Flora
Glossostigma aqua
Peacock Moss
Taiwan Moss
Microsorium Pteropus
Vallisneria
Podłoże
FILTUS FLORAN
Żwirek bazaltowy
CO2
Bimbrownia
Glossostigma aqua zawitała kilka dni temu, mam nadzieje, że szybko rozrośnie się i pokryje podłoże. Planowane dokupienie jeszcze 4 rozbor i kilka sztuk red cherry.
Czekam na ocenę i porady. Ale powiem szczerze, że nie mam pojęcia co mógłby jeszcze zmienić/dodać.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.01.2010, 23:52 {2} przez Napoleon2150.)
Na około korzenia posadziłbym Blyxe bo jednak trochę pustawo, ale aranżacja na prawdę zarąbista, jeszcze niech paprotica się rozrośnie i glosia, przed eleocharisa(?) posadziłbym coś niższego.
52 dzień aktualnej aranżacji. Microsorium zaczyna wyrastać ponad zbiornik i co najbardziej mnie cieszy glossostigma po wielu tygodniach wegetacji zaczyna porastać podłoże zbiornika, ale pomimo 0,75 w\l większość rośnie w górę - regularnie przycinam i rozsadzam.
ok 2 tygodni temu zacząłem stosować płynny węgiel EasyCarbo - jak dla mnie rewelacja. Przy normalnej zalecanej dawce glony zaczęły znikać, nitki prawie w całości zginęły, są przeźroczyste i bez problemu usuwam je palcem z liści. Glony podobne do krasnorostów ale zielone również wstrzymane. Jak na razie jestem pełen podziwu co do działania Carbo. Rośliny nabrały soczyście zielonej barwy.
Wszystkie parametry na poziomie idealnym - Zgodnie ze skalą dołożoną do pasków 5 w 1.
Twardość wody średnia - podmiany raz w tygodniu ok 25-30%