• 2 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie brzanek różowych

Po pierwsze to dużo czytać. Po drugie musisz mieć przynajmniej jednego samca. Po trzecie musisz przygotować odpowiedni zbiornik tarliskowy.

"Life is a mystery, everyone must stand alone..."

Przemol48 napisał(a):jeśli nosi w sobie ikre to co teraz zrobić ??

nic

witam mam pytanie bo moja samica brzanki różowej jest napełniona ikrą po brzegi (ma wielki brzuch) a samiec się za nią ugania jak wygląda u nich tarło ?? bo mój samiec cały czas atakuje pyskiem jej płetwe odbytową proszę o odpowiedź aha i czy to normalne że mojej brzance na brzuchu odpadają łuski ??

Dymorfizm płciowy u brzanek sumatrzańskich rozpoznaje się bardzo prosto: samce mają czerwieńsze ogony i pyski niż samice.

Temperatura 23-26C. W akwarium powinno być dużo drobnolistnych roślin. Tarło odbywa sie w stadzie, chyba że jest już dobrana para. Po złożeniu ikry wczesnym rankiem odławiamy tarlaki i zaciemniamy akwarium. Po 24 godzinach narybek wykluwa sie z ikry i niedlugo po tym zaczyna pływać w poszukiwaniu pokarmu. Podajemy larwy oczlika, pierwotniaki oraz pokarmy Tropicala (Mikrovit)
Tak po krótce wygląda sposób na brzanki.
Rozmnażanie wszystkich brzanek wygląda podobnie a więc tą metodę, którą napisalem wyżej można zastosować np. do brzanek różowych itp. Google nie boli :-) daj znać jak się coś urodzi

moja brzanka złożyła ikre w słoiku i zdechła (była w słoiku bo leczyłem ją miałą pleśniawke) a przy niej nie było samca to wpuścić teraz do tego sloika samca aby zaplodnil ikre ?? czy on ją zje ?

teraz może być za późno żeby samca wpuścić, poczekaj trochę cierpliwości i się okaże co będzie

Ja tez mam ten problem!!! Niech ktoś odpowie!!!

marcinmolka napisał(a):teraz może być za późno żeby samca wpuścić, poczekaj trochę cierpliwości i się okaże co będzie
Po 1 jeden mieczyk nie może być sam.
Po 2 jedno danio nie może być samo.
Po 3 jeżeli nie znasz się na akwarystyce to po co akwarium zakładasz?

Witam jestem tutaj nowy...moje pytanie jest następujące....moja brzanka miała tarło 26czerwca... dzisiaj zauważyłem że ponownie staje się gruba czy ona znowu jest gotowa do rozrodu? przepraszam z góry jeśli popełniłem jakiś błąd

Raczej tak Smile Daj jej czasu Cool

P.S. - brzanka nie może być w ciąży Smile

SPRZEDAM - KLIK !
-270l - Malawi GG 3341234
-122,5l - Malawi
-112l - - Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water

Skocz do: