8
To chyba wybieram drobniejszy żwirek. Teraz mam taki o 3-8 mm, wiec ten drobniejszy na spód, i w nim sadzić roślinki?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.04.2010, 20:58 {2} przez
blazio.)
15
Tylko błagam nie kombinuj z kolorowymi/dwukolorowymi czy coś.
Idź do składu kamienia i kup sobie albo w akwarystycznym na siłę też dostaniesz. Kup jednak tyle żeby uzyskać dno grubości ~5 cm, bo w takim mają jak się ukorzenić roślinki
8
Ej dobra ja nie z tych, co kolorki ich w akwarium kręcą, chcę zrobić taki mały świat,biotop.
15
blazio napisał(a):Ej dobra ja nie z tych, co kolorki ich w akwarium kręcą, chcę zrobić taki mały świat,biotop.
Było najpierw czytać a potem robić żeby nie mieć takiego biotopu z jedną roślinką . . .
Ja nim zacząłem 1 akwa 2 miesiące siedziałem w necie i czytałem. . i tak wyszło okropne jednak okropeństwo mojego akwa polegało na braku wyczucia wizualnego
8
Mam dwie roślinki, bo reszta dopiero jedzie.
A na dół nie na dał by się piasek kwarcowy czarny?
15
blazio napisał(a):Mam dwie roślinki, bo reszta dopiero jedzie.
A na dół nie na dał by się piasek kwarcowy czarny?
Czemuś się tak uparł na te czarne podłoże ?
Nie używałem takiego piasku, polecam zwykły żwir rzeczny o 0.1-.03 granulacji ale zrobisz jak zechcesz. Jak narazie cudów nie ma więc ja bym słuchał się rad a potem jak już będzie dobrze myślał coś sam.
Dwie roślinki bo reszta jedzie. Załóżmy że rośliny zamówiłeś na start zbiornika żeby dojrzał. Więc co tam robią rybki ?
Totalnie nie przygotowałeś się do założenia akwarium, brakuje ci podstawowej wiedzy którą zdobył byś czytając 1-2 tematy tu lub na innym forum.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.04.2010, 21:24 {2} przez
rruummuunn.)
8
Podoba mi się czarne podłoże i jest mniej stresujące dla ryb. Chcę je robić w jakimś stylu. Z resztą co teraz zrobił z bazaltem, przecież go nie wyrzucę i nie wstawię rzecznego.
Boże, czytaj mój temat cały zalane było w marcu, bojownika tydzień temu kupiłem, aż takim lamerem w tej dziedzinie nie jestem, a roślinki zamówiłem bo coś mi pusto było.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.04.2010, 21:29 {2} przez
blazio.)
6
Bojownik bardzo ładny, sadź mu szybko roślinki jak dostaniesz, bo na razie to 2/3 to kamienie, a tylko 1/3 roślinki. Ja ze swojej strony radzę kupić przynajmniej 45 l (koszt ok. 30 zł), tam można mieć już harem bojowników i oczywiście więcej atrakcji z obserwacji

Ale to już jak będziesz mieć więcej kasy.
5
Ruummuun. Myślę że trochę za mocno napierasz ze swoimi gustami. Osobiście nie chciałbym aby ktoś przystawiał mi lufe do skroni i mówił "żwirek rzeczny albo rób sobie sam". Akwarystyka jest piękna dlatego że możemy stworzyć niepowtarzalne piękne krajobrazy. Własne. Jesteśmy Panami tego małego świata i walczymy o jak najlepsze warunki dla naszych podopiecznych. A to czy będzie żwirek rzeczny czy czarny bazalt, lub inne substraty to jest na prawde decyzja "władcy" tego akwarium. I poza tym każdy się uczy i nabiera doświadczenia i widać że blazio nie jest z tych mega amatorów co chcą welona w kuli i zameczek. I po 3 to akwarium się rozwija, krytyke że to źle, tamto źle i wgl lepiej zamienić na rady co można zrobić aby było dobrze.
a do rzeczy. Jak dobrze pamietam ktoś wcześniej radził substraty i takie tam podobne. Do substratu Już jakaś wiedza ze sfery zaawansowanej jest potrzebna. Nie pakowałbym chłopaka na głęboką wodę. Niech na razie zrobi swoje wymarzone akwarium, ale "mało wymagające". Po prostu wrzuci roślinki, jakiś korzonek i niech stara się utrzymać dobre warunki. A jak nabierze doświadczenia i zechce czegoś bardziej wymagającego to wtedy to zrobi.
i jeszcze ktoś mówił że zero nawozów. Tamta moczarka jest nieźle zdewastowana, 100% objaw nawozu. troszkę go raczej nie zaszkodzi. Podkreślam troszkę. Adekwatnie do warunków w akwarium.
8
Jaki ten nawóz krzychu, bo każdy o innym wspomina.
Akwa dopiero się rozwija, teraz mam trochę kasy więc kilka rzeczy przybędzie.