• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Wpuszczanie zakupionych ryb - Kwarantanna

Więc jeśli nie parametry to inny czynnik.Nie padły wszystkie-został jeden a więc:
-uszkodzenie mechaniczne w czasie transportu,odławiania w sklepie
-Obsada ryb w nowym akwarium.Został jeden,możliwe że najsilniejszy
(-pech)-powód zawsze jakiś musi być opisz nam jak najwięcej o Twoim akwa(możesz posłużyć się regulaminem działu chorób)
Przez dłuższy okres pierwszych chwil nowych ryb w akwarium zawsze powinno się obserwować co się dzieję.Przynajmniej ja tak robię.Może zauważyłeś coś podejrzanego?Jak wyglądały trupy?
http://www.akwaswiat.net/czy-prawda-ze-o...-5087.html

Radomskie forum akwarystyczne:
http://www.akwarystyka-radom.ugu.pl

Ten jeden też już padł.
Byłem przy odławianiu i sam wiozłem do domu, powinno być ok.
Oprócz tych parametrów, które podałem jedno mi się nie podoba - niedawno lekko woda zakwitła na zielono. Po za tym nie zauważyłem nic dziwnego, ryby jakby powoli zasnęły, jeden leżąc na dnie a dwa przyssane do szyby. Odłowiłem i zostawiłem na noc w słoiku z wodą z akwarium. Rano nie było śladów ospy, grzyba czy innego widocznego paskudztwa.
Jeżeli nic nie wymyślimy to chyba kupię ze dwa i tym razem wydłużę czas klimatyzowania się i mieszania wody.

czapka napisał(a):ryby, woda albo mój błąd. Faktycznie, innej możliwości nie ma.
Dość mocno zakorzeniła się opinia o wrażliwości otosków na parametry wody, a IMO nie jest ona większa niż w przypadku wielu innych gatunków - choćby pielęgniczek.
Tymczasem bardzo istotnym elementem jest fakt, w jakiej kondycji są zakupowane przez nas otoski. Odłów, transport i nieprawidłowe żywienie (czasami wręcz głodzenie) w sklepowych akwariach powodują, że ryby trafiające do nas są bardzo osłabione i w nowych warunkach szybko padają.
Przed zakupem warto dobrze obejrzeć ryby, sprawdzić stan zbiorników, w jakich przebywają (te wypucowane szkła bez glonów wcale nie są dobre Smile ) zapytać jak konkretnie były w sklepie karmione. Dieta w przypadku tych ryb jest bardzo ważna (duży udział glonów i innych pokarmów roślinnych).
Jeszcze tu poczytaj
http://www.nyzio.com/artyk/otocinklus_2.htm

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

Witam.
Jutro mam zamiar zakupić rybki, więc pytam się teraz, by mieć na jutro odpowiedź (mam nadzieję Wink ). Rozchodzi się o to, że znalazłem sprzeczne informacje i chcę się upewnić, jak to w końcu jest.

Kupuję rybki i przynoszę je do domu w pojemniku (worku) z wodą. Początek procedury jest jasny:
1. wkładam do akwa, by wyrównać temperaturę.
2. wlewam odrobinę wody z akwa do pudełka z rybkami by warunki biologiczne wyrównać.
3* i tutaj jest różnica. Znalazłem dwie sprzeczne informacje.
a) mówi, iż ryby trzepa przenieść do akwarium, nie dopuścić do wymieszania się wody akwariowej z tą ze sklepu.
b) należy ostrożnie wylać pojemnik z rybami do zbiornika

Jak więc należy postąpić? przy wprowadzaniu rybek do akwarium?

Tematy zostały połączone, korzystaj z opcji SZUKAJ - Kejdi

"a) mówi, iż ryby trzepa przenieść do akwarium, nie dopuścić do wymieszania się wody akwariowej z tą ze sklepu."
To było by rozsądniejsze, nie wiadomo co siedzi w tej wodzie ze sklepu, ja zawsze wodę z rybkami do wiaderka przez siatkę przelewa, po czym do akwa, oczywiście wcześniejsze procedury zachowane.

Dolnośląskie Forum Akwarystyczne:
www.dfa.net.pl

805L

to już zależy od Ciebie, przeważnie nie wlewa się ponieważ można ta wlać jakiś syf, choroby itd... ale tak samo można przynieść z rybami, więc zależy jedynie od Ciebie.
l

NIE MĘCZ RYB W KULI!!!

Też ta opcja a) wydawała mi się najrozsądniejsza, ale wolałem zapytać. Pomysł victusa jest bardzo dobry. Myślę, że i ja zrobię tak, że do jakiegoś większego naczynia (by było łatwiej wyławiać) wleję tą wodę z akwa i z woreczka z bybami (dwie wcześniejsze procedury zachowane) i z tego pojemnika, odłowię je i wpuszczę do zbiornika...

Najrozsądniej byłoby umieścić ryby na 2 tygodnie w zbiorniku do kwarantanny.
Choroby tak czy inaczej przeniesiesz z rybami więc nie ma znaczenia czy wlejesz tą wodę czy nie.

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

ja je z tą wodą zawsze do akwa daje ale zawsze robie tak żeby ryby same z niego wypłynęłyWink

Ja również wlewam wodę do akwarium. Przecież jeśli przyniesiesz chorobę, bakterie, czy inne wirusy, to będą i tak na rybach. Być może będzie ich mniej ale nie sądzę aby to miało aż tak duże znaczenie.

126 L

Masz problem z moderatorem? Wydaje Ci się, że masz rację?
Daruj sobie. To i tak nie ma sensu.

Skocz do: