• 4 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

KREWETKARIUM - pytania i odpowiedzi

mały spamSmile

zapraszam wszystkich krewetkomaniaków na nowe/stare forum specjalistyczne o krewetkach słodkowodnych: http://www.krewetki.net

Mam w planach założyć krewtkarium w akwarium 25 l. wszystko mam co trzeba i mam parę pytań.
1. jakie światło, zwykła żarówka jaka jest w pokrywie, czy musi być białe światło.
2 muszę być jakieś korzenie?
3 czy dywan z gałęzatki wystarczy, czy musi być jakiś meszek?
4 czy jakaś rybka mogła by popływać razem z nimi.
5 I jakie roślinki najlepiej było by dać.
6 co byście powiedziele na biały piasek. będzie raził w oczy?Big Grin
I mam pytanie czy zamiast roślinek mógł by być tylko dywan z gałęzatki i same gałązki wierzby?

4. ja mam krewetki RC i 13 bytrzyków amandy w 25L więc chyba może być

1.To zależy do roślin, jakie tam będziesz miał
2.Nie muszą, ale z korzeniami lub jakimiś kamykami ładnymi lepiej wygląda
3.Meszek dla krewetek jest bardzo wskazany i najlepiej jak jest go jak najwięcej
4.Raczej tak, jakieś o łagodnym usposobieniu, na pewno nie bojownik ani nic co może być agresywne czy inne rybki denne typu zbrojników
5.Jawa Moss,Taiwan Moss i mnóstwo innych mchów, mały heniek lub glosia może być na przód jeśli lubisz itd.
6.Myślę, że jeśli już zakładasz akwarium to najlepiej gotowe takie są podłoża specjalnie dla krewetek w takim akwarium to żaden koszt tyle podłoża, a krewecie lepiej się czują, te podłoża zazwyczaj są ciemne, a jeśli nawet jakiś piasek lub drobniutki żwirek to lepiej ciemny, lepiej krewetki się czują i ładniej wyglądają.

Przydały by się też jakieś mchy itd. Sama gałęzatka to trochę za mało.
Pozdrawiam.

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

(16.02.2011, 20:51)Malutki napisał(a):  6.Myślę, że jeśli już zakładasz akwarium to najlepiej gotowe takie są podłoża specjalnie dla krewetek w takim akwarium to żaden koszt tyle podłoża, a krewecie lepiej się czują, te podłoża zazwyczaj są ciemne, a jeśli nawet jakiś piasek lub drobniutki żwirek to lepiej ciemny, lepiej krewetki się czują i ładniej wyglądają.

Narazie już nie chce wydawać zbyt dużo kasy na takie rzeczy. Mam jeszcze żwirek akwarystyczny, tylko że on będzie chyba zbyt gruby. Ale jeśli dobrze zagospodaruję dno to chyba im nie będzie biały piasek przeszkadzał?Big Grin

(16.02.2011, 20:51)Malutki napisał(a):  6.Myślę, że jeśli już zakładasz akwarium to najlepiej gotowe takie są podłoża specjalnie dla krewetek w takim akwarium to żaden koszt tyle podłoża, a krewecie lepiej się czują, te podłoża zazwyczaj są ciemne, a jeśli nawet jakiś piasek lub drobniutki żwirek to lepiej ciemny, lepiej krewetki się czują i ładniej wyglądają.

To zależy jakie krewetki chce chodować bo jak coś w rodzaju red chery to takie specjalne podłoże to wyżucenie kasy w błoto.To są podłoża dle wymagających krewetek gdzie bardzo ważne jest utrzymanie stabilnych paramertów i w tym właśnie pomaga to podłoże

Więc może być teb biały piasek?

mikusxd, generalnie rzecz biorąc to może być każde podłoże, dla kirysków też można dać bazalt spokojnie niby czemu nie?
Chodzi o to, żeby krewetki się jak najlepiej czuły.
Piasek na pewno będzie krewetkom odpowiadał, bo lubią drobniutkie podłoże, ale niezbyt dobrze będzie je widać na jasnym podłożu, chyba, że masz zamiar podłoże pokryć jakimś trawniczkiem czy czymś zielonymSmile to będzie ok.

Krzysztof, wiem o tym, ale chodzi mi o zapewnienie krewetkom jak najlepszych warunków do życia.

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

Pytanko do was jaki jest minimalny zbiornik dla krewetek pasowało by 25l?

(19.02.2011, 20:09)rafcio0584 napisał(a):  Pytanko do was jaki jest minimalny zbiornik dla krewetek pasowało by 25l?

Pewnie że 25l będzie ok sam mam taki

Skocz do: