• 6 Głosów - 3.83 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Wszelkie pytania dotyczące identyfikacji roślin proszę zadawać w tym temacie.

Sunshine to jest żabienica (Echinodorus ozelot). Nota bene bardzo ładnaBig Grin Nie rozmnaża się poprzez oderwania liścia. Ta roślinka wypuszcza baaaaardzo długi pęd kwiatowy który pnie się aż do powierzchni. Na tym pędzie, co kilka, kilkanaście cm pojawiają się nowe roślinki. Roślinki te można odcinać od pędu kiedy mają po 2-3 liście i wykształcone korzonki. Takie sadzonki można już posadzić w podłożu. Niestety jest to proces dość powolny więc nie liczyłbym na szybkie rozmnożenie.

60L/240L/340L. Nie znam się. Nie chcę wiedzieć. I ja Ciebie też.
Andrzej Vader Łódź

Witam.
Proszę o identyfikację tych roślin:
Chwasty :-]
Jak się je rozmnaża? I jak przycina?

Pierwszą rozmnożysz poprzez odcięcie czubka na wysokości kilku cm i wsadzeniu go do podłoża. Stara roślina puści w miejscu odciecia nowe 1-2 łodygi. Jak dla mnie traci ona wówczas swój urok Wink

Jeśli chodzi o zdjecie nr 2, to ta trawka po prawej sama puszcza poziome "odnogi" na których pojawiać się będą nowe rośliny.
Smile

240 litrów

a ta roślina obok trawki?Smile

Przy kłączu będą powstawać nowe roślinki, które po jakimś czasie będziesz mógł oddzielić od rośliny macierzystej.
Myślę ze się zorientujesz Wink

240 litrów

to jakieś łatwiutkie ale nazw nie pamiętam

1 Bacopa caroliniana
2 Rotala rotundifolia jak sądzę w kiepskim stanie
3 Jakaś zwartka tez w ciężkim stanie
4 Ludwigia palustris x repens
5 Hygrophila corymbosa

60L/240L/340L. Nie znam się. Nie chcę wiedzieć. I ja Ciebie też.
Andrzej Vader Łódź

Witam
Potrzebuję pomocy związanej z identyfikacją poniższej roślinki. Z góry dziękuje za informację.

Pzdr

Załączone pliki Miniatury

wygląda na bolbitisa heudelotii.. ale moge się myslićSmile http://www.aquarminy.yoyo.pl/polska/do%2...bitis.html

i wyciągnij tą roślinkie z ziemi... jej sie nie sadzi, raczej trzeba ją przwiązać do jakiegoś kamienia albokorzenia tak zeby korzenie byly nad podłożemSmile
pozdrawiam

Dzieki maki4 za zainteresowanie, jednak uważam, że nie jest to ta roślinka o której piszesz. Porównując obie roślinki widać różnice. Liście(igiełki) ma bardziej zbite na łodygach. Przeglądnąlem już trochę stronek, ale bez skutku.

Pozdrawiam

Skocz do: