika, a później 10ppm na cotygodniową ilość podmienianej wody. Jeśli nie rozumiesz o czym piszę to podaj w jakiej proporcji przygotowałaś/masz zamiar przygotować roztwór K2SO4.

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

maja napisał(a):
Pysia napisał(a):KH mam niskie. W kranówce jest wyższe, wiec chyba roślinki pobierają.
To, że w akwarium masz niższe KH niż w kranówce wcale mnie nie dziwi. Ale co rozumiesz przez "chyba roślinki pobierają"? Masz objawy odwapnienia biologicznego?
Nie, ale wywnioskowałam z tego że jak w kranówce większe a w akwa mniejsze to pobierają. Krewetki z wylinką problemów nie mają. Jeżeli to ma coś wspólnego...
maja napisał(a):
Pysia napisał(a):Na razie mam do wyboru albo PlantaMin albo to: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=751728611 . Nie wiem od czego zacząć.
Zacznij od K2So4. Na początek daj 10ppm na cały litraż zbiornika, a później 10ppm na cotygodniową ilość podmienianej wody. Jeśli nie rozumiesz o czym piszę to podaj w jakiej proporcji przygotowałaś/masz zamiar przygotować roztwór K2SO4.
Nie wiem jak przygotuję, bo przepis ma mi przyjść z tym. Pisze, że rozpuścić w 1 litrze. Może poczekamy aż dojdzie?
Na razie postanowiłam wypróbować PlantaMin. Ale ze strachu podałam połowę dawki. Na wszelki wypadek Wink
Po podmiance wody i lekkim przemeblowaniu zbiorniczek wygląda tak:

Na żywo wyglada lepiej niz wcześniej Wink Jako ze trawniczka brak to wsadziłam liście i kilka szyszek . Krewetki zadowolone Wink

Dzisiaj jadę po neonki i po kiryski. Aż sie boję takiego najazdu Shy

Nikt nie pisze, ale to ma być pamiętnik jak powstał zbiornik Wink
No i najechały mi rybki akwarium Smile
Przybyło :
31 szt. Neon Czerwony
8 szt. kirysek pstry

Prawie tego nie widać Wink

Te liście z przodu zbiornika nie bardzo mi się podobają (pewnie w przeciwieństwie do krewetek i kirysków), może schowaj je gdzieś między roślinami.
W zamian zaproponuję coś innego. Rozerwij ze dwie gałęzatki (a jak ci to spodoba to wszystkie) i połóż płasko na podłożu z przodu - będą udawały trawniczek Smile
Poczytaj i zobacz efekty (zwłaszcza post 65 i 67)
http://www.bojownik.pl/index.php?showtopic=1170&st=60

Widać, że roślinki wyraźnie podrosły, zrobił się już mały busz, trochę to wszystko w nieładzie ale na pogrupowanie i konkretną aranżację przyjdzie jeszcze czas.

Zwierzątka świetnie ożywiły zbiornik, kirysek zachował się jak prawdziwy fotomodel Big Grin
Widzę, że jak na razie dzielnie trzymasz się zaplanowanej obsady - wielki plus.

Ps. Jak tam piesek, czy już lepiej?

maja napisał(a):Te liście z przodu zbiornika nie bardzo mi się podobają (pewnie w przeciwieństwie do krewetek i kirysków), może schowaj je gdzieś między roślinami.
Te liście zapełniły łysy przód , ale też służą za schronienie krewetkom Wink Strasznie sie o nie bałam przed wpuszczeniem rybek i zrobiłam im na wolnej przestrzeni kryjówki Wink Okazało się, że krewetki z neonkami żyją w wielkiej zgodzie za to liśćmi zachwycone są rybki denne. Liposarcus Pardalis chyba najbardziej.
maja napisał(a):W zamian zaproponuję coś innego. Rozerwij ze dwie gałęzatki (a jak ci to spodoba to wszystkie) i połóż płasko na podłożu z przodu - będą udawały trawniczek Smile
Poczytaj i zobacz efekty (zwłaszcza post 65 i 67)
http://www.bojownik.pl/index.php?showtopic=1170&st=60
Dzięki Smile Już czytałam. Gałęzatka ma iść do krewetkarium. A krewetki nosza jajeczka ( już ...), więc teraz umieram ze strachu o przyszłe maluchy Big Grin Wiem że pomniejszaja liście zbiornik, ale ja najpierw myślę o mieszkańcach, a potem o sobie Smile

maja napisał(a):Widać, że roślinki wyraźnie podrosły, zrobił się już mały busz, trochę to wszystko w nieładzie ale na pogrupowanie i konkretną aranżację przyjdzie jeszcze czas.
Z roślinkami robię jak mi pisałas: jak tylko sa większe to odcinam i dosadzam. W ten sposób jest coraz gęściej Smile

maja napisał(a):Zwierzątka świetnie ożywiły zbiornik, kirysek zachował się jak prawdziwy fotomodel Big Grin
Widzę, że jak na razie dzielnie trzymasz się zaplanowanej obsady - wielki plus.

Ps. Jak tam piesek, czy już lepiej?
Kiryski są wspaniałymi modelami Smile Mam ich masę fot.
Obsada dzisiaj uległa zmianie. Jako ze neonków jest 31 a mogłoby być więcej to umyśliłam sobie stadko rybek przypowierzchniowych. Wyczytywałam o nich wielokrotnie. Wybrałam Pstrążenice Myersa. Dzisiaj udało mi się to zrealizować i tuż pod powierzchnią pływaja przesmieszne cusie Wink
Zaraz po wpuszczeniu

Jeszcze blade

Ulubiony model

I jedna z przyszłych mamuś Wink

I dzisiejsza fotka

I ten, którego nikt nie chce...

Nadałam mu imie Terminator, bo wśród tych wszystkich maleństw wygląda jak zło Big Grin

Skocz do: