0
Kesi napisał(a):jak się rozmnożyły i zaczęły chmarą na bojownika rzucać
Scena jak z dobrego horroru.
U mnie oczlik występuje w masowej ilości i jak pisałem nie atakuje niczego. Siedzą sobie na zaglonionej ściance i roślinach lub podskakują w toni. Może miałaś jakieś mutanty

. A tak serio. Nie zagłębiałem się w lekturę,ale obiło mi się o uszy,że są gatunki drapieżne i nieszkodliwe,ale nie sądzę żeby rzuciły się na dorosłą rybkę.
4
Hehe, czytałem i ci co to pisali, przeczytali gdzieś głupotę i to powielają. Dobrze znam oczliki, mam je w akwarium i oczku. Nasz oczlik jest zbyt mały aby zaatakować nawet najdrobniejszy wylęg ryb.
0
szczupak1997 napisał(a):Mój sposób na ślimaki w akwarium to ślimak helena. Ja mam 54.L akwa kupiłem 3 sztuki i po ślimakach nie ma śladu... Bardzo doradzam
ja zrobiłam to samo. małe nie mają szans. niezawodny sposób!!!
4
Mam to samo w tygodniowym zbiorniku (80l). Udało Ci się jej pozbyć? Czytałem, że działa zwiększenie temp. do 32 stopni i 0,5kg soli na 100l...
131
Dla korzenia odpuściła, filtry sprzedałem, teraz jest zewnętrzny Aquael Unimax 250, ale za to na bacopy się przeniosło, tylko te rośliny mi atakuje.Ale pod mikroskop to wsadziłem, zaniosłem na kółko biologiczne(do Liceum chodzę jak coś) i tak stwierdziliśmy że to nie stułbia tylko nijaki "Stentor" coś podobnego.Nawet się cieszę że to mam bo to po prostu wodę filtruje, pod mikroskopem widziałem jakie to mam jeszcze glony na roślinach i jak ten stentor wcinał jakieś pędzelkowate glony.Czyli jest to pożyteczne coś, jak krewetka filtująca, on też filtruje wodę i je glony.
10
U mnie w akwariach stułbie pojawiają się i znikają co kilka miesięcy, teraz akurat ich nie ma. Nawet jak było ich całkiem sporo, to nie widziałam, żeby szkodziły rybom czy krewetkom.
Podobno mogą być szkodliwe jeśli ktoś rozmnaża ryby i zależy mu na odchowaniu jak największej ilości młodych. U mnie pewnie też nie są obojętne dla świeżo wyklutych krewetek, ale za bardzo się tym nie przejmuję.
Można przyjąć, że są dodatkowymi organizmami oczyszczającymi wodę w akwarium a poza tym są bardzo ciekawe.
Nie widzę powodu aby z nimi walczyć, na pewno nie takimi metodami...
4
Przedwczoraj tak własnie zrobiłem (dzisiaj dopiero przeczytałem powyższego posta) czyli temp. 32 i 0,25kg soli na 60 litrów. Stułbii rano nie było ale pytanie jak teraz pozbyć się szybko soli? Wczoraj zrobiłem podmianą wody 20l. Czy następną podmianę robić dzisiaj i jak długo?
Pozdrawiam.
27
kacperkrzyz napisał(a):Czyli jest to pożyteczne coś, jak krewetka filtująca, on też filtruje wodę i je glony.
Ajć kurcze, a ja to wciągam specjalnie wężykiem jak podmieniam wodę

W ogóle coś w krewetkarium mam żyjątek że ho ho

oczliki, wypławki no i stułbie, jak się uda to przyczaję jakąś aparatem

No i jak to nie szkodliwe to pozwolę im żyć

, w sumie nawet fajowo wyglądają
edit:
o! Proszę bardzo
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.03.2010, 21:30 {2} przez
Shadov.)
9
Na szybach mojego akwarium, pojawiły się maleńkie robaczki cos ala mucha^^
Siedzą również na lisciach lotosu które są na powierzchni..
Jak sie ich pozbyć??
Akwarium 270 l,
rosliny: Anubias 2x, Lotos Tygrysi Walisneria.
Ryby:
2 skalary żaglowce 1 bocja 4 otoski.
Parametrów wody nie znam bo nie posiadam wskaźników^^[/align]
0
Dodaj zdjęcia tych "robaków" ale myśle że to są wypławki nieszkodliwe dla dorosłych ryb. Słyszałem że on nie lubi częstych podmian wody i dlatego jednym ze sposobów zwalczania jest wyżej wymieniona metoda.
"Doświadczenie akwarysty nie jest współmierne z ilością postów na forum"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.04.2010, 20:59 {2} przez
pawllo0808.)