• 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[25L] Pierwsze akwarium

(10.04.2014, 13:40)wtelek1 napisał(a):  Ale nie bądź taki pewny do tego że on pozostanie niewinny na zawsze Smile
Ja miałem bojownika z krewetkami RC i tylko z pozoru to tak wyglądało że tu przestraszy i odpłynie a tak na prawdę to on zje w końcu te krewetki Big Grin sam przyłapałem na tym kiedyś swojego ;P

Po dokładnym przyjrzeniu się jest w tym trochę prawdy. U mnie sytuacja wygląda tak że przy włączonym oświetleniu bojownik nie zwraca w ogóle uwagi na krewetki(nawet te najmniejsze które teoretycznie mógłby przełknąć) i pływa sobie między nimi, one też go olewają i się nie płoszą.
Sytuacja się zmienia gdy zgaszę światło w akwarium, a w pokoju jeszcze się świeci. Wtedy bojownik trochę głupieje i zaczyna atakować krewetki biorąc je prawdopodobnie za robaki którymi codziennie go częstuje. Jak na razie nie było jeszcze ofiar bo nie jest to jakieś natarczywe ale nie zdziwię się jak kiedyś jakąś zje.

Tak przy okazji chciałbym zapytać o oświetlenie w akwarium. Obecnie mam żarówkę energooszczędną 11W OSRAM wkręconą w orginalny gwint . Świeci dobrze ale niestety tylko po prawej stronie akwarium, rośliny po lewej rosną bardzo powoli albo wcale. Z tego co zauważyłem w dużej mierze winę ponosi sama oprawa która zasłania światło po swojej stronie.
Zastanawiam się nad usunięciem orginalnej instalacji i kupnem aquael ecolight 11w. Trzeba będzie zrobić dla niej nowe mocowanie ale nie stanowi to dla mnie problemu. Zastanawiam się tylko czy warto i czy może istnieje lepszy sposób na poprawę oświetlenia w akwarium. Problem polega na tym że kształt i wielkość pokrywy nie daje specjalnie pola do popisu a montowanie w niej 8 watowych świetlówek t5 wymaga sporych przeróbek . Co o tym myślicie?

w zbiorniku 40cm długości tAKa 1 szt. nie doświetli boków.

Kolego sam to przerabiałem w akwarium 25L, możesz luknąć do mojego tematu. U mnie skończyło się na ledach DIY. Jeżeli nie masz ponawiercanej, ani uszkodzonej pokrywy to po prostu ją sprzedaj. Taka jest moja rada. To co dostaniesz za pokrywę i to co chcesz wydać na ten moduł zainwestuj w coś takiego.
http://allegro.pl/belka-oswietleniowa-36...26639.html
Mnie lampa Led Diy kosztowała około 150-200zł co prawda efekt jest bo mam ponad 1W/L i to w diodach co podobno odpowiada 2W/L w świetlówkach, ale ile w tym prawdy nie wiem.
Poza tym jak ci pdanie taka świetlówka w module to praktycznie płącisz jeszcze raz tyle co za nowy. A do tej lampki co ci pokazuje widziałem zamienniki w castoramie za 5 albo 10zł o barwie 8000K.

Dzięki za pomysł ale są dwa problemy. Pierwszy to taki że trzymam bojownika i jak się domyślasz pokrywa jest potrzebna. Mógłbym zastąpić ją szybą ale z tym wiążę się drugi problem tj. pokrywa elegancko wygłusza akwarium a bez niej lub przy jej nieodpowiednim położeniu drgania od filtra idą mi na całe meble i czuje się jakbym miał biurko na chodzącej lodówce. Nie wspominam już o konieczności przerobienia mebli żeby zamocować tą lampę bo bez tego nie da rady jej sensownie ustawić.
Ale jest taka opcja że zmieściłaby się może do pokrywy którą obecnie mam, przynajmniej jej wymiary by na to wskazwały. Oczywiście po przerobieniu jej od środka.

W takim litrażu oświetlenie nie jest problemem. Wystarczą dwie oprawki podszafkowe na T4/T5 z najbliższej firmy składającej kuchnie na wymiar. Od frontu blenda na magnesach i bojownik się nie przeziębi. ( w otwartym szkle też by dał radę)

Widzę tylko dwa rozwiązania. Zmienić obsadę, albo akwarium na większe. Wink Big Grin

(14.04.2014, 22:05)Nemo7 napisał(a):  Widzę tylko dwa rozwiązania. Zmienić obsadę, albo akwarium na większe. Wink Big Grin

Oba odpadają. Po przemyśleniu sprawy chyba jednak daruje sobie te modyfikacje bo mam wątpliwości co do tego czy w znaczący sposób pomogą. Z tego co piszecie wynika że z jedynego jak dla mnie w miarę opłacalnego sposobu niespecjalnie wiele zyskam więc szkoda pieniędzy.
Rośliny i tak radzą sobie całkiem nieźle a dzięki nierównomiernemu oświetleniu w akwarium robi się pewnego rodzaju klimat.

Bardzo mi się podoba, zapodaj jakąś świeżą fociszę.

AKTUALIZACJA 20.05.14

Witam wszystkich, sporo czasu upłyneło więc postanowiłem znowu przypomnieć o sobie w tym temacie. Trochę się zmieniło, czy na lepsze? ocene pozostawiam wam.

Jak pewnie widać akwa troche zarosło, w zasadzie to było dużo bardziej zarośnięte ale przed zrobieniem zdjęć sporo wyciąłem. Podstawowe zmiany od ostatniej aktualizacji to zwiększenie obsady o 2 samice bojownika. Krewetki niestety nie wypaliły bojownik w nich zasmakował, być może to kwestia tego że staram się go zbytnio nie przekarmiać. Tak czy inaczej od około miesiąca trzymam a raczej trzymałem ten mały haremik razem. Na początku były małe konflity ale po jakichś 2 dniach ustaliła się hierarchia tzn: samiec < większa samica < mniejsza samica. Samiec odganiał samice gdy podpływały mu pod sam nos ale na tym się kończyło. Niestety od 2 dni role się zamieniły i większa z samic go zdominowała. Wygląda to tak że wspomniana samica napusza się i goni jego i mniejszą samice jak tylko znajdą się w zasięgu wzroku. Dziwi
mnie że samiec który jest znacznie większy i silniejszy zamiast się postawić i nastroszyć zwyczajnie kuli pióra i ucieka w zarośla Tongue

Niecałe 2 tygodnie temu założyłem nowe mniejsze bo 10l akwarium z myślą o krewetkach. Poza szkłem w zasadzie wszystko już miałem, łącznie z roślinami z przycinki. Akwa odstało jakieś 1,5 tyg. i już przymierzałem się do zakupu red cherry ale w zaistniałej sytuacji wrzuciłem tam agresywną samice. Za pare dni spróbuje wpuścić ją spowrotem do reszty, jeśli dalej będzie agresywna dla samca to chyba daruje sobie krewetki a ją zostawie w tym mniejszym bo szkoda żeby go oskubała, pozatym samiec ma zdobić akwarium a nie chować się po dziurach Tongue

To tyle odemnie, jeśli macie jakieś sugestie, opinie to śmiało

Pozdro.

FOTO:

AKTUALIZACJA 09.09.14
------------------------------

Witam. Minęło już ponad 3 miesiące od ostatniej aktualizacji, w tym czasie sporo się pozmieniało. Samice bojownika zostały oddane a samiec poszedł do innego akwarium. W międzyczasie trzymałem jeszcze gupiki ale pozdychały i została mi po nich czwórka młodych samic.

W ubiegłym tygodniu akwarium przeszło gruntowne przemeblowanie, dodałem nowy korzeń wywaliłem większość roślin a stary korzeń przerąbałem na 2 kawałki Tongue.
W końcu po 5 miesiącach szukania udało mi się trafić białego bojownika. Najlepsze jest to że po tych wszystkich odwiedzonych sklepach i giełdach zoologicznych trafiłem go w markecie budowlanym za 7 zł.
W najbliższym czasie planuje jeszcze dosadzić dużego heńka na całej długości z tyłu i zrobić z niego ściane zieleni. Oprócz tego myślałem o mchu, może jawajskim na te 2 małe korzenie na środku.

Prosiłbym o opinie ew. jakieś porady co do wyglądu, jestem oczywiście przygotowany na krytyke.

Fotki:

Skocz do: