17
To nie jest choroba, tylko zwyczajne podtrucie produktami metabolizmu. Masz zaburzony obieg azotu i fosforu w baniaku ze względu na znikomą florę i dwie fabryki odchodów..
12
10
(26.01.2011, 22:02)3promile napisał(a): Trzy głowy to jedynie kwestia gustu, o którym dyskutować nie należy, chyba że te głowy są z gipsu...
Dokładnie tak.
(26.01.2011, 22:03)Bulkas napisał(a): Ja mam takie zdanie, że akwarium powinno wyglądać naturalnie. Zabawki na półkę, a akwarium to akwarium.
Bardzo słusznie zauważyłeś, że jest to Twoje zdanie. Jeśli ktoś ma ochotę trzymać w akwarium nieszkodliwą ozdobę to jego sprawa i nic Ci do tego.
Nie odwracaj uwagi od prawdziwego problemu.
Inna sprawa, że to arcydzieło zajmuje strasznie dużo miejsca w tym i tak bardzo małym zbiorniku.
11
Olu tak jak każdy pisze radzę ci też oddać gdzieś te rybki jak najszybciej żeby troszkę jeszcze pożyły.Potem poczytać o akwarystyce itp i zrobić sobie krewetkarium bo to naprawdę fajna sprawa.
GG:9678802
12
czy jest jakis sposob na sprawdzenie z czego jest ta figurka?
poki co dokupie roslinek i nie bede zabierala rybkom miejsca, ale na przyszlosc chcialabym wiedziec czy nie jest ona szkodliwa..
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.01.2011, 22:38 {2} przez
olaola.)
17
Prawdopodobnie jest glazurowana, więc nie zmienia parametrów wody, ale mimo wszystko jej obecność jest wątpliwa
Dokupienie roślin niewiele da w tym litrażu. Ja bym dokupił filtr, jeśli w promieniu 100 km nie miałbym wujka/cioci z ładnym oczkiem wodnym... Nadfiltracja to jedyny ratunek.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.01.2011, 22:40 {2} przez
3promile.)
22
No olu, jeśli chodzi o złotą rybkę to z tego co mi wiadomo, to jeśli w akwarium trzyma się welonka, a tym bardziej dwa, to wymiana wody powinna wynosić 7-10x, czyli cała pojemność akwarium, przefiltrowana w ciągu godziny 7-10razy. Tylko wtedy uda się utrzymać w miarę czystość. I musisz często odmulać dno, najlepiej co 2-3 dni, jeśli częściej nie możesz.
Najlepiej kupić odmulacz, przy którym nie trzeba wylewać wody z akwarium, szczególnie przy tak małym zbiorniku, może się taki przydać , gdyż dobrze oczyszcza on dno z odchodów i zanieczyszczeń a ni opróżnia zbiornika z wody.
Ale to jeśli koniecznie chciałabyś zostawić te rybki, ale ja na twoim miejscu pozbył bym się ich jak najszybciej.
Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!
11
Malutki tak to chyba się robi w jakimś większym akw ale w 30l to nawet to nie da rady.Już bym wolał wydac je do oczka lub gdzieś a nie kupować jakieś filtr za 100zł i dalej je kiść w 30l
GG:9678802
22
Toleks, oczywiście że lepiej je oddać, i to właśnie napisałem, dlatego zaznaczyłem, że to wyjście, jest tylko wtedy dobre, jeśli koniecznie upierałaby się, żeby je tam trzymać, a absolutnie nie uznałem tego rozwiązania za dobre i na długi czas korzystne.
Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!
17
(26.01.2011, 22:52)Malutki napisał(a): No olu, jeśli chodzi o złotą rybkę to z tego co mi wiadomo, to jeśli w akwarium trzyma się welonka, a tym bardziej dwa, to wymiana wody powinna wynosić 7-10x, czyli cała pojemność akwarium, przefiltrowana w ciągu godziny 7-10razy. Tylko wtedy uda się utrzymać w miarę czystość. I musisz często odmulać dno, najlepiej co 2-3 dni, jeśli częściej nie możesz.
Najlepiej kupić odmulacz, przy którym nie trzeba wylewać wody z akwarium, szczególnie przy tak małym zbiorniku, może się taki przydać , gdyż dobrze oczyszcza on dno z odchodów i zanieczyszczeń a ni opróżnia zbiornika z wody.
Ale to jeśli koniecznie chciałabyś zostawić te rybki, ale ja na twoim miejscu pozbył bym się ich jak najszybciej.
Malutki, forsowana przez Ciebie teoria odmulania jest mocno dyskusyjna - szczególnie, że stosujesz odmulacz w zamkniętym obiegu i do tego codziennie. To jest wyjątkowo awangardowe podejście, które mozna streścić jako podciąganie syfu do góry tylko po to, żeby wyłapać większe kawałki, a reszta niech sobie biega po baniaku.. Może kiedyś zrobisz z tego doktorat, ale na dzisiaj twierdzę, że to bzdura.