21.11.2008, 14:25
Samica, zrobiła się blada i gruba nie wiem dlaczego.. Może to ikra czy coś nie chcą jej wyjść... Gdy zaczęła gdy grubieć była w dużym akwarium, a bojek nadal "produkował" pianę.. Czy wpuścić ją do bojka?
Dora napisał(a):Fotka : http://img265.imageshack.us/img265/9364/pb210153ky8.jpg
Jeśli chcesz rozmnożyć i co ważniejsze wychodować bojowce, musisz mieć akwa. tarliskowe (25l-30l.) W ogólnym owszem wytą ci się (chętne bojowce wytrą sie nawet w szklance), ale nie odchowasz młodych, gdzyż mogą zostać zjedzone przez resztę rybek. Po tarle należy wyłowić samicę, a zostawić samca. Narybek już po kilku dniach opuszcza gniazdo, a po ok. tyg. wykształca im się labirynt (wtedy pada większość narybku
) Jeśli chcesz by gniazdo było stabilne "podsuń" bojownikowi jakiś duży, miękki i pływający liść (np. żabienice). Ważne również jest wykarmienie młodych. Ja do tego celu używałam i nadal używam (mój narybek ma już 3 tyg. i z 30 rybek zostało tylko 2) larw solowca (artemi) oraz zawiesiny z JBL dla jajorodnych. Odchów narybku jest bardzo pracochłonny i TRUDNY. Praktycznie trzeba siedzieś przyklejonym do szyby akwa. i obserwować inaczej nici z tego. Wiem, ze trochę haotycznie napisane, ale mam nadzieję, zę pomogłam
margi3 napisał(a):z tego akwa wyjęłam już kolorowe kamyki, tą czerwoną rafe i włożyłam porządną grzałkę która jest ustawiona na 29 stopni (nie za duzo?).Jednym (kilkoma) słowami wyczyściłam i zrobiłam porządek w tym akwarium . Jest tam mniej więcej ok .
Mówicie że trzeba kupić większy zbiornik ?Jaki mniej więcej (może coś skombinuje i będzie większy) ale ile litrów?(tak żeby był jak najmniejszy bo 55 to trochę za duzy)
bojek przestał budować gniazdo a rybka chyba zdechnie..
Dora napisał(a):Tak pomogłaśbojek przestał budować gniazdo a rybka chyba zdechnie..
Ale naszczęście dało się to opanować dzięki m.i. MFC...Odłów samca, bo może się zarazić. A z rozmnażaniem na pewno kiedyś Ci wyjdzie. Mi dopiero za 3 podejściem zaczął budować gniazdo...Hodowla bojów nie jest w cale prosta
. Dziękuję za pomoc.. A wiesz może kiedy bojki się rozmnażają czy pora roku ma znaczenie, jaka tem. i co ile mogą się rozmnożyć.
Dora napisał(a):Myślę, że kiedyś w przeszłości lub może na świeta kupie sobie akwa tylko dla bojków. Dziękuję za pomoc.. A wiesz może kiedy bojki się rozmnażają czy pora roku ma znaczenie, jaka tem. i co ile mogą się rozmnożyć.
Chętne bojowniki rozmnażają się nawet 4 dni po ostatnim tarle
Temp. 28 *C jest chyba najlepsza . Przed tarłem możesz przygotować zbiornik:
Można pobawić się też z twardością i ph wody, ale to w sumie nie ma sensu. Ważne jest też by na powierzchni były liście pływające. Na gniazdo najlepsza jest żabienica, a do wychowu młodych wgłębka(chowają się tam, po opuszczeniu gniazda). I żwir musi być zrodnoziarnisty, ponieważ młode osobniki czasem spadają z gniazda(nie umieją pływać)na żwir, jeśli będzie za gruby, rybka wpadnie pomiędzy kamyczki i sie już nie wydostanie