• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Podłoże : TORF i GLINA

Witam!
Kupiłem torf w ogrodniczym ale chcę się upewnić czy nie zmasakruję sobie życia w akwa. Oto dane z opakowania:
pH - 4
substancja organiczna - 90%
węgiel organiczny - 50%
azot organiczy - 1%

Nada się taki torf????

maja napisał(a):Torf czysty (bez dodatków) jest bardzo ubogi w składniki odżywcze dostępne dla roślin akwariowych. Natomiast dzięki swej porowatej strukturze stanowi doskonałe podłoże dla bakterii nitryfikacyjnych więc wspomaga filtrację biologiczną. Z punktu widzenia roślin najważniejszą zaletą torfu jest to, że charakteryzuje się dużą pojemnością sorpcyjną, co oznacza, że nasycony roztworem nawozów pochodzących z odchodów naszych ryb zatrzymuje zawarte w nich składniki i są one łatwo dostępne dla roślin.
I to jest cała tajemnica działania torfu w akwariach.

Pozwoliłam sobie Maju skopiować Twoją wypowiedź do tego tematu
Kejdi

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

witam
Mam takie pytanie czy jest jakiś sposób na podsypanie torfu(torf włóknisty, żona kupiła akurat do kwiatków Smile ) pod rośliny w zalanym akwa z posadzonymi roślinkami czy konieczny jest restart. Ktoś tego próbował, macie na to jakieś sposoby? I czy to prawda że mając torf pod korzeniami (w miarę dobre oświetlenie i co2) to rośliny tak rośną że czeba raz na tydzień przycinać??

Ja używam do takich spraw rurki PVC (dość szerokiej).Dzięki niej nie rozprasza mi się to na całe akwarium.Po prostu z góry nad taflą wody sypiesz a końcówkę ustawiasz w dane miejsce przy podłożu. Smile

Radomskie forum akwarystyczne:
http://www.akwarystyka-radom.ugu.pl

przy podłożu??? czyli nad dnem? rybcie ci tego nie rozrzucają? przysypujesz to potem jakoś żwirem czy odrazu rurę wtykasz w żwir i dajesz pod spód?? A roślinki rosną lepiej niż bez i czy lejesz jakieś nawozy do tego??

Torf jasne że pod podłoże.
Na niego potrzeba warstwę piachu lub drobnego żwiru.
Po prostu odgarniasz warstwę żwiru i tam wsadzasz końcówkę rury.Później przysypujesz.Fakt że trzeba się z tym trochę namęczyć układać rośliny i resztę.Twój wybór czy chce Ci się.
Jasne że torf pomaga,głównie prawidłowo rozwinąć system korzenny.
Do tego odpowiednie światło minimum 0,3w/l.
Stosuj do tego nawóz w płynie.(zgodnie z zalecaną dawką)

Radomskie forum akwarystyczne:
http://www.akwarystyka-radom.ugu.pl

osobiście bardzo polecam nawóz aqua plant B firmy tropical ... ale jeśli to za mała buteleczka (w której jest 30 ml. (10ml na 100 l.) )to kupuj nawozy dla profesjonalistów w większych butelkach

Witajcie! Mam takie małe pytanko. Jeżeli chcę położyć na dno akwarium torf to czy mogę przykryć go taką siatką spożywczą, w której można kupić np pomarańcze czy cytryny? czy ten plastik będzie źle wpływał na mieszkańców akwarium ?

Tematy zostały połączone - korzystaj z opcji SZUKAJ, nie dublujemy tematów.
Nazwa tematu powinna opisywać problem.
Kejdi

Witam,
Nigdy nie miałem podłoża torfowego ale myślę, że sposób przygotowania jest taki sam jak przy substratach. Należy rozłożyc torf na dnie akwarium nastepnie siatke a potem przykryc to żwirem. Siatka ma na celu utrzymanie torfu pod podłożem tak żeby nie wyleciał i nie spaskudził ci wody. Najlepsze rozwiązanie to firanka o małych oczkach, siatki spożywcze mają za duże "dziury" pozdrawiam

Najlepiej się sprawuje siatka z włókna szklanego wykorzystywana przy wykonywaniu systemów dociepleń. Dostaniesz w każdym markecie/hurtowni/sklepie budowlanym.

Skocz do: