• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rośliny i zwierzęta ze stawu w akwarium, przygotowanie do wprowadzenia.
Big Grin 

WitamSmile

Pytanie brzmi następująco "Co trzeba zrobić przed włożeniem roślin z jeziora rzeki stawu...." Smile

"Dziś temperatura wynosi 0*C jutro ma być dwa razy cieplej czyli ile???"

Mateuch01 napisał(a):WitamSmile

Pytanie brzmi następująco "Co trzeba zrobić przed włożeniem roślin z jeziora rzeki stawu...." Smile

A co byś chciał uzyskać?

Rafał

No bym chciał np moczarkę wsadzić do zbiornikaSmile

Mateuch01 napisał(a):No bym chciał np moczarkę wsadzić do zbiornikaSmile

To inaczej Smile : Co Cię powstrzymuje przed wyjęciem jej ze stawu i włożeniem do akwarium? Choroby? Inne wymagania (temperatura, światło itepe)? pasożyty? Drapieżniki, które mogą zaplatać się w ziele?

Rafał

Chodzi mi o ślimaki....;/

Mateuch01 napisał(a):Chodzi mi o ślimaki....;/

Namoczyć w roztworze ałunu (siarczan miedzi) - ze trzy doby moczenia w roztworze: płaska łyżka stołowa ałunu na 10 litrów wody. Słabsze ziele może tego nie przeżyć. Większość polskich ślimorów to spore zwierzaki, zawsze można wyłapać ręcznie i podobnie wyeksterminować ikrę.

Rafał

AhaSmile a ten siarczan miedzi to gdzie mogę kupić??

Mateuch01 napisał(a):AhaSmile a ten siarczan miedzi to gdzie mogę kupić??

Powinien być w aptece, ewentualnie można popatrzeć w ogrodniczym (i mocno wczytywać się w opisy na opakowaniach Wink )

Rafał

Wielkie dziękiSmile

A Ty wsadzałeś do zbiornika jakieś rośliny z jeziora rzeki stawu??

Mateuch01 napisał(a):Wielkie dziękiSmile

A Ty wsadzałeś do zbiornika jakieś rośliny z jeziora rzeki stawu??

Tak - ale były to zbiorniki z zimnowodnymi zwierzętami - i zależało mi na "przywleczeniu" maksymalnie dużej ilości "życia" na roślinach. Więc ominęły je tego typu zabiegi.

Natomiast co do skuteczności przeciw ślimakom powyższego sposobu - sprawdziłem kilka razy w swojej "karierze" akwarystycznej - choć było to już dano (ze 20 lat temu).

W pełne odkażenie roślin nie wierzę, choć akurat ślimaki to dość prosty przeciwnik.

Rafał

Skocz do: