• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[112l ] - Szyszkowe - fotorelacja - aktualizacja 20.09.2012

No, no, póki co idzie w dobrą stronę - bez zbędnego pośpiechu.

Rocknrolla

Jakie masz tam świetlówki 2x18W T8?

(23.01.2012, 22:20)Radzioo napisał(a):  Jakie masz tam świetlówki 2x18W T8?

Tak, i myślę o dołożeniu 2x24W T5, póki co jest lustrzana folia, która moim zdaniem bardzo dużo daje, jest znacznie jaśniej. Zobaczę przez pierwsze 2 tygodnie jak roślinki sobie poradzą, a potem jbc zamówię dodatkowe oświetlenie.

[112l] - ogólne
[025l] - Słoniarnia

(23.01.2012, 22:46)szyszka napisał(a):  
(23.01.2012, 22:20)Radzioo napisał(a):  Jakie masz tam świetlówki 2x18W T8?

Tak, i myślę o dołożeniu 2x24W T5, póki co jest lustrzana folia, która moim zdaniem bardzo dużo daje, jest znacznie jaśniej. Zobaczę przez pierwsze 2 tygodnie jak roślinki sobie poradzą, a potem jbc zamówię dodatkowe oświetlenie.

Zamów zamów oświetlenie zawsze ci się przyda, sam to robię u siebie Smile

(24.01.2012, 14:10)Radzioo napisał(a):  Zamów zamów oświetlenie zawsze ci się przyda, sam to robię u siebie Smile

Wiesz, gdyby moje możliwości finansowe mi na to pozwalały to bym się nei zastanawiała i zamówiła wszystko od razu. Całe akwa kupuję 'na raty': dziś jeden element, za tydzień następny, itd (chwała za cotygodniowe wypłaty). Dlatego zobaczę jak roślinki poradzą sobie przy standardowym, jeżeli dadzą radę to będę mogła się trochę wstrzymać i odbudować zawartość skarbonki xD Bo oświetlenie na pewno dojdzie, pytanie jest tylko 'kiedy'.

Teraz jak już mam wizualnie wgląd w akwa doszłam do wniosku, że z planowanej obsady zostawię tylko neonki i krewetki i pójdę do końca w stronę iwagumi. Prętniki bardzo mi się podobają, ale teraz widzę, że nijak nie będą pasować.

Do akwa dostałam od miłej pani w sklepie Sera bio nitrivec, który niby pozwala zarybić już po 24h i tak się zastanawiam... lepiej poczekać, aż bakterie wytworzą się naturalnie, czy dolać specyfiku? I tak rybki będę miała do odbioru najwcześniej za 2 tygodnie, więc czas w tej chwili nie gra tu roli. Choć z drugiej strony mogłabym dodać wcześniej krewetki, żeby zaaklimatyzowały się przed przybyciem rybek.

[112l] - ogólne
[025l] - Słoniarnia

Nie Nie i jeszcze raz nie ! Żadnej chemii nie lej do wody , poczekaj te dwa tygodnie i będzie najlepiejSmile

Więc tak:
oświetlenie zamówione! Jutro powinno przyjść, pozostanie mi jeszcze wybrać się na wycieczkę po świetlówki.

Akwa zalane we wtorek (24.01.2012)

Pierwsze roślinki już są:
- blyxa japonica
- pogestemon
- eleocharis parvula
- Eleocharis Vivipara
- Heteranthera zosterifolia
czekam jeszcze na dużego heńka i póki co będzie komplet. Mam nadzieję, że wytrzymają te kilka dni w tym świetle. Dojdzie 2x24W czyli w sumie będzie 0,75W/l. Jak będzie światło to podłącze też CO2 z kwasku i sody.

Tak prezentuje się na chwilę obecną:

Tła raczej nie planuję, zielona ściana chyba będzie okey, kabel z oświetlenia przełożę na drugą stronę i będzie schowany za filtrem, ale to już przy dodawaniu świetlówek. Jak dojdzie d. henio to doleje wody, udawajcie, że nie widzicie jej braku xD Naklejki tez nie widzicie xD

[112l] - ogólne
[025l] - Słoniarnia

Piękny kamor gdzie żeś go znalazł ?? Też taki bym chciał Tongue Akwarium na razie w fazie budowy, co mogę powiedzieć to to że Heteranthera zosterifolia Już powinna być przycięta, bo potem wybuja i tyle będzie z tej ładnej rośliny Smile

375l - Roślinne
http://www.akwaswiat.net/-375l-greg3or-r...23370.html
Zapraszam !! Zlikwidowane na okres przeprowadzki ( 1 - 5 m-cy )

30l Aquael - Aktywne
http://www.akwaswiat.net/-30l-greg3or-t-34114.html

Całkiem ładnie się zapowiada, szkoda, że tła nie będzie, a jeśli mogę spytać, to czy zamierzasz jechać na tym Fan2 cały czas?

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

Kamienie kupiłam w Brzozowym Raju, 4zł za kg, w sumie za wszystkie wyszło 36zł Big Grin Wybór ogromny, mają też korzenie. Kamulce są zeszlifowane w podstawie, stoją płasko, bez żadnych nierówności, więc są stabilne. [koniec reklamy xD]

okey, jak dojdzie heniek i będę grzebać w akwa to od razu przytnę, dzięki za radę Smile
Malutki, uważasz, że z czarnym będzi elepiej? będę musiała pokombinować w takim razie Big Grin
Fan2 jak już wcześniej pisałam dostałam całkiem niespodziewanie razem z akwarium więc skoro już jest to nie kupowałam innego. Na razie musi siedzieć bo wykosztowałam się na światło, ale zostanie zmieniony na pewno. Najpierw upierałam się na wewnętrzny ale teraz chyba zastanowię się nad kaskadą, bo ten psuje mi efekt wizualny xD Czy kaskadowy bardzo hałasuje (pluska)? Nigdy nie miałam kontaktu na żywo z żadnym filtrem zewnętrznym.

[112l] - ogólne
[025l] - Słoniarnia

Skocz do: