0
od razu widać ze to był dobry pomysł (i chyba konieczny) z większym akwarium dla młodych niedojadków bo buszują po całym akwarium. Choć młodych dużo się wylęgło to kilka rybek jest jasnych i zamierzamy przez m-c zostawić dominującego glonojada (zbrojnik niebieski) w akwarium z młodymi aby zloty samiec miał szanse na "dorobienie" się własnych maluchów

oczywiście filtr u młodych został zmieniony na lepszy bo dużo brudu zostawało, mniejszy filtr nie wyrabiał

no i woda została dolana oczywiście
p.s. piszę odnośnie akwarium z małymi glonojadkami cobretiego bo to mój mąż
nasze akwa >>
http://picasaweb.google.com/auto.maniaczka86/Rybcie# <<
główne akwarium 240 l
mniejsze akwarium 126 l
przedszkole gupików, mieczyków 72 l
przedszkole młodych zbrojników 64 l
56
Witam, dzisiaj zauważyłem że na moim korzeniu w ogólnym akwa zbrojniki złozyly ikrę i samiec je pilnuję mam coś robic bo tego korzenia nie wyciagna bym musialk za bardzo bajzel robić..
I teraz pytanie czy jak nic nie bede robic to jest szansa ze jakies przezyja? czy jak sie wykluja mlode to samiec je zje czy samica czy jak to jest? Sorki ale 1 raz ikrę wgl mam w akwarium;/;(
14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.11.2010, 17:37 {2} przez
top2107.)
56
mam jeszcze tam 2 tetry, i neonki inessa. i samica zbrojnika
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.11.2010, 18:18 {2} przez
viktor.)
0
viktor z tego co wiem to neonki są drapieżne (tak mi powiedziano) wg mnie lepiej by było jakoś ochronić tą ikrę, nie wiem czy nie lepiej by było założyć jakieś małe akwa tylko z roślinką jakąś, bez podłoża (tak jak my np 30l) i tam przenieść ikrę ze zbrojnikiem
top2107 od wczoraj małe glonojadki maja filtr zewnętrzny i teraz woda tam jest prawie przezroczysta, a sama deszczownica jest prawie na calą długość akwa

podczas montażu filtra niektóre małe glonojadki obskoczyły rękę cobretiego
a mam takie pytanie: jak można namówić samca zbrojnika na jedzenie jak pilnuje młodych? tak nam zmizerniał samiec ze przenieśliśmy go do głównego akwa aby miał więcej zieleniny ale tak to nie jadł nic..
nasze akwa >>
główne akwarium 240 l
mniejsze akwarium 126 l
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.11.2010, 11:39 {2} przez
auto_maniaczka.)
56
tzn nie ma jak tego przeniesc tej ikry bo ona jest w korzeniu ktorego nie da sie wyciagnac z mojego akwa trzeba by bylo poleczki rozbierac itd..
0
to chyba duży masz ten korzeń co? możesz zamieścić foto swojego akwarium? ewentualnie będziesz musiał jakoś podzielić akwarium np: jakąś siatką albo czymś takim...
nasze akwa >>
główne akwarium 240 l
mniejsze akwarium 126 l
56
no to najwyzej sprobuje jakos odzdzielic jakas siatka tak zeby neonki sie tam nie przedarly i samica? i tetry a samca to ile tam mam miec on chyba pozniej ich nie zje czy jak to jest?
11
witam
spokojnie młode mogą przebywać z samcem ile chcesz nic
im nie będzie nie zostaną zjedzone
mimo wielu informacji w internecie możesz również trzymać tam samice
samiec będzie przeganiał ją więc luzik ja mam w akwarium samca i 2 samice które razem lub na przemian składają ikrę a młode z różnych miotów pływają razem bez problemów
przy dobrej diecie małe można mieć co 5-6 tygodni u mnie średnio około 100 sztuk lecz przy dłuższej przerwie ta liczba się zwiększa
nieraz mam 200 sztuk z miotu
14
(18.11.2010, 18:17)viktor napisał(a): mam jeszcze tam 2 tetry, i neonki inessa. i samica zbrojnika
samica zbrojnika nie będzie się tam specjalnie zbliżać, jeżeli samiec jest duży i będziesz dobrze karmił pozostałe ryby powinno być wszystko ok.
mogą pojawić się problemy tak po 5-6 dniach jak młode jeszcze z woreczkiem pokarmowym będą się trochę rozpływać wtedy mogą paść łupem tetr lub neonów, jeżli są dorosłe, a tak z ciekawości ile masz neonów ?