• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[ 500l - Malawi] moja 500-tka NOWY WYSTRÓJ

Na zdjęciach w poście 11 dokładnie widac,że jest to mały zbiornik i nie trzeba byc żadnym geniuszem żeby to zauważyc. Każdy kto ma w domu duży zbiornik widzi to bez problemu. Skoro tak się oburzyłeś to daj zdjęcie całego akwarium z jakimś odnośnikiem wielkości przed nim np. "metrówka",człowiek itd.

Marko napisał(a):Na zdjęciach w poście 11 dokładnie widać,że jest to mały zbiornik i nie trzeba być żadnym geniuszem żeby to zauważyć. Każdy kto ma w domu duży zbiornik widzi to bez problemu. Skoro tak się oburzyłeś to daj zdjęcie całego akwarium z jakimś odnośnikiem wielkości przed nim np. "metrówka",człowiek itd.

powiedz "GENIUSZU" po czym z postu 11 stwierdzasz że aQa ma 100 l
fotki są obrobione w photoshopie (dodana ramka) więc nie masz odniesienia. Aby ci udowodnić głupotę oto 2 foto
1-całe aQa
2- odniesieniem jest laptop (rozłożony ma 51 cm)
i nie wkurzaj mnie następnym razem!
.................. "Super Geniuszu" ......................
.nie pozdrawiam bo nie warto!

Załączone pliki Miniatury

Wątek został wyczyszczony.
Proszę "niedowiarków" o czytanie wątku od początku.
W pierwszym poście jest wyraźne zdjęcie które świetnie pokazuje rozmiary akwarium.Zobaczcie formacje skalne są naprawdę imponujące(rozmiary).Proszę o spokój bo każde takie cyniczne i "wrzeszczane" posty będą usuwane.

Radomskie forum akwarystyczne:
http://www.akwarystyka-radom.ugu.pl

Olek napisał(a):
Wątek został wyczyszczony.
Proszę "niedowiarków" o czytanie wątku od początku.
W pierwszym poście jest wyraźne zdjęcie które świetnie pokazuje rozmiary akwarium.Zobaczcie formacje skalne są naprawdę imponujące(rozmiary).Proszę o spokój bo każde takie cyniczne i "wrzeszczane" posty będą usuwane.

witam
sory Olek , ale gośc mnie wkurza , ja już nie będę nic udowadniał.
Swoje wiem i Ty też.Dzięki za poparcie. pozdrawiam

borysjaworzno napisał(a):
ethnix napisał(a):
borysjaworzno napisał(a):filtr kaskadowy-przelewowy( samoróbka )

Mam pytanko, co to za filtr, który sam robiłeś do tego zbiornika. Daj jakieś fotki i opis oraz jak się sprawdza? Przy pyszczakach powinieneś mieć mocny filtr mechaniczny i duży kubeł. Jestem ciekaw jak chodzi filtr Twojej roboty. Jaki poziom NO3, NO2, PO4?

witam
filtr działa OK.
Filtr to po prostu komin w którym jak widac u góry biogąbka , a pod spodem pokruszony koral. woda jest tłoczona przerobioną głowicą na góre Głowica na foto to nie ta co w 500 ta jest 75l(kotnik) w 500 jest duża głowica.Przepływa przez gąbke i koral i wypływa dołem.Komin jest wysokości aQa , a szyba wklejona po ukosie jest niższa ok 2-3 cm.woda się po prostu przelewa do aQa.Komin to prostokąt ok 20x10x60 cm (wymiary komina dostosuj do swoich wymiarów).Ok 5cm od dołu wklejone 2 szybki a na nich siatka aluminiowa , na nią wsypany gres koralowy i położona gąbka.Do głowicy dołożyłem poklejone rurki PCV w takim kształcie jak widac.
co do parametrów nie wiem bo nie sprawdzałem, ale będę wiedział na dniach bo kupiłem testy tylko muszę wziąśc z sklepu. Gąbkę płukam ok. 1 na tydzień i leci syfiasta H2O (ciemny brąz). W kominie urosły glony widac małe szczępki.
Ph-7,3
twardości 11 i 20 jednostek

Ciekawie to wymyśliłeś Smile Drugi zbiornik pod głównm szykujesz na coś? Kotnik czy oddzielny zbiorniczek?

Ciekawie to wymyśliłeś Smile Drugi zbiornik pod głównm szykujesz na coś? Kotnik czy oddzielny zbiorniczek?
[/quote]

To kotnik na młode, właśnie mam 3 mamusie AURATUSY z ikrą w pysku.Za 3 tygodnie wyłapie je i wytrzepie młode z pysków do tej 100-ki.
A jak z opisem filtra zrozumiałeś co i jak , starałem się jak najprościej opisac.
co myślisz o tym rozwiązaniu z filtrem ?

Ja jestem zdecydowany na kubełek Wink i podałem ktory będzie najlepszy z tych 3. Jakoś wole nie kombinować z filtrami Smile

borysjaworzno napisał(a):Ciekawie to wymyśliłeś Smile Drugi zbiornik pod głównm szykujesz na coś? Kotnik czy oddzielny zbiorniczek?

To kotnik na młode, właśnie mam 3 mamusie AURATUSY z ikrą w pysku.Za 3 tygodnie wyłapie je i wytrzepie młode z pysków do tej 100-ki.
A jak z opisem filtra zrozumiałeś co i jak , starałem się jak najprościej opisac.
[/quote]

Podziwiam Twoje zacięcie do takich, rzeczy u mnie z tym gorzej Sad Chociaż jak trzeba to się robi.
Filtr opisałeś bardzo dokładnie + fotki, zrozumiałem wszystko. Zastanawiam się:
- Jaka jest mniej-więcej pojemność miejsca na wkłady filtrujace w /l
- Czy wiedziałeś jakiej wielkości/ilości w litrach wkładów będziesz potrzebował na Twój zbiornik, czy metodą "na oko"
- Jak działa filtr w sensie jak parametry wody
- Nie mogłeś kubła kupić ? Tongue Chociaż do takiego Malawi, albo kubeł monstrum (lub 2 w miarę normalne), więc może to dobre rozwiązanie (dużo tańsze przedewszystkim)

Jedyny minus to, że zajmuje jednak trochę miejsca wewnątrz zbiornika. Chociaż to 500l, można sobie pozwolić.

Pytanie coś do obsady? Jakieś większe pysie w planach? Szkoda troche, tyle miejsca.

ethnix napisał(a):
borysjaworzno napisał(a):Ciekawie to wymyśliłeś Smile Drugi zbiornik pod głównm szykujesz na coś? Kotnik czy oddzielny zbiorniczek?

Podziwiam Twoje zacięcie do takich, rzeczy u mnie z tym gorzej Sad Chociaż jak trzeba to się robi.
Filtr opisałeś bardzo dokładnie + fotki, zrozumiałem wszystko. Zastanawiam się:
- Jaka jest mniej-więcej pojemność miejsca na wkłady filtrujace w /l
- Czy wiedziałeś jakiej wielkości/ilości w litrach wkładów będziesz potrzebował na Twój zbiornik, czy metodą "na oko"
- Jak działa filtr w sensie jak parametry wody
- Nie mogłeś kubła kupić ? Tongue Chociaż do takiego Malawi, albo kubeł monstrum (lub 2 w miarę normalne), więc może to dobre rozwiązanie (dużo tańsze przedewszystkim)

Jedyny minus to, że zajmuje jednak trochę miejsca wewnątrz zbiornika. Chociaż to 500l, można sobie pozwolić.

Pytanie coś do obsady? Jakieś większe pysie w planach? Szkoda troche, tyle miejsca.
[/quote]

witam-
1-wymiary komina (filtra) to 20x10x50 cm z czego gąpka 20x10x15 cm
a reszta to koral, WIęc jest to duża powierzchnia filtracji i w koralu bakterie mają dużo miejsca . najwyżej kupie jakiś 3 wkład do filtra i wtedy będzie jak kubeł.
2-filtr był na oko
3-parametry podam jak zmierze
4 kubeł kupie tylko taki "mega pojemnośc " to kosztuje ok 500zł

a co do obsady to ryby są duże takie po 8-10 cm .Dodałem ostatnio 2 kosiarki takie 8 cm i 20 młodych pyszczaków takich 3 cm tak że jest dużo ryb. Teraz jeszcze 3 samice Auratusa mają ikre i 2 samiec mi się wybarwił więc szaleją trochę po aQa.

Ten kubeł nie ma chyba sobie równych w stosunku pojemność wkładów (mega 24 l) / cena http://www.allegro.pl/item720985442_filt...00_fv.html a i opinie są pozytywne.

Skocz do: