• 17 Głosów - 3.82 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

>>>>> Rozmnażanie GUPIKÓW <<<<<

krystian94 napisał(a):czy ona jest kotna??
jakaś czarna plamka tam jest ale nie wiem czy to ta ciążowa ;/
dać ją już do kotnika??

jest. ciężko stwierdzić ale wydaje mi się że jeszcze nie bedzie rodzić. zostaw w ogólnym zrób trochę kryjówek dla małych i przetrwają najmądrzejsze Wink

patrycja napisał(a):Mam kotna samicę gupika jest w zaawansowanym stadium czyja zostawić w kotniku na jeden dzień bo szybciej oddycha, czy to oznacza że niebławem będzie rodzić?

może to być jedna z oznak zbliżającego porodu. ludzie też zazwyczaj nie są spokojni jak rodzą, prawda? Smile
co do kotnika - j.w.

i pytanie, macie co zrobić z małymi??

https://www.facebook.com/pages/From-all-...6571785133
Zapraszam na stronkę na FB i zostawienie lajka!:)
pozdrawiam

Podczas "szperania" w pistii ku swojemu zdziwieniu natknęłam się na małą rybkę! podejrzewam że to mały dopiero co urodzony gupiczek, samica była kotna, tzn wciąż jest, mozliwe, że rodzi na raty bo brzuch ma wciąż ogromny. Jakoś odrazu odłowiłam malucha do plastikowego kubka, no i teraz myślę, że postąpiłam pochopnie...
jak ją wpuszczę teraz z powrotem do akwarium to będzie spłoszona i może stać się łatwym łupem... nie mam akwa na narybek, więc myślę czy nie mogłabym jej umieścić w prowizorycznym kotniku tzn. w siatce do odłowu ryb którą umieszczę tak w akwa żeby była zanurzona wraz z małym gupiczkiem ale by nie mogły do niej dostać się większe ryby. jest to jakieś rozwiązanie?

myślę że nie fajnie mu będzie w takiej siateczce, a jak mu na psychice zostanie to? nie ciekawe dzieciństwo będzie miał i potem świrus będzie.
nie stresuj samicy jak jest w ciąży, szczególnie w ostatniej fazie. być może zaczęła właśnie rodzić. skoro jest w ciąży, i nic nie ryzykujesz to wypuść malucha w roślinach - powinno być ok.

jeśli ci bardzo zależy to zrób tak jak napisałaś ale znajdź dużą siatke.

https://www.facebook.com/pages/From-all-...6571785133
Zapraszam na stronkę na FB i zostawienie lajka!:)
pozdrawiam

Jak będę miła kiedyś gupiki samicy jaszcze to nigdy nie włożę żadnej rybki do kotnika bo się przekonałam na własnych błędach ,że kotniku mi zdechła samica, nie wiem dlaczego czy zabrakło jej tlenu,czy na coś chorowała czy ją zadługo trzymałam w kotniku samice ,że na tyle ją zestresowałam ,że zatrzymałam rozwój młodych,wygląd ryby: pod brzuchem czerwona jakby krew,trzymałam rybkę 4 dni.Jak rybka zdechła to jeśli na jakaś chorobę możliwe?

nie wiem czy to poprawny temat .... ale mam pytanie pare dzi temu rodzily mi sie gupiki gora 5 dni temu sa jeszcze malutkie przenioslem do specjalnego pojemnika i pojemnik jest w akwarium 112l znalazlem ok 25 szt ale jeszcze pare plywa sobie . moje pytanie brzmi: ile okolo dni zajmie ich rośniecie tak zeby je bylo widac i normalnie plywaly (to sa tak na 80%hupiki )

Tematy zostały połączone.
Korzystaj proszę z opcji SZUKAJ - Kejdi

Witam, jestem posiadaczem 4x samiczek i 2 samców gupika. Pierw kupiłem 2 samice i w okresie kilku kolejnych dni dokupiłem 2 samiczki i 2 samce, po kilku dniach ich brzuszki zaczeły rosnąć (Domyślam się, że już są zapłodnione) Po kilku kolejnych dniach jedna z głupiczek zaczęła się dziwnie zachowywać, upatrzyła sobie jedno miejsce i tylko tam siedziała, lecz nie do tego zmierzam, dzisiaj gdy wróciłem ze szkoły brat powiedział mi, że mam małego gupika, odłowiliśmy go szybko przed innymi rybami które chciały go zjeśc (Mam "kotnik" mam na myśli pudełeczko specjalne plastikowe które poprostu pływa po tafli wody) (Przebywam w Anglii a tutaj takie wynalazki sprzedają) Teraz stwierdziłem, że wpuszcze właśnie tą gupiczke która siedziała w tym jednym miejscu i dziwnie sie zachowywała do tego "kotnika" bo po to on właśnie jest ma specjalny plastik którym odgradza się samiczke od małych. Jak moge rozpoznać czy to ona wypuściła potomstwo czy to jakaś inna?
Informacje o akwa,
Obsada
6x gupiki (+1 mały)
2x mieczyki (+2 małe)
10x neon tetra
2 danio lamparcie
2 kosiarki
no i 2 kardynałki (Wiem, że to rybka stadna lecz są to moje 1 ryby które kupilem do mojego akwarium, a nie mam zamiaru dokupywac ich wiecej a tym bardziej nie spuszcze ich w toalecieTongue )

Akwa
80L
Grzałka 50w (temperatura którą utrzymuje to 23-24C)
Filtr Fluval U2
Zwykła jarzeniówka do akwarium
No i roślinki żywe tylko nie znam nazw:/

Z Góry dziękuję za pomoc

Wiedziałam, że urodzi mi gupik, dlatego kupiłam kotnik. Jest przezroczysty i plastikowy, na dole ma otwory, a w środku jakąś przegródkę. Nie rozumiem o co chodzi- nad przegródką dać małe, a pod spodem samicę (podejrzewam, że jeszcze urodzi)? Jeśli w ten sposób, to jak dawać samicy jeść?

Jeśli chodzi o małe, to wyłowiłam 4 (reszta chyba wpadła do filtra, mam duże akwarium). Wsadziłam je do kotnika, ale wyleciały. W moim 65 litrowym akwarium mam 3 samice i 3 samce gupika. Małe gupiki daję do kotnika tylko po to, żeby nie wpadły do filtra, bo przecież ten sam gatunek osobników ich nie zje?

Proszę o szybką pomoc- nie chcę tracić małych ;).

Tematy zostały połączone.
Korzystaj proszę z opcji SZUKAJ
Przeczytaj proszę przynajmniej część tego tematu - Kejdi

Jeżeli nie chcesz żeby Ci wypadały to na dół kotnika załóż pończoche lub rajstope. Samica ma być na górze, a młode opadają przez te kratki na dno kotnika i tam są bezpieczne. U gupików też zdaża się kanibaliz, lecz zależy to od usposobienia (charakteru) rybki.

A tu masz link, na którym miałeś zamieścić ten temat.
http://www.akwaswiat.net/wszelkie-pytani...-4566.html

daciel6 napisał(a):Jeżeli nie chcesz żeby Ci wypadały to na dół kotnika załóż pończoche lub rajstope. Samica ma być na górze, a młode opadają przez te kratki na dno kotnika i tam są bezpieczne. U gupików też zdaża się kanibaliz, lecz zależy to od usposobienia (charakteru) rybki.

A tu masz link, na którym miałeś zamieścić ten temat.
http://www.akwaswiat.net/wszelkie-pytani...-4566.html

Zrobiłam tak i jeden mały gupik jest bezpieczny Smile.
Teraz mam jeszcze dwa pytania.

Ile mam je trzymać w kotniku?
Jak im dawać jedzenie?

Wykaż na tyle inicjatywy i przeczytaj choć trochę tego wątku. Na Twoje pytania nieraz padły odpowiedzi.
http://www.akwaswiat.net/-rozmnazanie-gu...60-17.html
Nie zaśmiecaj forum, pisząc te same pytania w kilku wątkach.

Radomskie forum akwarystyczne:
http://www.akwarystyka-radom.ugu.pl

Skocz do: