Temat zamknięty
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Zaczerwienione nasady łusek, biały punkcik

Gurami zaczął chyba dziwnie się zachowywać i wyglada gorzej. Ranki zrobiły siębardziej krwiste i pływa dziniw: nie potrafi w miejscu "stać" ale przy ruszaniu płetwami przesówa się do przodu i zaraz do tyłu o jakieś pół cm.
Takimi skokami...
Udąło mi sięzrobić nedzne fotki...
jAK WIDAĆ BRZYDKIE MA TEŻ PŁETWY (ogonowa)
Sad

AKTUALIZACJA 2006 01 01 :
ZDJĘCIA USUNĄŁEM

Ryby wyglądają nie najlepiej. Ale to może być po zastosowaniu antybiotyków antybiotyk nie wybiera niszczy zarówno bakterie które przyczyniły się do choroby jak i te pożyteczne pomagające rybom trawić pokarm jak i chroniące tkanki i śluzówkę ryby przed intruzami. Po kuracji konieczne jest szczególne zadbanie o jakość wody dobrze jest dodać aqasafe lub aqatan które między innymi tworzą błonkę na śluzówce chroniącą organizm rybki Po leczeni antybiotykiem naskórek jest bardzo wrażliwy na wszelkiego rodzaju podrażnienia. Mówiłeś że zastosowałeś mycopur środek przeciw grzybom, nie jestem pewna czy słusznie postąpiłeś jeśli kurację przeprowadziłeś prawidłowo to antybiotyk o którym była mowa niszczy też grzyby wiem że był stosowany również do zwalczania grzybicy u ludzi ale skoro zacząłeś kuracje to niech już będzie cały cykl.
Może spróbuj dać rybom odpocząć od leków odfiltruj wszystko węglem zadbaj o jakość wody i dobrą filtrację. Po leczeniu w okresie rekonwalescencji bardzo dobre wyniki przynosi zastosowanie lampy UV. Nie jest tania ale przy takich problemach bardzo przydatna. Zabija lub uszkadza uniemożliwiając rozmnażanie wszystko co przepłynie przed żarnikiem zarówno bakterie jak i grzyby czy glony ułatwia to organizmowi ryb odbudować florę chroniąca przed infekcjami.

No to guraminka już nie ma. Dziś rano zdechł Sad
Mieczyczka też ledwo zipie...

Na innym guraminie który do tej pory był zdrowy pojawił się jeden biały wypukły punkckik, a następnego dnia zmiknął. W tym miejscu jest malutkie uszkodzenie

Przykre miećakwarium prawie rok i ani miesiąca wytchnienia od leczeniea :/

Cytat:
Przykre miećakwarium prawie rok i ani miesiąca wytchnienia od leczeniea

To tak prawdę powiedziawszy to twoje akwarium nigdy nie było w pełni dojrzałe.
Może spróbuj podejść do problemu z innej strony. Odfiltruj całą chemie z zbiornika i zadbaj o filtry i puść wszystko na żywioł, tak osłabionym rybom i tak nie pomożesz wlewając następną porcję leków. Wszelkie pasożyty na pewno i tak już wybiłeś, daj teraz rybom wzmocnić organizm i dojść do siebie.
Cały problem zaczął się najpewniej od niewinnego błędu przy starcie akwarium i ciągnie się do dzisiaj.
Czuje że sama dałam się wprowadzić w maliny, bo to od doprowadzenia akwarium do zdrowia, a nie ryb należało zacząć. Nie nadaje się do tego żeby komukolwiek z was doradzać, takie sytuacje mnie załamuja.

Rady i tak są pomocne ratafia - bo hamują moje zapędy w "leczeniu".
A przyczyn feleru może być więcej:
1. Pokrywa z ocynkowanej blachy i ciągle zatruta woda (już nie nakrywam tym akwa)
2. Jakieś grzybsko albo coś innego co siedzi w tym zbioriku i nie chce się wyprowadzić.
3. Zły "operator" akwa - czyli ja
4. Niedojżałe akwarioum....
itd
itd...

Póki co zrobiłem tak:
Podmiana 1/3 wody + aquaSafe
Węgiel do filtra (3 mies temu zmieniłem filtr na zewenętrzny by rybcie były zdrowsze ...- z wydajnością do 300litrowego akwa)
Dobiłem mieczyka bo patrzeć już nie mogłem...
... no i chyba zostawięnaturę w spokuju - zero ingerencji. Tylko filtracja napowietrzanie podmiana wody....

JAK BY NIE BYŁO DZIĘKUJĘ ZA POMOC.
RATAFIA NIE MYLI SIĘ TEN CO NIC NIE ROBI !!!
JESZCZE RAZ DZIĘKUJĘ

Póki co zrobiłem tak:
Podmiana 1/3 wody + aquaSafe
Węgiel do filtra (3 mies temu zmieniłem filtr na zewenętrzny by rybcie były zdrowsze ...- z wydajnością do 300litrowego akwa)
Dobiłem mieczyka bo patrzeć już nie mogłem...
... no i chyba zostawięnaturę w spokuju - zero ingerencji. Tylko filtracja napowietrzanie podmiana wody....

I bardzo dobrze. Jak już odfiltrujesz leki to wywal węgiel do jednorazowego użytku. Sa takie wkłady (zdaje się Hagena) węglowe o przedłużonym działaniu, pomalutku wyłapują zanieczyszczenia a jak juz nawet nie absorbują chemii to są doskonałym podłożem dla bakterii nitryfikacyjnych mają olbrzymią powierzchnie filtracji jedyną ich wadą jest to, że należy je wymieniać najpóźniej, co kwartał.

a NIE WYJAŁOWI TO WODY... TAK ZUPEŁNIE?

Jak będziesz pewna jaki to węgiel to daj znać

Znalazłam, jednak to nie hagen, ten wkład wystepuje pod nazwą „Eheim Ehfi Aktiv”
Nie na obawy że ci wyjałowi wodę, sama stosuję go w filtrze zewnętrznym jako ostatni wkład biologiczny i nie miałam z tym problemu, po tygodniu jakość wody jest wyraźnie lepsza, nawet rośliny bombelkują kiedy tylko chcę, wystarczy że włączę czwartą świetlówkę. Zresztą wodę podmieniasz co tydzień. Kilogram kosztuje coś koło 60 zł. ale na leki wydałeś pewno więcej.

Jak już przy filtrze jesteśmy w jakiej kolejności i jakie warstwy filtrujace powinny byc?

Dividos - sorka za ingerencje w topic..ale moze by tak osobny temat propo przkladowych ukladow wkladow filtracyjnych jako kompendium wiedzy z pozytkiem dla Wsztstkich.... :?: Bo to juz sie w sumie troszke offtop robi. To tylko Twoja dobra wola - tematu nie zamknę bo poki co rozwija sie w dobrym kierunku.
Temat zamknięty

Skocz do: