• 1 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

OKRZEMKI - Wszystko na temat okrzemek i ich zwalczania - brązowe glony - brązowy osad

http://www.akwaswiat.net/wysokie-ph-zwir...540-2.html
Znajdzesz tu troche info.

janosik, do kogo ta odp ?

Znam tylko podstawy akwarystyki :/

NIE MĘCZ RYB W KULI!!!

(02.05.2015, 10:23)alu napisał(a):  janosik, do kogo ta odp ?
A, no, do Ciebie. :-)
Poczytaj do konca, bo mimo ze inny temat, to informacje troche ci pomoga.
Tak przy okazji tego postu dodam ze sinice wytwarzaja dosc zle toksyny, po ktorych mozesz miec problemy ze zdrowiem ryb.
Zatrucia takimi toksynami daja objawy wielu chorob, a nie znajac przyczyny, wielu akwarystow truje je dodatkowo chemia "lecznicza".

Sinic jest tylko troszkę, ślimak ciągle je je, chyba mu smakują Smile W wątku który wysłałeś jest o tym, że nie powinno się podawać CO2 i nawozić.. A ja chcę eksperymentować z solami, jest to fajna zabawa.. A jak sole to i CO2.. Chemi nie zamierzam stosować ( takiej która może zaszkodzić akwarium ) czyli "leki".
A jeśli chodzi o okrzemki to nic się nie dowiedziałem :/
Dużo osób pisze, że okrzemki w nowych akwa to norma i, że same znkikną, czy to prawda ?

NIE MĘCZ RYB W KULI!!!

nawozy to chemia - patrz eutrofizacja wód

450L Pielęgnice Zebry i Żółw Czerwonolicy
300L Malawi + rośliny
283L Ogólny hodowla żyworódek i ampularii
144L Krewetkarium
30L Raki Marmurkowe

Więc stosuje nawozy, ale żadnych leków czy antychlorów itp nie.. Może ktoś odpowiedzieć na pytanie dotyczące okrzemek ? Tongue

NIE MĘCZ RYB W KULI!!!

cóż po prostu dbasz o zbiornik by glony nie miały "z czego żyć", usuwasz mechanicznie i jak nie będą miały pożywki - przegrają konkurencje z roślinami to odpuszczą

300L Malawi + rośliny
144L Krewetkarium
30L Raki Marmurkowe

A jakieś działania typu zacienienie akwarium albo skrócenie czasu świecenia ? O tym, że glony są tylko wtedy kiedy mają pożywkę wiedziałem, mógłbyś napisać kiedy powstają okrzemki, wtedy kiedy jest ... Za mało/za dużo lub zły stosunek np. No3 do Po4..

NIE MĘCZ RYB W KULI!!!

alu - nigdy parametrów nie mierzyłem - okrzemki miałem i mam nadal w minimalnym stopniu - zaciemnianie przy walce z sinicami czy glonami mi nie pomagało (sinice mi 300L oblazły i po 2 tygodniach i podmiankach same ustąpiły) - kluczem jest dążenie do stabilizacji zbiornika (odpowiednie karmienie fauna floro no i czas - choć tu bez przesady u mnie całościowo od zalania może miesiąc to zajęło może dwa)
Teorie o okrzemkach znajdziesz w internecie

300L Malawi + rośliny
144L Krewetkarium
30L Raki Marmurkowe

W akwarium są 3 rośliny na krzyż, nie ma tu mowy o żadnym nawożeniu a tym bardziej makro.
Żadnych sinic tam też nie ma, to pewnie pleśń na korzeniu. Okrzemki powstają gdy biologia jest zachwiana przy nowo założonych akwariach, mogą występować też w akwariach z dłuższym czasem działania ale tu jest już ewidentna wina akwarysty niestabilnością zbiornika.

Skocz do: