ethnix napisał(a):borysjaworzno napisał(a):Ciekawie to wymyśliłeś
Drugi zbiornik pod głównm szykujesz na coś? Kotnik czy oddzielny zbiorniczek?
To kotnik na młode, właśnie mam 3 mamusie AURATUSY z ikrą w pysku.Za 3 tygodnie wyłapie je i wytrzepie młode z pysków do tej 100-ki.
A jak z opisem filtra zrozumiałeś co i jak , starałem się jak najprościej opisac.
co myślisz o tym rozwiązaniu z filtrem ?
Podziwiam Twoje zacięcie do takich, rzeczy u mnie z tym gorzej

Chociaż jak trzeba to się robi.
Filtr opisałeś bardzo dokładnie + fotki, zrozumiałem wszystko. Zastanawiam się:
- Jaka jest mniej-więcej pojemność miejsca na wkłady filtrujace w /l
- Czy wiedziałeś jakiej wielkości/ilości w litrach wkładów będziesz potrzebował na Twój zbiornik, czy metodą "na oko"
- Jak działa filtr w sensie jak parametry wody
- Nie mogłeś kubła kupić ?

Chociaż do takiego Malawi, albo kubeł monstrum (lub 2 w miarę normalne), więc może to dobre rozwiązanie (dużo tańsze przedewszystkim)
Jedyny minus to, że zajmuje jednak trochę miejsca wewnątrz zbiornika. Chociaż to 500l, można sobie pozwolić.
Pytanie coś do obsady? Jakieś większe pysie w planach? Szkoda troche, tyle miejsca.
[/quote]
witam-
1-wymiary komina (filtra) to 20x10x50 cm z czego gąpka 20x10x15 cm
a reszta to koral, WIęc jest to duża powierzchnia filtracji i w koralu bakterie mają dużo miejsca . najwyżej kupie jakiś 3 wkład do filtra i wtedy będzie jak kubeł.
2-filtr był na oko
3-parametry podam jak zmierze
4 kubeł kupie tylko taki "mega pojemnośc " to kosztuje ok 500zł
a co do obsady to ryby są duże takie po 8-10 cm .Dodałem ostatnio 2 kosiarki takie 8 cm i 20 młodych pyszczaków takich 3 cm tak że jest dużo ryb. Teraz jeszcze 3 samice Auratusa mają ikre i 2 samiec mi się wybarwił więc szaleją trochę po aQa.