2
hmmm ja by ci doradził handel od razu po 2miesiącach
1
Ile miesięcy muszą mieć zbrojniki niebieskie żeby dało się odróżnić płeć? Albo ile cm?
14
mogę tylko napisać, że moje mają już jakieś 7-8 miesięcy i jeszce nie da się odróżnić. długość około 4-5 cm.
1
Aha, no moje nie wiem ile dokładnie mają miesięcy ale maja po 4,-4,5cm
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.10.2010, 22:06 {2} przez
Jojtuś.)
1
Witajcie
W niedziele wytarly mi sie dwie samice jedna zwykla zbrojnik niebieski a druga albinos i samiec tez zbrojnik niebieski. jest ponad 100 jajeczek i teraz pytanie czy jest szansa na male albinosy?
Polowe ikry musialem odlowic i wziac do kotnika bo samiec co chwile mi wyrzucal calosc z jamki bo byla odklejona ikra a druga przyczepiona jest w jamce i opiekuje sie nia caly czas.
Czytalem ze nawet z dwoch zwyklych zbrojnikow moga byc albinosy ale gdy jest samica albinos czy sa wieksze szanse??
Pozdrawiam
Zdjecia naszych Akwa i rybek:
http://picasaweb.google.com/auto.maniaczka86/Rybcie#
Akwarium glowne 240 L
Akwarium Dodatkowe 126 L
Przedszkole dla Glonojadkow 74 L
Przedszkole dla mieczykow, gupikow i zlotych zbrojnikow 74 L
4
Szansa jest zawsze. Mi właśnie tak jak napisałeś para zwykłych zbrojników w 50% dawała albinosy.
1
No niestety wyklulo sie ok 150 sztuk od 2 samic(opiekowal sie wszystkim jeden samiec) ale wszystkie czarne zadnego zlotego
Mam pytanie czy akwarium dla takich maluchow powinno byc normalnie urzadzone tzn. zwirek, rosliny, korzen itp czy ma byc puste akwarium tylko kawalek korzenia i jakas rozlinka w doniczce??
Akwarium glowne 240 L
Akwarium Dodatkowe 126 L
14
(14.11.2010, 10:47)cobreti napisał(a): No niestety wyklulo sie ok 150 sztuk od 2 samic(opiekowal sie wszystkim jeden samiec) ale wszystkie czarne zadnego zlotego
Mam pytanie czy akwarium dla takich maluchow powinno byc normalnie urzadzone tzn. zwirek, rosliny, korzen itp czy ma byc puste akwarium tylko kawalek korzenia i jakas rozlinka w doniczce??
pytanie jakie masz akwarium (litraż ?), ale dla dobra hodowli lepiej, żeby było bez podłoża, z kilkoma kryjówkami, miałem kryjówki z rur pcv przeciętych w poprzek i korzeni. Podstawowa sprawa musi być jakieś drewno w akwarium i im więcej tym lepiej. Zbrojniki trzeba karmić intensywnie wtedy dobrze rosną. Ja karmiłem sałatą (w lecie), marchewką i przedewszystkim spiruliną. Raz na jakiś czas dostawały płatki mięsne (żadko). Trzeba często usuwać odchody, ponieważ zbrojniki mają dużą przemianę materii. Po 4 miesiącach przy odpowiednim karmieniu i zbiorniku odpowiedniej wielkości nadają się do sprzedaży.
Młodzież wolniej rośnie gdy w zbiorniku są jakieś dużo większe osobniki.
1
Wykluly sie w 126 litrach w glinianej grocie od razu po wykluciu przenioslem jak narazie razem z samcem do 30 litrowego akwarium. Chce jutro kupic akwarium 64 litry 60x30x35 zeby przerzucic cala jamke z samcem do niego i dlatego pytam czy robic go na normalne akwarium czy lepiej bez piasku a tylko 2 korzenie, jamka i ze 2-3 roslinki.
Miesiac temu wyklulo sie tylko 22 sztuki i sa w tym samym akwarium narazie. Je karmie zielonym bob-em gotowanym, plastrami cukinni, listkami swiezego szpinaku no i pastylki TROPICAL SPIRUTABIN B FORTE gdzie zawartosc spiruliny to ok 40%. Po miesiacu maja ok 1,5-2 cm
Akwarium glowne 240 L
Akwarium Dodatkowe 126 L
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.11.2010, 18:41 {2} przez
cobreti.)
14
bardzo dobrz kombinujesz, zrób tak jak myślisz i będzie ok. co jakiś czas sypnij im też jakiejś mieszanki z dodatkiem mięska ...