Trzymam je w kojcu który jest z siatki.Kojec znajduje się w akwarium 60 l.Trzymam je w kojcu ponieważ nie mam wolnego ani jednego akwa.Ogólne 200l mam zajęte, dla narybku 25l też bo jest w nim spory narybek i nie mógł bym wpuścić takich małych mieczyków, a 60l tarliskowe są w nim samice które będą rodzić i by zjadły mój narybek.W akwa jest pompka tetra tec no i właśnie ona nie napowietrza, czy to jakiś problem? Temperatura to 27 stopni.
U mnie wybarwiają się szybko gorzej ze wzrostem. Czytałem że mieczyki wg wolno rosną. Ja karmie je trzema pokarmami tropical mikrovit roślinnym, proteinowym i jeszcze jakims.
(07.02.2012, 22:58)adrian13_13 napisał(a): U mnie wybarwiają się szybko gorzej ze wzrostem. Czytałem że mieczyki wg wolno rosną. Ja karmie je trzema pokarmami tropical mikrovit roślinnym, proteinowym i jeszcze jakims.
Witam czyli mieszanka SUPERVITU i VEGETABLE z TROPICAL będzie dobra
Witam może jest ktoś bardziej doświadczony ode mnie. Otóż kiedyś hodowałem mieczyki, po x czasie postanowiłem, że znowu zaopiekuje się tymi rybkami. Problem jest taki: mam samca i 5 samic mieczyka. Samice niedawno się okociły i wszystko młode są białe(przezroczyste) dodam że samice są czerwone a samiec właśnie w odmianie alvareza, o ile pamiętam moje wcześniejsze młode od urodzenia były właśnie albo jasne albo kolorowe a nie co do jednego białe. Czy one jeszcze się wybarwią. Co może powodować taką anomalię. Może oświetlenie, pokarm. Bardzo proszę o odpowiedź
Wszystko zależy od genów. Samica była prawdopodobnie zapłodniona wcześniej, albo takich miała przodków. Mam tylko nadzieje, że nie trzymasz ich w tych 60 litrach z opisu?
to jest stary wpis. Teraz mam niewiele większe akwarium bo 80l. Jestem w 100% pewien że samice nigdy nie miały styczności z innymi samcami gdyż wziąłem je od mojego wujka jak miały może jakieś 1,5cm. Trzymam je razem z 2 glonojadami. Na razie nie są duże więc ten litraż powinien starczyć.
Hej zastanawiam sie czy ta mieczyczka moze byc w ciazy? Na początku byla "normalna" jak samiec, a teraz sporo przytyla, ale zastanawiam sie jaki jest powod. Moze to ciąza? Zdjecia nie wyszly tak dobrze, w rzeczywistosci jest naprawde grubsza.
Ps: widzialam jakies poltora tygodnia temu jak mieczyk "kuł" tą mieczyczke swoim mieczem
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.08.2012, 16:43 {2} przez flower23.)
jak to za małe? ja mam 20 albo 25l i mam m.in. dwa mieczyki. A z rozmnażaniem też nie ma problemu... chociaż jestem nowicjuszką w akwarystyce, jakoś się udało i to nie raz... Tylko na razie mam problem z określeniem pory/czasu/objawów wylęgu...
Pomocy