Maciej_krakow napisał(a):trzecia linijka od konca - mega ;p
moje robią tak samo, przyklejają gdzie popadnie na szybach (lacznie z przednia) roslinkach filtrze grzalce... kiedys jak zloza spora ilosc przeniose jajka do 25L i zrobie tam zlobek mam nadzieje ze sie uda, tylko czym karmic narybek ? jest cos ogolnodostepnego czy mozna je karmic?
No to trzeba było dzisiaj do mnie, bo dwie samice złożyły chyba z 200 szt ikry. Oczywiście razem

Obawiam sie nawet o zdrowie pielęgniczek panduro, bo ich brzuchy prawie w szwach pekają z przejedzenia
Co do pokarmu, to najlepszym jest hodowanie artemii w domu. Na niej narybek bardzo szybko rosnie. Na sztucznym nigdy tak nie będzie....
A artemie hoduje się łatwo:
słoik 1 l
czubata łyżka soli ( powinna być niejodowana, ale ja wciaż zwykłej używam i jest ok

)
1 łyzeczka jajeczek artemi ( in aczej solowca)
brzęczyk ( czyli pompka)
wlewa sie wodę do słoika ( odstaną i najlepiej z baniaka - ważna temp zeby miała mniej wiecej 25 st. C ) , sypie soli, mięsza i wsypuje jajeczk. Wkładamy pompke tak aby wszystko tam buzowało i podstawiamy pod lampke nocną/biurkową. Po 24-48 h wylęga sie solowiec

Bierzemy strzykawke i wciągamy to co sie rusza. Kawałek podkoszulka bawełnianego do odcedzenia ( sitka i gazy są za duże

) i wlewamy wodę na to z wylęgiem. Wodę słona wylewamy, nalewamy z baniaka i odciagamy to ze szmatki znowu strzykawką. Bierzemy wężyk, zakładamy na strzykawkę i podajemy maluszkom
Ikra kiryska pstrego